La meg ta et eksempel, Kirketeig:
Odd Grenland har vært heldige og fått tak i en av Norges beste på kosthold (lavkarbo), Kenn Hallstensen. Forresten honnør til Odd Grenland for at de har vært villige til å tenke nytt.
Etter å ha gått over til et kosthold med mindre karbohydrater og mer fett, viser tester av spillerne at både hurtighet, spenst og utholdenhet har gått opp. Samtidig har fettprosenten jevnt over gått ned. Flere av spillerne rapporterer om sin livs form. Hva tror du dette har å si når Odd Grenland nå skal spille i tippeligaen? Selvsagt svært mye. Innen alle idretter er det jevnt i toppen, og små endringer kan derfor få store konsekvenser rent resultatmessig.
Fotballspillere forøvrig spiser vel sjeldent uten noen som helst plan og når det da kommer til denne kostholdsguruen så er det nok sannsynlig at det ikke bare er sammensetningen som har gjort spillerne bedre, men hvis de har fulgt dietten så er det det faktum at de faktisk nå har spist. Og går man ned i vekt så blir man ofte hurtigere, får bedre spenst, mindre fettprosent osv. Det Kirketeig mener er at hvis flammen får tilstrekkelig med brennbart materiale, tilstrekkelig med oksygen og tilstrekkelig med varme så brenner flammen optimalt. Den brenner ikke mer om den får enda mer oksygen, det er enda varmere eller det er mere brennbart materiale. Det er dette de som er veldig opptatt av kosthold ofte tror.
Hvis man har ett kosthold med tilstrekkelig proteininnhold og ønsker flere kalorier så blir ikke kostholdet dårlig selv om man har endel fett som tillegg. Man går heller ikke med konstant lavt blodsukker av å spise matvarer som inneholder sukker. Og man får ikke hjerte- og karsykdommer av å ta litt salt på maten. Prestasjonen på trening synker heller ikke om man får litt transfett og hvis man får i seg nok proteiner så øker ikke prestasjonen av mere proteiner. Jeg tror at både Kirketeig og jeg mener det er viktig å spise bra, men at det skal være noe å hente på å spise strikt er mer som en myte å regne. Hvis man skal deffe og skal ned i vekt så er det såklart dumt å "bruke opp" kaloriene man har tilgjengelig på fett framfor proteiner. Hvis man må spise maks 2500 kalorier pr. dag så spiser man ikke matvarer som innholder 1000 av sine kcal. fra mettet fett. Hvis man imidlertid ikke tenker på gå ned i vekt og kanskje bør ha rundt 5000 kcal og normalt har 300 gram proteiner i kostholdet sitt så tjener man nok ikke noe på å spise 600 gram proteiner i stedet. Og så lenge man får i seg vitaminene og mineralene man trenger så presterer man ikke bedre av mere vitaminer eller mineraler. Og så lenge man får i seg mye trege karbohydrater så svinger ikke blodsukkeret som en gal av en brus, sportsdrikke med sukker, sjokolade e.l.
Nå er dette på helt grunnleggende nivå og det er mulig at man kan hente litt på å holde seg til økologisk mat for å unngå e-stoffer og slike ting. Men jeg tror ikke det har noe å si heller.
Vet ikke om dette har vært iverksatt lenge, men dette kan også være en variabel som gjør at Odd-spillerne føler seg bedre på mange måter nå:
http://www.varden.no/article/20081107/SPORT/611476670