Noen kommentarer til tråden…
Som enhver som har tatt grunnkurs naturfag i videregående vet, (eller burde vite), så er alkohol ikke ett stoff, men en svært stor gruppe av kjemiske stoffer, som har det felles at de inneholder en –OH gruppe og det kjemiske navnet slutter på –ol. (her måtte jeg krangle med stavekontrollen i Words – den insisterte på å omdanne ol til ”og lignende”.) Men som mange riktig skriver, så mener vi ofte etanol når vi sier alkohol.
Men den definisjonen på sprit, at det er etanol over 60%, er jeg ikke enig i. Sprit er rett og slett et annet navn på etanol. Selve navnet sprit, er jo det samme som ”spirit”, altså ånd og det stammer fra de gamle romerne som ofret vin til gudene ved å helle det på bålet. De så da blå flammer stikke opp og trodde da at det var vinens ånd de så, vini spiritus. Et gammelt dansk navn på brennevin, var vinånd.
At noen alkoholholdige drikkevarer skulle inneholde 98% etanol, er nok nokså utenkelig. Men det kunne kanskje ha vært 98 proof, som er en amerikansk måleenhet for alkoholstyrke. 98 proof tilsvarer ca 49% sprit. Opprinnelsen til denne enheten er litt artig. Man blandet spriten med krutt og tente på. Hvis blandingen slukket, var spriten under proof. Hvis den akkurat brant, var den proof, og hvis den eksploderte, var den over proof.
En annen egenskap med sprit er, at hvis du blander 1 liter sprit med 1 liter vann, så får du ikke 2 liter blanding, men noe mindre. Dette fikk direktøren for en vodkafabrikk i det tidligere Sovjet bittert erfare, da mengden av produsert vodka ikke stemte med den tilsendte mengde sprit. Dette medførte at han endte opp i Sibir.
Husker forresten at da jeg tok eksamen i organisk kjemi, så fikk jeg som lab-relatert spørsmål, nettopp om destillasjon. Tilfeldigvis hadde jeg en god del ekstrakurrikulær kjennskap til akkurat dette emnet, uten at jeg skal utdype dette noe nærme, men det fikk jeg i alle fall god uttelling for.
Hei en annen som også har tatt organisk kjemi ::buttrock:
holder på med videregående kurs i organisk kjemi for tiden). Du har helt rett med at alkoholer inneholder den funskjonelle gruppen -OH( hydroksyl).
Definisjonen på sprit er egentlig ikke så veldig big deal men er ganske sikker på at jeg har riktig med at sprit egentlig er ment for alkohol over 60% (skal nå sies at jeg egentlig driter i dette og kaller vodka for sprit uansett og jeg gir deg lov til å kalle vodka for sprit Coleman ::2thumbsup:
Søkte på google og dette sto på helse og sosialdirektoratet
Brenning
Brennevin fremstilles ved destillasjon av alkoholholdige væsker. Whisky, rom, konjakk, vodka akevitt og annet brennevin har vanligvis en alkoholprosent mellom 22%-45%, men sterke romsorter kommer helt opp i 75. Væsker med mer enn 60% alkohol regnes som sprit og er ikke tillatt i Norge. Dette tok jeg fra siden stoff til ettertanke
Alkohol er det vanligste rusmiddelet i Europa. Det har vært brukt i tusener av år. Mest kjent er øl, rusbrus, vin og brennevin. Alkohol over 60% er sprit og er ikke lovlig å omsette som drikkevare. Setter også store spørsmålstegn ved at lages alkoholholdige drikker som inneholder 98% prosent, etanol med høyere enn 96%( vannfri etanol)blir bare brukt i spesielle forsøk etter hva jeg vet.
Hadde faktisk aldri hørt om måleenheten proof, meget fin måte å måle styrken synes nå jeg...
Det at hvis man blander 1l sprit med 1l vann ikke vil bli to liter blanding har med at disse to stoffene har forskjellig tetthet, synd trist leit for han russern da...
Kunne ønske at jeg fikk om destillasjon på eksamen i organisk( fikk istedenfor bare en drøss med reaksjoner som vi måtte forklare og vise..)
Nei det skal bli godt med ei flaske whiskey i morgen ja...