Det kan godt hende, jeg mente ikke at mer nødvendigvis er bedre. Men hvis insulinproduksjonen blir lavere enn normalt, er dette helt klart ingen fordel for proteinopptaket på cellenivå.
Mengden insulin som trenges for maksimal stimulering av proteinsyntesen hos mennesker er ikke mer enn straks over fastenivå og for å oppnå det kreves det ikke akkurat mye. Det eneste insulin har en mengderelatert innvirkning på er fettinnlagringen.
Pussig for øvrig å høre noen som hvis jeg ikke har feil er lavkarboforkjemper si at lavere insulinproduksjon skulle være noe negativt.
Jeg påstår selvsagt ikke at frukt og grønnsaker bør unngås pga fiberet. Det skilles jo på fiber av den løselige og den uløselige sorten. Det er sistnevnte man ikke ønsker for mye av, og disse finnes mer av i korn.
Jeg er enig i at fytinsyen først og fremst hemmer opptaket av de mineralene du nevner direkte, mens opptaket av proteiner blir påvirket indirekte ved at fytinsyren påvirker sink. Sink har jo som du sikkert vet veldig mange viktige roller i kroppen og er delaktig i en rekke enzymer, bl.a. omsettingen av proteiner. Sinkmangel kan dessuten redusere nivåene av testosteron, og da vil man ha enda en grunn til at proteinsyntesen svekkes.
Jeg mener uansett ikke at sinkmangelen blir prekær kun som følge av litt hvetespising, de andre grunnene jeg nevnte innledningsvis er nok viktigere - for de det gjelder.
Hva med bønner, nøtter og linser som inneholder mye mer fytinsyre enn hvete, mener du at man bør unngå de med?
Den lille negative virkningen fytinsyre har på mineralopptak har ikke noe å si så lenge man nå ikke har et kosthold med svært litet mineralinnhold. Ikke en reell problemstilling for de aller fleste av oss her i landet akkurat.
Havre og ris inneholder vel også minst like mye fytinsyre som hvete for øvrig.