Ja, jeg er enig at det kommer an på matvaren (ref. blodtypedietten), for å ikke snakke om matvarens kvalitet (eks. vill fisk framfor oppdrett, og fortrinnsvis ville dyr eller økologisk drift framfor konvensjonelt)
Når det gjelder egg og bacon så er jo dette på mange måter en ypperlig frokost. Mye fett, og proteiner av høy biologisk verdi. Jeg pleier imidlertid heller ikke å anbefale bacon i store mengder til folk. Ikke pga det høye innholdet av fett, men først og fremst pga tilsatt natriumnitritt (mulig kreftfremkallende), i tillegg til at svinekjøtt er frarådet alle blodtyper iflg. blodtypedietten. Dette fordi svin lett kan bidra til eller forverre autoimmune tilstander (i dette tilfellet revmatiske lidelser). Det er altså ikke uten grunn at slike pasienter frarådes å spise svin - jeg merker selv at det verker litt i kroppen etter større mengder svin, slik som koteletter eller ribbe. Her står imidlertid svin i en særstilling sammenliknet med andre typer kjøtt.
Advarselen mot svin rent helsemessig stemmer også godt overnes med flere religioner, der dette dyret regnes som urent og ikke er tillatt å spise.
Jeg synes også på et helt generelt grunnlag at det burde vært flere som boikottet svin. Dette dyret et av de som får dårligst behandlig i landbruket, ved at de står innendørs hele(!) livet, og ikke får rote ute i jorda etter mark og andre insekter, slik som er grisens naturlige atferd og føde.
I stedet står den trangt inne og blir gitt kraftfór, noe som ikke er optimalt. Alt er selvsagt et resultat av en effektivisering for å gi oss stadig billigere svin. Men nok om det.
Uansett hvor mye egg og bacon du spiser til frokost, så vil du på et tidspunkt bli mett. Og du vil holde deg mett lenge! Kanskje kan du på slik type mat redusere dine måltider fra fire til to daglig, og da blir det energiinntaket du er så opptatt av ikke så høyt likevel.
Du skrev: "Det er sant at proteiner er lite mettende"
Du mener vel ikke dette?
Ja, jeg har ikke skrevet så mye spesifikt om hvilken type mat jeg anbefaler. Det er fordi jeg først har vært opptatt å snakke i generell grad. Å først redusere karbohydratene, øke fettet (og kanskje proteinene) er mitt viktigste kostholdsråd. Altså sammenliknet med et standardisert norsk kosthold med mye karbohydrater og lite fett.
I annen rekke vil jeg anbefale folk å se på blodtypedietten, og samtidig gjøre seg bevisst på hvilke matvarer som funker bra/mindre bra i hverdagen (mange plages jo f eks av melk og hvete). Her er det viktig å bruke kroppen, og eleiminere bort det som forstyrrer, og samtidig legge mer vekt på mat som gir krefter.
Så dette med å velge økologisk. Trengs det egentlig nevnes? Denne maten er selvsagt mer næringsrik.
For en som meg, med blotype 0, kan en vanlig dag se slik ut:
08.00: Frokost
Kjøttdeig av storfe eller elg, sammen med litt grønt. F eks gulrot, brokkoli eller løk.
Tilsetter smør (økologisk smør fra Røros) eller seterrømme om jeg føler for det, evt kokosfett. Kjøttdeigen i seg selv blir gjerne for mager, selv om den inneholder 14% fett.
Dette blir ikke noe stort måltid, mer et "mellommåltid" for å fylle på med proteiner (antikatabolt) i tillegg til å øke forbrenningen noe.
12:00 Middag (lunsj)
Her kan det bli mye forskjellig.
Utgangspunktet er noe proteinrikt (fisk eller kjøtt), samt upolert (grov) ris, grov pasta (helst spelt) eller ezekiel brød. Bruker også det jeg måtte ha lyst på av grønnsaker og/eller frukt i dette måltidet. I tillegg til gulrot og brokkoli bruker jeg også kålrot, rødbeter, agurk paprika, purre, epler mm. Foretrekker også noe nøtter (gjerne hassel) her.
Selvsagt er også fettet inkludert. Foruten integrert dyrefett og stekefett tilsetter jeg ekstra med smør, seterrømme, kokosfett eller kaldpressede oljer. Linfrøolje og MCT-olje er de jeg personlig liker best.
Dette er et større måltid der jeg koser meg og tar en liten siesta etterpå.
16:00 Ettermiddagsmat (middag)
Et mindre måltid kun basert på proteiner og fett (før trening). Noe grønnsaker brukes også iblant, fordi enzymene her bedrer fordøyelsen av kjøttet.
Favoritten er fårikålkjøtt med en del fett. Andre typer kjøtt kan også brukes her, men fortrinnsvis rødt kjøtt. Det er dette jeg funker best på før jeg skal trene.
Dette måltidet er bygget opp etter samme prinsippene som frokosten.
20:00 Kvelds
Her spiser jeg etter samme prinsipper som middag (lunsj). Inkluderer altså lavklykemiske karbohydrater i tillegg til proteiner og fett.
Andre ting:
-Drikker ikke melk, bruker kun de fete og allerhelst syrnede meieriproduktene (pga innholdet av probiotiske bakterier)
-Bruker ikke hvetemel i det dagelige, spesielt ikke siktet hvetemel
-Drikker kun vann til måltidene, ikke juice, øl eller andre drikkevarer med mye karbohydrater
-Beriker maten med krydderurter som jeg selv liker, og anvender kun uraffinert himalayasalt til matlagingen
Kort fortalt og illustrert et eksempel på mitt kosthold. Mer kunne vær sagt, men det får komme seinere
Jeg er helt enig at dette med kosthold bør gjøres så enkelt som mulig for folk, slik du er inne på. Det er også noe jeg prøver å gjøre. Hvis folk ikke bryr seg om å lære om kost og spise bra, så får de selv stå for det valget. Men kanskje en dag er man ikke så frisk lengre, og da trenger man å reparere litt. Kost er jo noe som absolutt angår alle, uansett om man har ambisjoner om å prestere i idrett, eller i et helt vanlig arbeid. Kosten vil jo ha en sentral rolle for livskvaliteten vår, og derfor er det noe som angår alle. Det ser vi også at skolen tar på alvor nå. Helt ned i barneskolen begynner ungene å lære ganske inngående om kost, fordi man ser viktigheten av det. Desverre er det de lærer ganske unyansert etter min mening da. Men det kom vel ikke som noen bombe..
Skal vi gjøre det enkelt for folk, så er i alle fall en ting sikkert: vi må glemme kaloriene. Er det noe som forvirrer og stresser til de grader, så er det nettopp tellingen av dem. Og værst av alt; det er ren villeding.
Hvis folk bare kunne lære hvilke stoffer som er essensielle, og hvilke matvarer som fører til avhengighet og sykdom, så hadde vi kommet langt. Da hadde man i alle fall hatt et visst bilde av hvilke matvarer man burde prioritere, og hvilke man burde bruke med måte, og så kunne man tatt detaljene og spsialiseringen deretter.
Hehe, skrev selvsagt feil. At proteiner er mettende, DET skal vi kunne være enig i, samt at gris ikke er noen god matvare. Bacon-eksemplet var kun et eksempel på diverse proteiner og fett-matvarer i hvert fall jeg kan gå opp mye i vekt av.
For øvrig synes jeg blodtypedietten er noe spekulativ. Hvor mye vet du egentlig om denne? Og hvor mye vet de som skriver egentlig om denne?
Pluss at måten du spiser på vil jo være ganske håpløs for de fleste. Er vel ikke alle som har hverken tid eller mulighet til å stå og steike seg elgebiff til frokost?
Og at kaloritelling er vansklig er jeg uenig i. Om en person har barneskole-mattematikk, så lar det seg lett gjøre å lære. Og hvorfor er det totalt villedende?