Skrevet av Emne: Altså... Gud finnes ikke?  (Lest 97860 ganger)

Utlogget Down and coming

  • Co-Administrator
  • *****
  • Innlegg: 12 596
  • Honnør: 1114
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 12 596

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #345 : 13. august 2006, 16:57 »
Nei, men at det er meget sansynlig at mye av det overnaturlige som er skrevet om der faktisk har funnet sted, som fks. oppstandelsen. Det finnes ingen som helst grunn til at vi ikke skal kunne tro på det hvis vi kan godta at mirakler ikke er en umulighet.

mvh Travor

Ingen grunn bortsett fra at det er en historie som er skrevet ned for 2000 år siden, men ingen andre beviser en akkurat den historien og det enkle faktum at på den tiden hadde man ikke legevitenskap som kunne vekke folk fra de døde... Er som jeg sier at Homer sine verk, Iliaden og odysseen er helt sanne, fordi det står jo der, og det er jo historiske virkelige hendelser skrevet ned der...






Svak, bitter og dopingfri



Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #346 : 13. august 2006, 19:37 »
Har tidligere linket til, men legger nå ut denne nydelige artikkelen i all sin prakt. Les!  Deal

H



KORTSPILLET GUD
© Thomas Gramstad

Nyliberalen nr. 4 1995

Man tager en kortstokk. Det velges en spill-leder; denne har tittelen Gud. Spill-lederen deler ut kort til de andre spillerne. Den som forstår eller gjetter mønsteret som kortene deles ut etter, kan kalle seg profet og forkynne Guds vilje, dvs. spå hvilket mønster Gud deler ut etter. Gud deler ut poeng for riktige profetier. Ved uenighet mellom Gud og en profet, er det Gud som har rett. Da er profeten ute av spillet. Gud kan forandre mønster og poengskala når Han eller Hun eller Det vil. Vinner av spillet er den som får flest poeng eller som varer lengst eller som på annen måte utpekes av Gud som vinner(e) av spillet. (Dersom Gud finner å ville utpeke noen vinner.)

Kortspillet Gud er en storartet spøk. I mine øyne er det også noe langt mer: et genialt bilde på hvordan det er å leve med Gud som grunnpremiss - hvordan all viten blir usikker fordi Guds vilje kan forandre alle ting og alle egenskaper når som helst og hvor som helst, på en hvilken som helst måte. Gudsbegrepet visker ut to forskjeller som er fundamentale å vite om for mennesker: forskjellen mellom sant og usant, og forskjellen mellom rett og galt. Å gjøre påståtte åpenbaringer av Guds vilje til grunnlaget for å avgjøre hva som er sant og usant og for hva som er rett og galt, er å gjøre mennesket epistemologisk og etisk inkompetent - å frata det evnen og muligheten til å avgjøre spørsmål om sannhet/usannhet og rett/galt på den eneste måten disse kan avgjøres på: ved kombinasjonen av observasjon (sansning) og gjennomtenkning (fornuftsmessig analyse).

En allmektig Gud kan endre hva som helst med Sin vilje; forandre gjenstander som Den vil, og moralske forhold som Den vil; å tro på en allmektig Gud innebærer derfor å benekte at ting har en identitet. Å benekte at ting har en identitet er å frata seg selv muligheten for å kunne skille mellom sant/usant og rett/galt. Guds vilje er uransakelig og mennesker skal ikke dømme om den - eller dømme den.

TRO OG VITEN
Dette viser forholdet mellom tro og viten, et forhold som er som forholdet mellom cyanid og blodomløp. Å tro i religiøs forstand er å holde noe for sant uten å ha noen erfaringsbaserte eller logisk gyldige grunner for det - gjerne på tross av slike grunner. Tro undergraver derfor et menneskes mulighet for og evne til å kunne bruke og stole på sin egen dømmekraft - sin egen evne til å finne ut hva som er sant eller rett, og til å fatte selvstendige avgjørelser og handle på grunnlag av disse - fordi det man tenker eller sanser da er irrelevant både for å avgjøre sannhetsverdien av noe og for å avgjøre om noe er rett eller galt; dette overlates til Guds vilje.

Og Guds vilje, det er viljen og autoriteten til dem som har vunnet maktkampen om å kunne kalle seg Guds tjenere. Disse vil så produsere en ideologi og dogmatikk som har som formål å begrunne og opprettholde deres egen maktposisjon, samt eksistensen av nødvendige institusjoner til dette formål.

Tro gjør det umulig for mennesker å bli enige seg i mellom ved diskusjon og overtalelse; det finnes ikke noe rasjonelt, sansbart og felles grunnlag å kommunisere ut fra. Uenighet kan dermed kun "løses" ved at den ene må underkaste seg den andres tro og åpenbaringer (dvs. vedkommendes vilkårlige innfall eller impulser). Det er ikke tilfeldig at kristendommens historie er et sammenhengende blodbad. Det skyldes ikke tilfeldig ondskap hos enkelte kristne ledere - det skyldes at tvang og maktmisbruk hører naturlig sammen med fenomenet religiøs tro. Religiøs tro godtar ikke uenighet og annerledeshet, samtidig som muligheten for rasjonell diskusjon og overtalelse har blitt utelukket.

FRIHET OG FORNUFT
Fornuften derimot, vinner anerkjennelse ved overtalelse, dvs. ved frivillig tilslutning basert på en personlig vurdering av fakta og argumentasjon; dette betyr at fornuft medfører og forutsetter frihet. Å bruke fornuften er den eneste metode for objektiv kommunikasjon og forståelse mellom mennesker, og den innebærer at virkeligheten er en felles referanseramme.

Når noen hevder å ha en overnaturlig form eller metode for kunnskap, kunnskap som ikke er basert på fornuft eller sanseerfaring, blir overtalelse, kommunikasjon eller forståelse umulig. Da er vold eller tvang den eneste måten å "løse" uenighet og konflikter på. Tro medfører og forutsetter derfor vold og tvang for å kunne spre seg; dette er den eneste måten tro kan bli anerkjent som kilde til viten på.

Det motsatte er gjensidig frivillighet i alle mellommenneskelige forhold og avtaler, og dette forutsetter frie og uavhengige mennesker som anerkjenner menneskerettigheter. Dette åpner for at mennesker kan finne sine svar ut fra sine egne tanker, erfaringer og opplevelser, og innebærer dermed et pluralistisk og tolerant samfunn. Et slikt samfunn forutsetter en kultur der begrepsparet fornuft og frihet (i motsetning til paret tro og tvang) står i høysetet.

VIRKELIGHET OG ØNSKETENKNING
Dette fører oss til et grunnleggende skille mellom filosofiske eller livssynsmessige systemer: nemlig skillet mellom de som har eksistens som grunnpremiss og de som har bevissthet som grunnpremiss. Å ha eksistens som grunnpremiss innebærer at universet (alt som finnes) eksisterer uavhengig av bevisstheten - uavhengig av enhver bevissthet - altså at det finnes en objektiv virkelighet som er det den er uavhengig av hva som tenkes eller tros om den.

Eller som Aristoteles formulerte det for to tusen år siden: A er A. Det betyr: En ting er seg selv, og kan ikke være noe annet - den har en spesifikk natur, en identitet. Å være er å være noe; å eksistere er å ha egenskaper. Eller, med Ayn Rands ord: Eksistensen eksisterer. En objektiv virkelighet er en forutsetning for vitenskap, og dermed for kunnskap. Identitet er en forutsetning for viten. Sannhet - overensstemmelse mellom en ytring og dens motstykke i virkeligheten - forutsetter identitet (og en metode for å evaluere den påståtte overensstemmelsen).

Å ha bevissthet som grunnpremiss innebærer at ikke noe har selvstendig eksistens. Alt er produkter av en bevissthet - guddommelig, menneskelig eller noe annet - og alt ville slutte å eksistere hvis denne bevisstheten sluttet å eksistere. Med gudstro er universet ikke bare ukjent, men ukjennelig: det ville i såfall ha blitt styrt av krefter som mennesket hverken ville kunne forstå eller kontrollere. Med mindre man har sunket så dypt at man tror "åpenbaringer" er forståelse, og at å be er å kontrollere.

Det filosofiske aksiomet "eksistensen eksisterer" innebærer at naturen - universet som helhet - ikke kan skapes eller forsvinne; naturen styres ikke av en bevissthet, "naturens natur" er uavhengig av bevisst vilje, den er metafysisk gitt. Eksistens er mer grunnleggende enn bevissthet; bevissthet forutsetter eksistens, ikke omvendt.

Tror du at det ikke finnes noen objektiv virkelighet, at Gud styrer, eller iallfall har skapt det hele og kan forandre alt som Det vil, og at det dermed ikke finnes noe som er objektivt sant eller usant, riktig eller galt, uavhengig av Gud? At det er Guds ukjente og uransakelige vilje som avgjør hva som er sant eller usant, rett eller galt? Da vil du like (eller i hvert fall føle deg hjemme i) kortspillet Gud.

GUD OG PSYKEN
Ofte fremstilles ateister som triste og slemme mennesker som skal ta ønskedrømmene fra folk. Men slik er det ikke. Gud er ingen ønskedrøm, men et mareritt og et maktpolitisk herskeredskap som begrenser og reduserer mennesket. Ateister sier at mennesket er fritt, det har ingen Herre, og kan i frihet bruke sine evner, fornuft og fantasi.

Også det å tro på en gud som ikke er allmektig, men som likevel er noe som står over mennesket - noe som er uoppnåelig for mennesket - er å redusere mennesket. Å sette noe over mennesket som mennesker aldri kan bli eller oppnå, og likevel fremheve dette ikke-menneskelige (eller umenneskelige) som noe edelt eller høyverdig er å degradere mennesket - å redusere det til en ussel stakkar, en ynkelig dott. Gud krymper mennesket, gjennom å fjerne "Det Gode" fra mennesket. Denne fremmedgjøringen av "Det Gode" fra mennesket er i seg selv god nok grunn til å forkaste gudsbegrepet. Ideer om noe som er uoppnåelig for mennesket - dvs. noe som er i strid med menneskets natur - fortjener ikke oppmerksomhet fra noe menneske, og bør rett og slett ignoreres av alle mennesker.

En av de mest smakløse sidene ved Gudsforestillingen er allvitenheten - ideen om Det Store Øyet i Himmelen som ser alt og vet alt. Et videokamera med uendelig god oppløsning som står på 24 timer i døgnet. Gud er privatlivets død. "Jamen, det gjør ikke noe, for Han er jo god!", babler de troende. Men dette gjør jo saken bare enda verre. For en stakkar med tilbøyeligheter til å tro ville det ikke bety annet enn at han ikke ville få lov til å ha god samvittighet en gang, der han fordømmer den Himmelske kikkeren!

Er det ikke merkelig at vi lever i en kultur der det ser ut til å være behov for en egen betegnelse - ateist - for å beskrive en person som mangler en tro på guder? Det er sjelden man hører en person som mangler en tro på troll bli omtalt som "atrollist", eller en person som mangler en tro på Julenissen bli omtalt som "ajulenissist".

Men i et land som fortsatt har statskirke og hvor barn og skoleelever rævkjøres med kristne formålsparagrafer, kommer vi antagelig ikke utenom det å ha behov for et slikt ord. Og da er ateisme det rette ordet. Ateisme - som betyr "uten gud" eller "ikke gudstro" - innebærer altså fravær av gudstro.

Agnostisisme derimot, innebærer fravær av valg - agnostikeren vil ikke ta stilling, og ender opp med å si at kanskje finnes gud, og kanskje ikke, og kanskje finnes troll, og kanskje ikke. For agnostisismen har en hvilken som helst fantasi samme sannhets-status som det å ikke fantasere, og kanskje Julenissen finnes utenfor "erkjennelsens grenser". Agnostisisme er intellektuell feighet, uttrykt gjennom fraværet av et eksistensielt valg. Fravær av valg er fravær av identitet, siden vi er selvskapte vesener i den forstand at, og i den grad, vi er summen av våre valg. De som velger å kalle seg agnostikere påstår ofte at de er "åpne og tolerante", mens ateister ikke er det. Imidlertid kan agnostikere lett bli både dogmatiske og militante: "JEG vet ikke, og DU vet ikke heller!"

Siden det er lett å påpeke at det finnes overhodet ingen bevis eller indisier for Guds eksistens, og at begrepet Gud dermed er logisk ugyldig og empirisk ubegrunnet, er det rimelig enkelt å komme til en konklusjon om gudsbegrepets sannhetsverdi og etiske holdbarhet. "Gud" er en rømling fra historiens søppelhaug, en flytende intethet av svovel og selvfornektelse.

Av og til, i cocktailparties og andre steder, får man høre at en gudstro gir sikker viten og ro i sjelen. Da skal man ta frem en kortstokk...


--------------------------------------------------------------------------------


Dette dokumentets adresse:
http://folk.uio.no/thomas/fri/kortspill-gud.html

Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #347 : 13. august 2006, 23:19 »
Ble tyst her nå ja, hehe*host*  Cheesy

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget Advocatus Diaboli

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 5 172
  • Honnør: 1094
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 5 172

  • Love belongs to Desire, and Desire is always cruel
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #348 : 13. august 2006, 23:23 »
Jeg må vel si at jeg er noe uenig i hans syn på ateisme versus agnostisme, mest siden jeg synes det blir litt for markant å påstå at man har sikker viten om noe man ikke vet noe om.. Wink
"The devil made me do it". I have never made one of them do anything. Never. They live their own tiny lives. I do not live their lives for them.

Utlogget aiwass

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 322
  • Honnør: 1098
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 4 322

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #349 : 13. august 2006, 23:27 »
Den artikkelen er en klassiker.

Utlogget aiwass

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 322
  • Honnør: 1098
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 4 322

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #350 : 13. august 2006, 23:44 »
Jeg må vel si at jeg er noe uenig i hans syn på ateisme versus agnostisme, mest siden jeg synes det blir litt for markant å påstå at man har sikker viten om noe man ikke vet noe om.. Wink

Jeg er faktisk veldig enig med ham på akkurat dette punktet. Poenget hans er ikke at ateister er 100% bombesikre på Guds ikke-eksistens, poenget hans er at en som agnostiker tar stilling til en fullstendig vilkårlig, ubegrunnet idé.

Jeg mener, regner du deg selv som agnostiker overfor begrepet 'enhjørning'? Eller er du, for å benytte meg av artikkelforfatterens begrepsapparat, en 'aenhjørningist'? Det blir for dumt aktivt å måtte ta stilling til enhver idé. Jeg mener, kritiseres 'aenhjørningister' i samfunnet for ikke å ta stilling til muligheten for enhjørningers eksistens?

Ellers, for å utdype dette med ateisters 'tro' på Guds ikke-eksistens: Det foreligger to definisjoner av ateisme, hvorav den ene kan tolkes som såkalt sterk ateisme, den andre som svak. Sterk ateisme er nevnte 'tro' på Guds ikke-eksistens. Svak ateisme, på den annen side, er manglende tro på Guds eksistens. Det er åpenbart en stor forskjell mellom aktivt å mene at Gud ikke kan finnes, og simpelthen passivt ikke å tro på Gud.

Utlogget Grungern

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 541
  • Honnør: 203
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 541

  • Go hard, or go home!!
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #351 : 14. august 2006, 00:20 »
Ble tyst her nå ja, hehe*host*  Cheesy
H
Aldri har før gikk en honør som kom så dypt fra hjertet Grin
Trener på vektertorget i Bergen.
Knebøy: 180kg, Mark: 230kg, Benk: 120kgx3 (skylder på dårlig skuldre Tongue )
Treningslogg: http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=29518.0

Utlogget JanB Diddl etc

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 13 417
  • Honnør: 3127
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 13 417

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #352 : 14. august 2006, 09:49 »
Jeg må vel si at jeg er noe uenig i hans syn på ateisme versus agnostisme, mest siden jeg synes det blir litt for markant å påstå at man har sikker viten om noe man ikke vet noe om.. Wink

Ja enig. Det er mye jeg kunne tenke meg å kommentere hele artikkelen, men det er vanskelig å formulere det riktig og jeg orker ikke å bruke timesvis på det.

Men en kort kommentar: Jeg synes mesteparten av det han mener er problematisk med religion/tro kun vil gjelde de som er aller mest fanatiske innenfor enkelte trosretninger. Det høres nesten ut som om han mener at alle som har en godstro har hverken egen vilje, logisk eller kristisk sans. Det blir jo på grensen til latterlig synes jeg.

Når det gjelder det siste utsagnet hans om de som sier at "en gudstro gir sikker viten og ro i sjelen", så er det jo et faktum at det er mange som faktisk opplever dette. 


Det som ikke så mange snakker om alt det gode som tro bringer med seg. Det er heller ikke diskutert noe særlig hvilke problemer de som IKKE er troende bidrar til, og hvor mye av dette som er pga av de iKKE har en tro.
Gloria in Excelsis Deo


Utlogget Advocatus Diaboli

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 5 172
  • Honnør: 1094
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 5 172

  • Love belongs to Desire, and Desire is always cruel
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #353 : 14. august 2006, 11:15 »
Slik jeg ser det er "svake" ateister i realiteten agnostikere som er for feige til å innrømme akkurat det.. Wink
"The devil made me do it". I have never made one of them do anything. Never. They live their own tiny lives. I do not live their lives for them.

Utlogget Baahh

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 5 030
  • Honnør: 329
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 5 030

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #354 : 14. august 2006, 13:30 »
Anbefales: http://www.bandoli.no/norsk/

Denne er hentet der:

"Det har alltid undret meg hvorfor religionen fortsatt eksisterer nå etter at vitenskapen har brakt menneskeheten til et punkt hvor vi endog har oppdaget selve livets byggesteiner - DNA. Vi kan se milliarder av lysår ut i rommet (fortsatt uten å ha fått et eneste ørlite glimt av verken Vårherre eller Paradis der ute), og det er over 400 år siden Opplysningstiden. Vi vet mer om verden enn noen generasjon før oss, men de fleste vet omtrent ingenting om bakgrunnen for den religionen de er født inn i.

Forsatt klynger altså millioner av voksne mennesker i vår opplyste del av verden seg til en latterlig barnslig forestilling om at det egentlig er en mektig skjeggete himmelnisse som styrer hele showet her på denne planeten. I hvert fall pleide han å gjøre det i de gode gamle dagene, mellom 2000 og 3000 år siden. På den tiden grep han personlig inn og utslettet visstnok hele armeer, la øde utallige byer og land og utraderte talløse sakesløse ørkenstammer og endog endel av sine egne. Han gjorde og en mengde mirakler og fant på en hel masse merkelige regler for menneskene som tyder på at han hadde alt for mye fritid og heller ikke kan ha vært helt i mentalt vater. Og ifølge Bibelen var da også Vårherre stort sett ute av mental balanse og rasende sint det meste av tiden i de gode gamle dagene der nede i den forjettede ørkenen.
Denne koleriske himmelnissen stoppet så åpenbart å bry seg med å gripe direkte inn i historien for sånn ca 2000 år siden, men dette ser ikke ut til å ha gått nevneverdig inn på de troende. De mener bestemt at han forsatt har overoppsyn med verden og at han har en sterk personlig interesse av hvert eneste en av hans tilhengeres små kjedelige liv, som han følger tett og noterer seg absolutt alt av deres syndige tanker og gode og onde gjerninger.

Hvorfor tror noen på dette våset??
- Jo, fordi det står at slik er det i en gammel forvirret bok som er breddfull av merkelige, arkaiske ørkenhistorier kokt i hop at hovedsaklig anonyme forfattere for 2000 år siden. Og da må det jo være sant, eller hva...?

De fleste som tror på denne usynlige himmelnissen er til vanlig normale oppegående mennesker, mange av dem kan både lese og skrive, noen behersker nok også regning rimelig bra. Majoriteten klarer sannsynligvis å skille virkelighet fra fantasier på de fleste andre områder av livet, bortsett altså når det dreier seg om religion. Da blir plutselig forholdsvis rasjonelle voksne til engstelige, irrasjonelle overtroiske seksåringer som frykter en streng usynlig himmelsk fader.
Aldri har noen hørt Himmelnissen tale, men på en vidunderlig mirakuløs lydløs måte kommuniserer han likevel med en skokk utvalgte, som regel herremenn utkledd i lange fancy kjoler og dingeldangel, - prestene. De klarer åpenbart å forstå himmelnissens lydløse meldinger og kan deretter fortelle den spente menigheten om hva Himmelnissen mener og tenker. På en underfundig måte er det svært ofte at det Himmelnissen mener viser seg å være akkurat det samme som prestene også mener. Det er helt makesløst altsammen.

Dette tror de altså på, de kristne. Problemet her er at folk stort sett vet enfoldig lite om deres religions bakgrunn og historie. Få troende har engang bladd noe særlig i Bibelen og flesteparten er herlig fri for selv den grunneste kjennskap til de mest basale trekk i den europeiske kirkehistorie. Folk er født inn i en religion som de holder for den eneste sanne. Hadde biskop Stålset eller Kjell Magne Bondevik vært født av muslimske foreldre i Pakistan istedenfor i protestantiske Norge, hadde de begge utvilsomt vært praktiserende muslimer idag. Siden man er født inn i og oppdratt i sine foreldres religion, tror man gjerne at man dermed vet alt man trenger. Sannheten er at de fleste vet svært lite om sin egen religion. Det vet ikke, de bare tror...

Disse sidene er slik sett ment som et slags tilbud om voksenopplæring. På disse sidene finner du en del av de essensielle tingene svært få vet om Kristendommen, men ting jeg mener man absolutt burde vite for å ha en bakgrunnskunnskap når man blir konfrontert med religionens (og kirkens) mange rare påstander. Først når man har kunnskap om ting kan man ta reelle informerte valg.
Hva de kristne tror er likegydlig, men hva de gjør i Guds navn er det ikke. Så lenge Kirken og religionen har sin fordummende innflytelse og makt i samfunnet, angår religionen også de ikke-troende.

Informasjonene på disse sidene er resultat av en årelang interesse og studering av emnet. Jeg har prøvd å gjøre en del av denne kunnskapen tilgjengelig på en forståelig og lesbar måte. Forøvrig er det mengder av ressurser på Internett om emnet for dem som ønsker å gå dypere i materien. Når det gjelder bøker er det dessverre lite av litteraturen som er tilgjengelig på norsk. Men om man behersker engelsk og kanskje særlig tysk, er det mengder av gode bøker å oppdrive. Sjekk ut linkene til Deschner og til The Jesus Mysteries på hovedsiden som er gode boktips.
Jeg vil prøve å oppdatere disse sidene med mer stoff etterhvert.

R.L.Børsheim,
Hvis noen lurer på min bakgrunn er jeg utdannet arkeolog (cand.Philol).

PS: For ordens skyld, - jeg hater ikke kristne. (Man blir gjerne møtt med slike påstander om man skulle stille seg en smule kritisk til deres religion). Det er mange åpenbart hyggelige og skikkelig kristne mennesker der ute, men jeg mener at de fleste av dem vet alt for lite om hva de snakker om. Men bevares - jeg mener at folk skal ha rett til å ha sine egne vrangforestillinger. Men for skams skyld synes jeg at troende burde ha anstendighet nok til å kjenne til de grunnleggende trekk i historien og bakgrunnen til den religionen de har valgt som sitt livssyn. I det minste burde de lese Bibelen, for å med selvsyn se hva som faktisk står der, og gjerne hva som ikke står der.

Forøvrig, hvis du ikke liker innholdet på disse sidene, så er det ingen som tvinger deg til å lese dem.
Jeg prøver ikke å lure noen her, - alle referansene og den historiske informasjonen skal være riktig så langt jeg har kunnet sjekke. Men du trenger ikke ta mitt ord for det. Jeg oppfordrer lesere til å sjekke opp informasjonen som står på disse sidene selv."

Permalink: http://www.bandoli.no/norsk/whywebsite.htm

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #355 : 14. august 2006, 13:59 »
I rasjonalitetens navn - velkommen tilbake Baahh.  Cheesy

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget aiwass

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 322
  • Honnør: 1098
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 4 322

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #356 : 14. august 2006, 14:14 »
Det som ikke så mange snakker om alt det gode som tro bringer med seg. Det er heller ikke diskutert noe særlig hvilke problemer de som IKKE er troende bidrar til, og hvor mye av dette som er pga av de iKKE har en tro.

Dette blir jo et spørsmål om hvorvidt målet helliger midlet. Er villedelse (i det tilfelle at religion er det) berettiget om en rettferdiggjør det med at det gir folk en god selvfølelse? Er det greit å leve i en fantasiverden hvis det gjør livet mer trivelig? Man slutter etter et visst punkt å lese eventyr for barna sine...

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #357 : 14. august 2006, 14:15 »
I rasjonalitetens navn - velkommen tilbake Baahh. Cheesy

H

Signerer den !!
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget aiwass

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 322
  • Honnør: 1098
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 4 322

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #358 : 14. august 2006, 14:21 »
Slik jeg ser det er "svake" ateister i realiteten agnostikere som er for feige til å innrømme akkurat det.. Wink

Kanskje, kanskje ikke. Jeg er dog ikke noe mer ateist enn du er aenhjørningist. Si meg, Thyve, er du for feig til å innrømme agnostisisme overfor enhjørninger? Wink

Jeg mener fortsatt det er for mye forlangt aktivt å måtte ta stilling til enhver idé uten rot i virkeligheten. Jeg gjør som du, Thyve--jeg forblir aenhjørningist (ateist) inntil videre, men den dagen jeg ser en enhjørning (Gud), ja, da skal jeg gladelig innrømme feil.

Utlogget Baahh

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 5 030
  • Honnør: 329
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 5 030

SV: Altså... Gud finnes ikke?
« #359 : 14. august 2006, 14:27 »
Takk for det, HITman og UAC. Smiley

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!