Skrevet av Emne: Salt  (Lest 961 ganger)

Utlogget Nixon

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 376
  • Honnør: 4
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 376

  • Drømmer og pågangsmot er en mektig kombinasjon.
Salt
« : 19. februar 2004, 21:19 »
Hvorfor anbefales det kun små mengder salt i løpet av dagen..? Hadde ikke saltet (NaCl) en funksjon i nyrerne ved å holde vannet i kroppen..? Eller husker jeg feil..?
"Obstacles don't have to stop you. If you run into a wall, don't turn around and give up. Figure out how to climb it, go through it, or work around it."

—Michael Jordan

Utlogget TornBlackRaven

  • Superavhengig
  • ******
  • Innlegg: 1 489
  • Honnør: 33
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 1 489

  • Burning Angel
Re:Salt
« #1 : 19. februar 2004, 23:52 »
for mye salt binder iallefall vannet mellom huden og musklene istedenfor å føre det til muskler og andre deler av kroppen som trenger vannet. + masse annet jeg ikke har fordypet meg i
Har man mål, oppnår man dem, alt annet er sløsing

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Re:Salt
« #2 : 22. februar 2004, 21:40 »
Litt info hentet fra: http://www.mozon.no/vekt_og_kosthold/dietter_og_kostrd/saltet_som_tar_liv


"Saltet som tar liv
Nordmenn flest er ikke klar over risikoen ved å spise for mye salt, og heller ikke hvor mye ”usynlig” salt det er i vanlige matvarer. Med normalt saltinntak kunne 550 dødsfall vært unngått i Norge hvert år.

 

Vegar K. Vatn

Sosial- og helsedirektoratet anslår at vi får i oss omtrent 10 gram salt om dagen, mens det anbefalte konsumet er halvparten. Rådet samsvarer med Verdens helseorganisasjons kostholdsråd.


- For høyt saltkonsum er satt i sammenheng med høyt blodtrykk, som kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og slag, forklarer Lars Johansson, næringsfysiolog og seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet.


- Dersom man minsker saltinntaket går ofte blodtrykket ned.


Studier viser at hvis vi hadde halvert saltinntaket ville det gitt 1870 færre tilfeller av hjerteinfarkt og hjerneslag årlig i Norge. 550 dødsfall kunne vært unngått.


Saltkonsumet har økt til langt over det anbefalte nivået, og særlig er det “usynlige” saltet som fører til det høye konsumet.


Omtrent tre fjerdedeler av saltkonsumet vårt kommer fra ferdigmat. Det gjelder en rekke matvarer som brød, frokostblandinger, ketchup, bacon og supper.


For eksempel er det omtrent tre ganger så mye salt (natrium) i brød man kjøper i butikken sammenlignet med hjemmebakt brød. En del ”snacks” er også proppfullt av salt. I 100 gram ubehandlet potet er det 1. milligram natrium, mens tilsvarende tallet for potetgull er 600 milligram.


Saltet som blir tilsatt hjemme er kun 20 til 30 prosent av det totale saltkonsumet, mens knappe 10 prosent kommer fra råvarene.


Det er enkle grep man kan gjøre for å minske saltinntaket. Her er ti råd:

Bruk krydder med lavt natriuminnhold i stedet for salt.
Salt maten ETTER tillagingen - og da i forsiktige mengder.
Erstatt vanlig natriumsalt med et mineralsalt, som Seltin eller Lo-salt.
Bruk gjerne olje eller usaltet margarin til matlagingen.
Bruk mest mulig råvarer eller ferskvarer, unngå halv- eller helfabrikat (for å få maten til å. konserveres lenger, saltes gjerne fabrikatmat litt ekstra).
Dampkok så mye som mulig.
Lag mat med ovnsbaking, ovnssteking og tillaging i mikrobølgeovn. Da bevares innholdet av viktige mineraler (kalium, magnesium, selen osv.) slik at man kan kutte på saltingen.
Lag hjemmelagde supper og gryter (da tar en vare på kalium og andre viktige mineraler som blir igjen i kokevannet).
Vann ut matvarer som er spesielt salte.
Trim av deg saltet! "
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!