Skrevet av Emne: Schønberg Erken  (Lest 4149 ganger)

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Schønberg Erken
« : 04. august 2003, 06:00 »
Har funnet frem min gode gamle Schønberg Erken's kokebok fra 1946, utrolig morsom lesing, og mange sære oppskrifter. Her er et lite utvalg:

TYTTEBÆRGRØT MED RUGMEL:

1 liter vann
1 teskje salt
1 1/2 dl tyttebærsyltetøi
100 g rugmel

Vannet kokes op, saltes, rugmelet drysses på, røres sterkt, koker 1/4 time. Syltetøi røres i. Serveres kold med melk.

Kjølende drikker til den syke:

EGGEDRIKK:

1 eggeplomme
2 spiseskjeer varm melk
1/4 liter selters
1/2 citron

Eggeplommen og sukkeret røres i 10 min., tilsettes melken, røres til det er ganske koldt, has i et glass, og seltersen fylles på.

EGGEHVITELIMONADE:

1 eggehvite
1/4 liter vann
1 teskje sukker
1/2 citron

Den upiskede eggehvite, vannet, sukkeret samt den silte saft av citron blandes sammen, fylles på en ren flaske, som korkes og rystes; når det skummer, fylles det i et glass.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Re:Schønberg Erken
« #1 : 04. august 2003, 06:21 »
Eller frister dette?

KRÅKER

For kjøkkenet egner kun unge kråker sig. De flåes og behandles ellers som ryper eller duer. Efter bruningen spes med salt og litt sur melk. Steketid 1 1/2 - 2 timer.

KAFFESURROGAT - LØVETANNKAFFE

De opstrukne løvetannrøtter vaskes godt og skrapes. Deles op i små stykker; de tykkeste deles også langsefter. Luft-tørres i 2 dager. Legges på plate og ristes pent brune i ovnen, males og benyttes som almindelig kaffe. Ta 3 teskjeer løvetannkaffe og 3 teskjeer ekte kaffe til 1/2 liter vann; eller 4 løvetann og 2 kaffe. Man får forsøke sig frem. Det er best å benytte traktepose. Ha det kolde vann på kannen; kaffen i posen, og la dette rekke ned i vannet. Kok dette op og hell så over 5 a 6 ganger.
Av andre kaffetilsetninger har man brent hvete eller rug, erter, tørrede sukkerbeter m.m.

Dette var dagens mattips,  :Food:

Mvh husmor Zoria
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Sonica

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 113
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 113

Re:Schønberg Erken
« #2 : 04. august 2003, 08:33 »
Masse bra proteiner i brunet kråke med eggehvitelimonade til.. Grin

Utlogget LurePer

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 973
  • Honnør: 154
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 2 973

  • Ikke stikk din snabel der det kommer ut kabel
Re:Schønberg Erken
« #3 : 04. august 2003, 10:50 »
Kråker?! Tydelig at dette er mat fra rasjoneringsdagene etter krigen...
I positiv nitrogenbalanse.

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Re:Schønberg Erken
« #4 : 04. august 2003, 16:38 »
Er oppskrifter for de som er nødt til å ta det dfe har ja, men også oppskrifter på det stikk motsatte. Eksempelvis hjortetakk som jeg baker til hver jul. Andre jeg snakker med bruker 4 egg i sin deig med tilsvarende størrelse jeg bruker. Oppskrifta mi fra Schønberg Erken inneholder 16 egg! Det er ikke akkurat rasjonering... Mage bra og tradisjonsrike oppskrifter både til hverdags og fest, men er jo særhetene so det spesielle som er morsomt.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Julenisse

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 824
  • Honnør: 28
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 824

  • lei nå.
Re:Schønberg Erken
« #5 : 04. august 2003, 16:47 »
JEg har ikke spist kråke før, sikkert ikke så ille... Gråtrost har jeg spist, det var veldig godt faktisk!!
Gikk en tur i skogen, hørte skogens ro, ko , ko , ko.

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Re:Schønberg Erken
« #6 : 04. august 2003, 17:02 »
Hvordan kom du på tanken å spise gråtrost?
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Re:Schønberg Erken
« #7 : 05. august 2003, 07:36 »
HAVREKJEKS

1/2 kg havregryn
250 g hvetemel
150 g smør
3 dl melk
3 spiseskjeer sikker
2 spiseskjeer hjortetakksalt


Bland alt det tørre, tilsett det smeltede kolde smør og melken. Deigen bør stå 1/2 times tid. Kjevles ut litt tykke, prikkes, stikkes ut med jern eller skjæres i firkanter med bakkelsspore. Pensles med vann. Stekes lysebrune.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Julenisse

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 824
  • Honnør: 28
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 824

  • lei nå.
Re:Schønberg Erken
« #8 : 05. august 2003, 15:44 »
NEi var på jakt og skaut en for morro skyld, og da var det like greit å grillen på bålet, ikke så mye kjøtt, men meget magert, mørt fint kjøtt,god på smak.  
Gikk en tur i skogen, hørte skogens ro, ko , ko , ko.

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!