Jeg er ingen ekspert, men har lest igjennom tråden nå. Melk og melkeprodukter er noe jeg synes er spesielt interessant, og det kommer en større artikkel om dette her på TF i neste uke eller uka etter.
At du reagerer på kumelk er ingen sjeldenhet - det er det mange som gjør. Ofte også uten å vite det. Symptomene kan ofte være diffuse, slik at man ikke nødvendigvis merker det åpenbart ved diaré eller magesmerter.
Når det gjelder reaksjoner på melk, så er både laktose og melkeproteinet kasein vanlig å reagere på. I Norge er det imidlertid ikke veldig vanlig å reagere på melkesukker (laktose), men ganske mange sliter med å fordøye kasein. Listen over plager kasein kan forårsake i kroppen er meget lang, og ofte ser man at det påvirker psyken også.
Jeg vil råde deg til å kutte ut melk helt en periode, og se om dette hjelper. Kutt også ut ost og andre produkter basert på melkeproteiner. På denne måten kan du kjenne etter om du merker bedring.
Ikke vær redd for at et kosthold uten melk gir deg mangel på proteiner, kalsium eller andre næringsstoffer. Dette finnes det rikelig av i animalsk mat ellers. Hvis det er tilfelle at melk er noe du reagerer på, vil dette sannsynligvis ødelegge mer enn det bygger totalt sett - så du kan gjøre lurt i å slutte med melk uansett!
Når det gjelder råmelk, så tør jeg ikke si sikkert om du vil tåle denne bedre enn vanlig melk. Men la meg spørre; hvordan skal du få tak i denne råmelken? Dette er jo en ganske sjelden vare i våre dager.
Råmelk inneholder mye mer proteiner enn vanlig melk, så på grunnlag av dette ville jeg vært minst like skeptisk til råmelk dersom du er allergisk. Likevel har råmelk fordeler ved at den inneholder aktive stoffer som styrker immunforsvaret, og sannsynligvis en del mer enzymer enn vanlig melk. Men man skal ikke glemme at kumelk er for kalver, og ikke mennesker. Slik er det bare!
Likevel har melkeprodukter svært lange tradisjoner, og er høyt skattet for sitt næringsinnhold.
Søt melk har imidlertid ikke lange tradisjoner, ettersom mennesker alltid har slitt med å fordøye denne. Enda værre er det å fordøye pasteurisert melk fordi denne er varmebehandlet - og har på den måten mistet mye av sitt naturlige innhold av enzymer og bakterier viktige for å bryte ned næringsstoffene.
Tradisjonelt har man bare benyttet sure melkeprodukter, ost (den er lettere fordøyelig pga syrning/gjæring) og smør. Det er noe vi bør fortsette med.
Melkefettet er som regel lettfordøyelig og kan som oftest brukes uproblematisk, selv blant de som sliter enten med melkesukkeret eller melkeproteiner. Det samme gjelder fløte og rømme, ettersom andelen proteiner og laktose er lavere her enn i ordinær melk.
Vet du åssen blodtype du har? Dersom du har blodtype 0 eller A, så er sannsynligheten stor for at melk er noe du vil tjene på å luke ut av kostholdet.
Dessuten er det ofte slik at de som er mest "avhengige" av melk, er de som tåler det dårligst
Mvh PT Andreas
Takk for et utfyllende innlegg.
Når det gjelder råmelken, så tenkte jeg at jeg skulle spørre før jeg la meg ut på en eventuell søken etter hvor det er mulig å få tak i. Jeg skal ta og ringe fastlegen min for å finne ut hvilken blodtype jeg har.