Glutamin er en aminosyre som kroppen selv kan produsere, dvs den er ikke essensiell. Aminosyrer får vi i oss når vi spiser protein og hvorfor skulle en aminosyre du selv kan lage være så viktig? Glutamin er faktisk en av de viktigste aminosyrene for dine muskler. Det er nemlig en aminosyre som trengs for at proteinsyntesen, dvs oppbyggingen av ny muskelmasse, skal stimuleres. Den er en av de mest anabole aminosyrene! Glutamin brukes når du trener hardt, og blir glutaminnivåene for lave i muskelen brytes den ned.
All næring du absorberer tas opp i tynntarmen, hvilket er den lengste delen av magetarmkanalen. Tynntarmen er mellom 8-10 meter, det er bra ettersom opptaket av næring blir effektivt og du absorberer i stort sett 100% av den nedbrytbare næring du spiser. Det negative er at tynntarmen krever mye energi og byggsteiner og at den faktisk forbruker det meste av glutaminet du spiser. Bare tynntarmen forbruker ca 20 gram glutamin/dag og vanlig kost gir bare ca 10 gram daglig. Det koster å ha ett så fantastisk organ som tynntarmen! Med enkel mattematikk slår man snart fast at det kreves ytterligere 10 gram for å takle tynntarmens behov og de får man fra kroppens egen produksjon. Tynntarmen er en stor glutaminkonsument og er et av grunnene til at vi minsker i muskelmasse når vi spiser for lite protein. Tynntarmen får ikke tilstrekkelig med glutamin fra kosten lengre og den kommer til å ta fra glutaminet som finnes i musklene. Resultatet blir at vi raskt mister muskelmasse. Til og med om kroppens egne produksjon kan øke, og takle en viss del av behovet, trengs det andre aminosyrer som kroppen kan gjøre om til glutamin og nettoeffekten blir fremdeles at muskelmassen brytes ned for å tilføre tarmen med brensel og byggsteiner