Ja, det gjør de nok også. Men innen epigenetikken viser at genene tilpasser seg også etter ytre påvirkninger som kosthold. Man kan si enkelt at noen matvarer kan "slå på/av" gener avhengig av hvor de fester seg (genmetylering). Og dette kan ha blitt påvirket i lang tid i forveien, så ordtrykket "Du blir hva bestemora di spiser" gir en ny mening. Men dette er et rimelig nytt forskningsfelt, så det gjelder å følge med på utviklinga som kan forandre mye innen bl.a ernæring
Hentet fra en artikkel fra matoghelse (
http://www.matoghelse.no/helse/2008/09/08/naar-miljoeet-styrer-genene.aspx)
Samtidig har man vist at måten vi spiser, tenker og lever på preger genene våre og dermed helsa til kommende generasjoner. Denne programmeringa begynner allerede før barnet er unnfanget og kan nedarves gjennom flere slektsledd. Dette kalles epigenetisk arv og representerer et paradigmeskifte innen ernærings- og miljømedisin.
Amerikanske forskere ved Duke-universitetet i Durham studerte effekten av kosttilskudd på gravide mus som har en mutasjon eller spesiell variant av genet som kalles ”agouti”. Agouti-musene har gul pels, spiser unormalt mye og er ekstremt overvektige, og disse dyrene har langt høyere risiko for å utvikle hjertesykdom, diabetes og kreft enn normale mus.
I eksperimentet ble musene delt i to grupper. Den ene gruppa av gule, overvektige agouti-mødre ble fôret med en standard laboratoriediett (kalt NIH-31), mens den andre gruppa også fikk kosttilskudd med folat, vitamin B12, betain og kolin. Disse næringsstoffene er mer eller mindre rike på metylgrupper (-CH3). Andre studier har vist at dette molekylet kan slå av eller regulere geners aktivitet ved at metylgruppene binder seg til spesielle steder på DNA-strengen og påvirker blant annet proteiner som styrer genuttrykket. Med andre ord kan metylrike kosttilskudd slå av gener som for eksempel disponerer for sykdom.