Vil tippe du vet hva jeg mener. For mye karbohydrater med høy GI kan gjøre cellene insulinresistente. Og da har man ikke noe valg om man ikke vil ta snarveier. Karbo-inntaket må ned for å unngå å bli enda sykere. Mitt syn er at man enkelt kan spise seg insulinresistent eller syk på annen måte gjennom mydighetenes brød, brunost og søt melk-kosthold. Men vær snill og ikke sett meg i noen fanatiker-bås ut fra disse uttalelsene. Karbohydratene er ikke alltid synderen, så enkelt er det ikke. Det er så mange andre grunner til at man får problemer med insulinet også, og mange av dem kjenner vi antakelig ikke til engang. Men å starte med en karbo-reduskjon vil jo alltid være en god strategi ved insulin-relaterte problemer. Spesielt når det er de raffinerte kullhydratene som dominerer i manges kosthold.
Sistnevnte
vet jeg at vi kan enes om
Når du sier det slik så er jeg faktisk nesten helt enig med deg.
Dog mener jeg at man ikke så enkelt spiser seg insulinresistent hvis man faktisk følger myndighetenes anbefalinger skikkelig.
Her er de i korte trekk:
- spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt daglig
- velg kokte eller bakte poteter fremfor chips og pommes frites
- spis grove korn- og brødvarer
- spis mer fisk – både som pålegg og middag
- velg magre kjøtt- og meieriprodukter
- velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør
- velg gjerne nøkkelhullsmerkede matvarer
- kutt ned på inntaket av sukker, særlig i form av brus og godteri
- vær varsom med salt
- vann er den beste tørstedrikk
Hvis man kun følger prosentsatsene som anbefales for "vanlige folk" (altså ikke vi som f.eks. styrketrener noenlunde seriøst): 10-20% protein, 50-60% karbo og 25-35% fett, men spiser mat som er helt på trynet (mye raffinerte karbohydrater i kombinasjon med mye mettet fett) så er det nok enkelt å bli insulinresistent, men da kan det ikke sies at man følger anbefalingene heller...
http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00002/IS-1219_2606a.pdf