Skrevet av Emne: Kutt ut usunne vaner- bli yngre!  (Lest 872 ganger)

nann-rosita

  • Gjest
Kutt ut usunne vaner- bli yngre!
« : 03. september 2006, 13:35 »
Kutt ut usunne vaner- bli yngre! 

Det skal bare noen enkle knep til for å forsinke aldringsprosessen. Det som gjør deg eldre, er gjerne ting du utsetter deg for hver dag.



1. Stress

Du har garantert hørt det før: stress er ikke sunt. Det nedsetter immunforsvaret, øker sjansen for hjerteproblemer og er generelt ganske slitsomt. Undersøkelser viser at stressede mødre, for eksempel dem med kronisk syke barn, hadde en tidlig aldring av celler. Hvis du kjenner at du er stresset, for eksempel at hjertet løper løpsk og du svetter, kan du ta noen dype åndedrag. Du bør også finne tid i hverdagen til å gjøre ting som minsker stresset.

2. Alkohol
De fleste vet også at alkohol i store mengder skader leveren og øker sjansen for slag. Men alkohol kan også være godt for deg, nettopp fordi det minsker den foregående aldringsfaktoren: stress. Det å sette seg ned med en drink kan også minske sjansen for dødelige hjerteproblemer med opptil en tredjedel, men vær obs på inntaket. Kvinner kan unne seg en drink, menn kan ta to.

3. Bevegelse

Noe av det mest vanlige og mest helseskadelige vi utsetter oss for er for lite bevegelse. Overvekt, stress, Alzheimers - ved mosjon minsker du sjansen for alle disse. Litt aktivitet hver dag kan forlenge livet, og det trenger ikke være mer enn å gå i stedet for å kjøre, eller klisjeen om å ta trappen i stedet for heisen. En halvtimes gåtur hver dag anbefales.

4. Fett
Fettet som finnes i kjøtt, melk og smør kan i store mengder føre til hjerteproblemer. Derfor er det viktig at du spiser riktig. Middelhavs-maten er priset høyt blant ekspertene, den fører til at du får i deg en bedre type fett. Olje, oliven og korn gjør rett og slett livet ditt sunnere. Gjør som italienerene, og du lever lengre.

5. Røyking
Det er ingen god grunn til å fortsette å røyke. Du får rynker, gule tenner, større sjanse for kreft og det er litt harry. Det er hverken godt for deg eller de rundt deg. Om du har bestemt deg for å slutte er det bare å begynne å tygge. Undersøkelser viser at nikotin-tyggegummi eller plaster dobler oddsen for å lykkes til det dobbelte i forhold til viljen alene.

6. Forurensing
Det er kanskje ikke så mye du kan gjøre for å minske ditt eget inntak av forurenset luft, men for astmatikere er dette viktig. Hoste og vonde øyne er direkte knyttet til forurensing, og på de dagene det er ekstra ille anbefales det å være mest mulig inne. På et generelt plan kan du ta kollektivtrafikk eller sykkel, så bidrar du til minsking av det hele.

7. Sol
Altså, for mye av den. Sommeren er høysesong for hudkreft, men det skal ikke mer til enn solkrem for å beskytte. Faktor 15 eller høyere er det som anbefales, og å holde seg i skyggen når sola er sterkest er lurt. En solhatt er heller ikke å forakte.

8. Lite søvn
Søvnproblemer er veldig vanlig, og det knyttes ofte opp mot stress. For lite søvn kan være medvirkende til diabetes, for høyt blodtrykk og hukommelsesproblemer, også for yngre. Et rent og ryddig soverom, uten TV og med mulighet til å bli helt mørkt er det aller beste.

9. Overvekt
Helsehysteriet de siste årene har stort sett dreiet seg om å minske overvekten, som er svært vanlig. Diabetes, hjerteproblemer og kreft er en lite ønskelig gevinst, og det finnes utalige dietter for å stoppe dette. Atkins, Weight Watchers og Ornish er eksemple. Men det viktigste er å velge en diett man kan holde seg til, og å ha vilje til ikke å sprekke mener legene.

10. Sukker
Du kommer ikke utenom sukkeret heller, som finnes i nesten alt vi putter i oss. Les merkelapper, spis grønnsaker eller frukt for å minske lysten, så minsker du sjansen til overvekt og dermed de fæle sykdommene vi ikke vil ha. Anbefalt mengde er opptil tolv teskjeer daglig, men i USA er den gjennomsnittlige inntaket på over tredve.


Skrevet av : Ina Rosenberg Stavrum www.side2.no

(Kilde: Ivillage.com)



Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Kutt ut usunne vaner- bli yngre!
« #1 : 03. september 2006, 18:15 »
Artig punkt 10 der. Unngå sukker..... Karbohydrater ER sukker uansett - men det hører man i grunn ikke så mye om...

Ellers var den vel en tanke "tabloid" den der.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Kutt ut usunne vaner- bli yngre!
« #2 : 03. september 2006, 19:46 »
Bra oppsummerende post!

Karbohydrater = sukkerarter ja, men vanlig bordsukker (sukrose), som består av like deler glukose og fuktose, er jevnt over den mest helseskadelige formen, særlig for tennene. Smiley

4. Fett
Fettet som finnes i kjøtt, melk og smør kan i store mengder føre til hjerteproblemer.


Dette er bullshit da. Finnes ikke dokumentasjon for den påstanden. Transfett derimot, er noe som man bør unngå i for store mengder, men dette forefinnes stort sett i industriproduserte bakevarer, annen ferdigmat og fritert mat. Ellers vil et ubalansert inntak av fettsyrer være uheldig, men ikke det animalske fettet i seg selv.

H
Erfaring er den talentløses trøst

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!