Jeg har også hørt at det kan være lurt å trene på tom mage for å forbrenne fett fordi kroppen tærer på fettlagrene istedenfor næring fra mat.
Det er ikke så enkelt. Med forbehold om feil, jeg har ikke noen bøker tilgjengelig så jeg får ikke dobbeltsjekket og jeg har ikke spesielt peil på dette, men dette er rett fra hukommelse:
ATP er adenosin trifosfat, adenosin med tre fosfatmolekyler bundet
ADP er adenosin bifosfat, adenosin med to fosfatmolekyler bundet
AMP er adenosin monofosfat, adenosin med ett fosfatmolekyl bundet
Bindingene mellom molekyler inneholder energi, og med å bryte en binding kan man få ting til å skje. Musklene bruker ATP og bryter bindingene for å skape energi som lar muskelene utøve arbeid, og restproduktet er ADP og AMP pluss løse P (fosfat)-molekyler.
Problemet er at tilgangen på ATP i muskelen er veldig begrenset. Så muskelcellene har flere mekanismer for å binde ATP utifra ADP, AMP og P (som blir produsert av at muskelcellen utøver arbeid), mer spesifikt:
- cellen har et lager av kreatinfosfat, kreatin og fosfat bundet. Denne bindingen blir brutt og energien blir brukt til å binde ADP (hvis jeg husker riktig) og P til ATP. Lurer på om den kan lage ATP + AMP fra to ADP eller noe slikt også. Dette lageret holder i opptil ca. 10 sekunder. Når muskelen ikke gjør arbeid binder den sammen kreatin og fosfat til kreatinfosfat igjen, og innen to minutter er dette kreatinfosfatlageret fullt igjen.
- cellen har to stier for å forbrenne glykogen, en rask og en treg. Først blir glykogen omgjort til pyruvat + litt ATP (muskelenergi!!), litt NADH, litt H+ og litt vann. Den raske stien produserer mer energi samt melkesyre. Den trege stien produserer blant annet acetyl-CoA. Glykogenforbrenningen fortsetter når kreatinfosfatlageret er tomt.
- cellen forbrenner fett igjennom sitronsyresyklusen (Krebs syklus), og en essensiell komponent her er acetyl-CoA (fra f.eks den trege stien i glykogenforbrenningen). Denne bruker vel rundt 10 min på å komme ordentlig igang.
Så når man trener, så blir det et spørsmål også hvor godt tilrettelagt forholdene er for å generere ATP. Acetyl-CoA kan generes på andre måter enn glykogenforbrenning, og kroppen kan også generere glykogen fra protein tror jeg. Det som er spørsmålet er hvor effektive disse mekanismene er. Videre, hvis man skal forbrenne fett, så er det også et spørsmål om hvor effektivt fett lagret i vev kan frigjøres.
Kort fortalt så greier kroppen seg i de fleste situasjoner, derimot hvor optimalt det er i forhold til å yte max kan nok diskuteres.
Det var en tråd her om det å bedrive kardio på tom mage. Jeg tror at konklusjonen var at, ja, det svir mer fett i første omgang, men hvis man ser på dette i et litt lengre perspektiv og inkluderer hva kroppen gjør etter trening, så er det egentlig ett fett om man spiser først eller ikke. Jeg kjenner ikke detaljene i hva som skjer, men kroppen bruker energi når den ikke utøver energi også, blant annet for å bygge opp lagre som ble tømt under trening. Hvor denne energien blir tatt fra kommer da an på hvilken tilstand kroppen er ii etter trening.
Edit: Min personlige oppfatning av dette her er at i bunn og grunn koker det hele ned til gjennomsnittlig kaloriinntak over dager/uker, og ting har ikke så utrolig mye å si såfremt minimumskravene for næringsstoffer til tilfredsstilt. Det kan være noe i å prøve å ha en god hormonbalanse utenom trening, det vil si å unngå høye insulinnivåer.