Når man i tradisjonell diett legger opp kostholdet for å minske fett% så skal man spise en solid frokost, en riktig fordeling mesllom fett, karb og proteiner på de neste måltidene. Det er helt grunnleggende. Det neste er at man skal fordele dette riktig utover dagen. Tradisjonelt så blir denne fordelingen lagt opp til at man skal spise flest kcalorier tidligere på dagen og færre før leggetid.
En kar på treninga, som er veldig seriøs og har vært veldig god i sine tidligere år og drevet et helsestudio i Oslo, fortalte meg at han fant en forskningsrapport på nettet der man hadde snudd opp ned på enirgifordeling utover dagen.
Man hadde delt opp en gruppe med testpersoner i to. Begge gruppene fikk samme energimengde i forhold til kroppsvekt i løpet av dagen og inndelt i like mange måltider. Forskjellen mellom de to gruppene var at gruppe1 fikk måltider etter tradisjonelle prinsipper som man vet virker under diett. Dvs mer mat tidligere på dagen og mindre utover mot kvelden.
Gruppe2 fikk mindre mat tidligere på dagen og mer utover kvelden, slik at hoved tyngden av energien ble inntatt etter treningsøkt som foregikk på ettermiddagen for begge gruppene.
Resultatene ble noe overaskende men samtidig i trå med hva man forventet.
Gruppe1 hadde mistet mest kroppsvekt og mest fett og var i mye bedre form enn tidligere, men hadde mistet mest muskelmasse også.
Gruppe2 hadde også mistet en del fett, faktisk nesten like mye som gruppe1.
Gruppe2 hadde istedet for å miste muskelmasse, økt muskelmassen noe slik at den totale fett% hadde blitt redusert mer enn hos gruppe1.
Tenker man litt logisk på dette så burde det jo faktisk stemme.
Etter trening så trenger kroppen energi for å hente seg inn og reparere den skade som er gjort i forbindelse med trening. Lesser man på med mest mat på kvelden slik at kroppen har noe å reparere med på natten når man hviler så får den gjort en bedre jobb enn om man holder igjen på maten når kroppen egentlig trenger byggestener og energi til å utføre arbeidet med.
Når man på morgenen etter våkner opp og skal på jobb eller skole så spiser man akkurat nok mat til at glykogenlagrene fylles opp til neste treningsøkt og at man klarer å utføreet godt dags arbeide.
Jeg har ikke selv funnet denne rapporten men leter stadig. Synes det hele virker fornuftig samtidig som jeg gjerne vil finne en bekreftelse for det jeg har blitt fortalt.
Noen andre som har hørt om dette??
Soje