Bare for virkelig å understreke:
Nordmenn får i snitt i seg 10-12 gram salt daglig. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet anbefaler maks fem gram. Studier viser at hvis vi hadde halvert saltinntaket ville det gitt 1870 færre tilfeller av hjerteinfarkt og hjerneslag årlig i Norge. 550 dødsfall kunne vært unngått.
Omtrent 75 prosent av alt saltet vi får i oss kommer fra behandlet mat.
Pene innlegg Zoria, et par kommentarer bare:
Et høyt saltinntak vil som du sier føre til en blodtrykksøkning hvis man ser på store materialer/grupper, men på et individuelt plan er det "bare" ca. 30% av oss som er såkalt "saltsensitive" og får en blodtrykksforøkning i større eller mindre grad ved en økning av saltinntaket. 70% av oss vil ikke få en slik blodtrykksforøkning. "Saltsensitive" individer har sannsynligvis en defekt i kroppens kompliserte saltregulering, styrt av nyrene via utskillelsen i blod av stoffene renin, angiotensin I og II og aldosteron. Blodtrykksmedisiner virker inn på denne fine reguleringen via blokkering av ulike reseptorer for å senke blodtrykket.
Et problem er at vi ikke på forhånd vet hvem av oss som er saltsensitive og hvem som ikke er det. Derfor bør man generelt anbefale å redusere saltinntaket. Hvis man likevel føler behov for et høyt saltinntak, bør man få blodtrykket målt gjentatte ganger BÅDE i en periode med høyt OG i en periode med lavt saltinntak for å se om det er noen betydelig forskjell. Hvis det ikke er noen forskjell, er man ikke saltsensitiv, og det burde være trygt å spise en del salt. Men siden det uansett ikke er noen betydelige helsemessige eller treningsmessige fordeler med å spise mye salt, er det like greit å la være. Personer med kjente hjerteproblemer bør uansett begrense saltinntaket.
Når det gjelder sukker og mettet fett, har man ikke klart å finne noen entydig sammenheng mellom inntak av disse næringsstoffene og hjerte-kar-sykdommer SÅ LENGE DET IKKE FØRER TIL ØKNING AV FETT%/MIDJEMÅL!! Det vil ofte være en sammenheng her blant folk flest, MEN DET TRENGER IKKE VÆRE DET!! Det er økningen av midjemål i seg selv som er skadelig. Jeg har selv full kontroll på midjemålet mitt, sukker/fett eller ikke sukker/fett, fordi jeg har full kontroll på kaloriinntak i forhold til forbruk, men ser jo at dette oftest ikke er tilfellet for mannen i gata som av ymse grunner ikke er spesielt opptatt av trening, egen kropp eller helse.
Av den grunn er det nyttig å generelt anbefale redusert inntak av sukker og mettet fett for folk flest. (Vi andre VET jo hva vi kan unne oss og når!!
.)
Likevel er ikke sukker og mettet fett i større mengder heller videre NYTTIG i forhold til treningseffekter, så av den grunn bør man uansett begrense inntaket. Dessuten kan et høyt sukkerinntak som kjent føre til hull i tennene.
Så hva er så verst: Salt, sukker eller mettet fett? For saltsensitive er svaret SALT. For alle andre er svaret: Alt med måte, det er lov å kose seg innimellom - men begrens inntaket av alle tre generelt, og hold kontroll på midjemålet!
H