20 av de sunneste matvarene du finner i dagligvarebutikken

Kosthold31.07.2020Fride Skjønsberg0

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Alle disse matvarene har til felles at de er rike på næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De har en rekke positive helsefordeler og de smaker utrolig godt!

Meieriprodukter

Meieriprodukter (melk) er hovedkildene til kalsium i det norske kostholdet. Melkeprodukter inneholder tillegg til kalsium også jod, vitamin B12, og noen produkter er også tilsatt vitamin D. Melk, yoghurt, ost, kesam og andre meieriprodukter inneholder fullverdige proteiner med høy kvalitet.

Bær

Bær er rene sunnhetsbomben, og alle inneholder viktige mikronæringsstoffer. Bjørnebær og blåbær er proppfulle av antioksidanter. Bringebær inneholder mye kostfiber. Jordbær er spesielt rike på vitamin C. Strø bærene over frokostblandingen. Spis de til mellommåltidet eller tilsett i en smoothie.

Havregryn

Havregryn inneholder 100 % fullkorn, som betyr at grynene bidrar med mye fiber. Kortfibret betaglukaner er godt for både blodsukkeret, magen og kolesterolet. Grynene er rike på B-vitamin, jern og andre mineraler som kroppen trenger. Havregryn kan brukes til så mangt. Du kan bruke grynene i - grøt, knekkebrød, brød, smoothies, bakts og ulike typer kjøttkaker.

Gulrot

Gulrøtter er sunt, og noe vi nordmenn absolutt bør spise mer av. Den er rik på kostfiber, og vitaminer, særlig karoten. De er ypperlig til middag, men passer også som et mellommåltid eller som sunn snacks.

Mandler

Nøtter og mandler gir mange gode fordeler for kroppen vår. De har et høyt innhold av umettet fett, er en god proteinkilde og er rike på fiber. Mandler inneholder vitaminene riboflavin, tiamin og vitamin E. Du finner også mineralene, jern, sink og kobber. Mandler er utmerket som snacks eller som et lite mellommåltid da du trenger litt ekstra energi.

Brokkoli

Brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene du finner i butikken. Den inneholder masse C-vitaminer, fiber og folat. Brokkoli er også en fin kilde til kalium. Den er helt fantastisk som tilbehør til middagsretter og som snack til dipp.

Avokado

Avokado-frukten er rik på en- og flerumettet fett, B-vitaminet folat, kalium, vitamin E, B6 og kobber. Frukten har også et høyt innhold av kostfiber. Avokado er hovedingrediensen i guacamole og passer perfekt til smoothie for å gi en tykkere og mer kremet konsistens. Den er også supergod som tilbehør i salten.

Bønner

Har et høyt innhold av planteprotein, fiber, B-vitaminer og antioksidanter. De inneholder også mineralene jern, kalsium, fosfor, sink og magnesium. Bønner kan brukes til så mangt! Du kan ha de i middagsretter. Lage hummus til dipp eller pålegg. De passer også godt i bakst, som for eksempel bønnebrownies.

Asparges

Grønne asparges er rike på kostfiber, og inneholder mye av vitamin K. I tillegg er de en god kilde til folat og jern i kostholdet.

Squash

Squash smaker ikke mye i seg selv, men har en super evne til å trekke til seg smaker fra andre ingredienser i matretten. Du kan spise dem rå, lage strimler, skjære i skiver eller biter. Den passer ypperlig i ratatoullie, som erstatter for lasagneplater, eller som ingrediens i grønnsakspannekaker. Squash inneholder masse kostfiber. Er en god kilde til vitamin C, folat og kalium.

Tofu

Tofu er laget av bønner, og kan se ut som ost. Den er en svært god kilde til vegetabilsk protein. I tillegg inneholder den fiber, jern og kalsium. Tofu har den samme egenskapen som squash, da den tar lett til seg ulike smaker. Den brukes på samme måte som kjøtt og egg, og kan derfor brukes i mange forskjellige matretter og desserter.

Kikerter

Kikerter inneholder mange essensielle næringsstoffer som, folat, magnesium, kopper, fosfor, jern og mangan. Den har et høyt innhold av vannløselig fiber som er bra for fordøyelsen. Kikertene inneholder mye proteiner, som er med på å gi en stor metthetsfølelse. De kan brukes i middag, baking, snacks og salater. De kan moses til hummus, ristes til snacks, males til mel, hakkes til stuinger eller spises som de er i salater.

Egg

Egg er en fantastisk matvare som kan brukes i utallige matretter. Frokost, lunsj, middag, bakst og desserter. Ikke nok med det, men egg inneholder også svært mange næringsstoffene som kroppen trenger. Ved å spise 1 egg får du i deg vitamin A, B, D, E og K. I tillegg er egg rik på mineralene jern, sink, selen, kalsium, natrium, kalium og magnesium. Proteinene i egg er av ypperste kvalitet med en høy andel essensielle aminosyrer. Du får også i deg det sunt umettete fett.

Linfrø

Linfrø er en ypperlig kilde til kostfiber i kostholdet. I tillegg inneholder frøene sunne omega-3fettsyrer. Strø linfrø over frokostblandingen din, ha de i brødbaksten eller ha et par spiseskjeer i smoothien.

Laks

Fet fisk som laks bidrar med sunne omega 3-fettsyrer, D-vitaminer og mye proteiner. Laks er også en god kilde til selen, jod, Vitamin A, og B12. Du kan steke, koke, woke, grille eller spise laksen rå. Laksefilet kan også graves, røykes og brukes på pålegg eller i salater.

Hvitløk

Hvitløk er rene helsebomben og brukes mye som helsekost. Hvitløk er også kjent for å ha betennelsesdempende funksjoner. Den inneholder C-vitaminer, B vitaminer, og flere mineraler som magnesium, kalium, og fosfor. Denne råvaren er en av de mest brukte smaksetter i verden. Hvitløk kan kokes, stekes, bakes og passer ypperlig til marinader, i sauser og ulike dressinger.

Løk

Løk er en svært allsidig grønnsak, og bidrar til mye smak og aroma i retten. Rå løk smaker sterkt og syrlig. Stekt løk gir fylde og sødme. Den kan bakes, stekes, kokes, grilles eller spises rå. Løk inneholder mye fiber og er proppfull av antioksidanter.

Fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter har et høyt innhold av kostfiber, vitaminer og mineraler. De er spesielt rike på jern, B-vitaminer, sink og proteiner. Varier mellom ulike typer fullkorns varianter.

Søtpoteter

Søtpoteter brukes både som grønnsak og potet. Den kan stekes, kokes, moses, friteres, wokkes og bakes. Denne grønnsaken kan minne om gulrot i smaken da den gir en herlig sødme og varm aroma. Søtpoteten er rik på betakaroten (vitamin A), kalium og kobber. Den er også en fin kilde til kostfiber.

Bananer

Bananer er en allsidig frukt som både gir rask energi og viktige næringsstoffer.Den passer ypperlig som mellommåltid, i desserter, til kakebaking, men også i matlaging. Den egner seg godt i barnemat, i smoothies, , i fruktsalater og i salater.Bananer er rike på kostfiber, jo grønnere den er jo mer kostfiber inneholder den. I tillegg er bananen en viktig kilde til kalium og vitamin B6.

Husk:

Det er den totale sammensetningen av kostholdet ditt som avgjør om det er sunt eller ei. Det og kun spise de matvarene som er listet opp alene er ikke anbefalt. Dette fordi de ikke inneholder tilstrekkelig med næringsstoffer vi trenger hver dag.

Inkluderer du derimot disse matvarene i kostholdet ditt, sammen med andre sunne matvarer som:
- Rent kjøtt, fisk, og fugl
- Grønnsaker i alle farger
- Frukt i alle farger
- Bær i alle farger
- Brød av typen grovt
- Drikker nok vann
- Sunne oljer

OG reduserer sukker, salt, og mettet fett - Ja, da har du et godt, sunt og optimalt kosthold.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".

Har du dårlig matlyst?

Kosthold30.08.201637

Prøv disse 6 tipsene for å få matlysten tilbake!
Disse 4 temaene er avgjørende for få en sunn og sprek kropp.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Har du dårlig matlyst?

Kosthold30.08.201637

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!