Ok, takk for svar..
Ang. søkefunksjonen så er jeg enten dårlig på å søke, eller så blir informasjonen man for opp litt for spredt til at man blir tilfreds med det man finner etter min erfaring..
Det er nok riktig det ja, litt vanskelig å treffe blink, men verd å titte over andre sine spørsmål siden de kanskje har lurt på ting som du selv også lurer på...
Men her er det jeg lurer på, pulsklokka mi sier jeg forbrant nesten 2000kcal på denne turen.. w00t?! Jeg regner med at det faktiske tallet er endel lavere, men fortsatt 1000-1500kcal forbrent på en tur må jo være bra!
Dette med pulsklokke har jeg ikke greie på..
Og så lurer jeg på en ting til, er det mulig å IKKE bli kvitt fett, eventuelt gå ned i vekt men beholde fettprosenten om man trener slik som jeg gjør nå? Og hva gjør man eventuelt feil da? (ikke det at jeg mistenker dette akurrat nå, men vil være obs dersom jeg legger merke til det).
Det du beskriver har er en vanlig slankekur. I en slankekur hvor en person spiser lite mat for å sulte kroppen sin, vil kroppen ta energi fra andre kilder enn maten. Det enkleste å bryte ned er muskler....
...derfor vil kroppen gjøre dette og for det meste la fettet være i fred. En vil også merke at en del overflødig vann forsvinner og tilsynelatende vil dette "tynne" spekklaget som slankerne prøver å få vekk. Dermed er jo skuffelsen stor da de etter 3 uker på vanlig kost ser at kroppen har "tatt igjen for det tapte", og at spekklaget er like frodig som før.
Artikkelen som jeg henviste til er en innføring i dette med å spise riktig for å unngå å slanke/trene vekk muskelmasse. Hvis du ikke tilfører kroppen nok proteiner, vil kroppen mangle byggestener til oppbygging av musklulaturen/treningen vil bryte ned muskulaturen = dårlig kombinasjon.
Et lite utdrag av artikkelen:
"På et kaloriunderskudd kan kroppen finne på å dra like mye energi fra musklene som fra fettreservene. Muskeltap er ønskelig å minimere, da de er en av hovedforbrukerne av energi i kroppen og kritisk for å holde forbrenningen ved like. Et høyere proteininntak vil forhindre at kroppen bryter ned sine egne proteinreserver - muskulaturen - samtidig som styrketrening stimulerer musklene til å vedlikeholde eller til og med øke i størrelse og styrke. Samtidig utnytter vi den energikrevende omdannelsen av protein til glukose med et høyere proteininntak, som betyr økt forbrenning. Vi anbefaler et inntak i området 2.5-3g protein pr kg kroppsvekt. Mer protein vil være nødvendig ved et større kaloriunderskudd, høyere treningsmengde, eller ved lavkarbodietter."
Eksempel mann 80 kg. Han vil ha 28 kcal pr kilo pr dag: 80 x 28kcal = 2240kcal.
Du ser at du trenger 2.5-3g proteiner pr. kilo kroppsvekt. Litt viktig å nevne her at kroppsvekt er kroppens vekt uten fett. Finn derfor fettprosenten og regn ut.
Eks. 8o kg x 2.5g proteiner = 200g proteiner.
200 x 4kcal/g = 800kcal fra proteiner.
Det samme gjør du med fett (essesielle fettsyrer, omega3,6 og 9).
Vi velger her en gyllen middelvei, fyller en større del av dietten med fett, og setter fettinntaket til området 30-40%. Fordelen med et høyere fettinntak er også mindre sultfølelse, måltidene blir mer mettende.
2240 x 0.30 = ca. 670kcal
670 / 9kcal pr g =ca 75 g fett.
Da har du kommet så langt at du kan finne karbohydratinntaket:
2240kcal - 800kcal (fra protein) - 670kcal (fra fett) = 770kcal fra karbohydrater
770 / 4kcal pr g = ca 190g karbohydrater
Nå er du sikret at du ikke forbrenner muskelmasse, og at fettforbrenningen går opp.
Dermed havner du ikke i fellen til jojo-slankingen.
Men du har jo intense kardioøkter, dermed ser det ikke ut som om at du skulle havne i problemet som du beskriver.
Trener du vekter også???