De ukjente effektene av styrketrening

Trening08.07.2011Martin Norum648

Foruten fysiske fordeler som bedre hjertehelse, forlenget levealder, sterkere skjelett og sterkere imunforsvar, finnes det en rekke effekter styrketrening kan ha på individet. Effekter du i dagliglivet er glad for at faktisk er eller kan bli en realitet.

Fra gammelt av er vi mennesker vant med mye aktivitet. Stort sett alle jobber bestod tidligere av hardt fysisk arbeid der kroppen virkelig fikk gjennomgå dag ut og dag inn - igjen og igjen.

Newsflash: Slik er ikke situasjonen lenger. Vi sitter, ligger og sover mer enn noen gang. Hva gjør det egentlig med kroppen? Først av alt skaper det holdningsrelaterte problemer. Hoftebøyerne blir stramme, brystet blir strammt og de musklene som BURDE være stramme er definitivt ikke det. Lenger ut i rekken medfører slike ubalanser at kroppen kompanserer, og før eller siden dukker problemer med ryggen, knærne og ikke minst skuldrene opp. Hadde det ikke vært fint å slippe slikt?

Resultater med trening gir resultater på andre arenaer

Gjennom jobben som Personlig Trener møter undertegnede svært mange forskjellige mennesker i helt forskjellige livssituasjoner med dertil forskjellige kropper, målsetninger, og treningsentusiasme. Uansett hva slags bakgrunn vedkommende har slår det aldri feil - når vedkommende oppnår målene som er satt, og virkelig har gjort noe som har forandret situasjonen fører suksessen til suksess på andre arenaer i livet.

Mange rapporterer om en stressende hverdag preget av lite energi og den velkjente tidsklemma hengende over seg som en mørk sky. Bedre blir det ikke av at skulder og nakkeproblemer et utall ganger i løpet av dagen minner deg på at det ikke står bra til med kroppen. Når slike ting forandres skjer det noe med kroppen. Når du blir en "mester i stressmestring", får økt energi som resultat av at du starter å bruke energi, og plager og vondter forsvinner, fører det med seg en slags lykkerus. Hverdagen blir enklere og du ser lysere på tilværelsen.

Hva ligger bak?

Trening påvirker utskillelsen av flere stoffer i kroppen som kan føre til positive følelser. For eksempel følelsen av ro og behagelighet i etterkant av trening. Det mest kjente stoffet er endorfiner - også kalt "kroppens morfin". Mange kjenner seg igjen i denne opplevelsen. Det er som regel en deilig følelse å slappe av etter en knallhard treningsøkt og følelsen er som regel bedre jo hardere du har trent.

Suksess fostrer suksess er det noe som heter, og det er defintivt noe i det. Ved flere anledninger har undertegnede vært vitne til at kunder har tredd inn i høyere/bedre jobbstillinger. Disse individene er også de som har produsert de beste og mest dramatiske resultatene på trening. Finnes det her en direkte sammenheng med styrketrening? - kanskje, kanskje ikke. Det som uten tvil er et faktum er at følgene av mindre stress, økt energi og det faktum at du tar bedre vare på deg selv legges merke til av omgivelsene rundt. Ledere av bedrifter er stadig mer opptatt av at de ansatte tar vare på seg selv. Inaktive, late arbeidstakere fører til mere sykefravær og større økonomiske utfordringer for bedriften - og deg. Sunne friske og helsebevisste arbeidstakere er dagens vinnere!

Så hva er egentlig de "ukjente effektene styrketrening"?

Gjennom å ta vare på deg selv, og ved å trene hardt og riktig får du ikke bare en bedre fysikk - du får en bedre mental helse som i mye større grad står klar til å møte utfordringer. Selvtilliten øker, du blir tøffere rent psykisk og du kan rett og slett forvente deg en lysere fremtid hva gjelder helse og prestasjoner du skaper utenenfor treningssenteret!

Så hva er budskapet? Vekk fra PCen og TREN!


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!