Noen forskere sier det er farlig mens andre forskere sier disse forskerne ikke var grundige nok. Hvordan oversetter du dette til "trygt"??!??
Aspartame er en blanding av
50% phenylalanine
40% aspartic acid
10% methanol
Det er satt en øvre grense for dagsinntak pga trespriten (methanol). Ved et gitt inntak av tresprit kan forskerne _påvise_ skader i kroppen. Så setter man en grense et stykke under dette og håper det går bra.
Hvis kraftig overvektige eller diabetikere velger å bruke dette etter en vurdering, synes jeg det er helt greit! (lesser of 2 evils) Men når de bruker det som smaks-kosmetikk i alt av brus og til og med ting som sjokoladepålegg, synes jeg det går ALT ALT FOR LANGT.
De prosentene der er feil, metanolen er ett resultat fra spaltingen av aspartam i kroppen, som også kan skje ved nedbrytning av andre naturlig stoffer man får i seg.
For å ta mengdene aspartam i betraktning her, så inneholder ett glass melk 13 ganger mer fenylalin som aspartammengden i ett glass lett-brus. Ett glass tomatjuice inneholder 6 ganger så mye metanol som du vil få fra spaltingen av ett glass lett-brus.
Når det gjelder proteinpulver med aspartam, så har de en øvre grense på 200mg aspartam pr 100gram vare, så det er rimelig safe der og
De studiene jeg har sett som har vist helseskader av aspartam, er ved dyreforsøk hvor de blant annet har fått enorme mengder aspartam injeksert rett i hjernen!