I de opprinnelige diettene som ble utviklet blant annet for barn med epilepsi, stemmer det at man skulle innta bortimot 70% av kaloriene fra fett. Dette er imidlertid ikke nødvendig, og et lavt karbohydratinntak i seg selv vil sette kroppen i en ketogen tilstand (via mobilisert fett fra fettlagrene). Det skal en viss mengde ketoner til for å vises på teststriper man bruker for urinmåling, men kroppen kan allikevel være i ketose (målt med blodprøve), så det er ingen god indikator - ei heller nødvendig. Det er ingenting spesielt med ketose i forhold til fettforbrenning eller muskelsparing heller - Lyle McDonald som har skrevet selve oppslagsverket på disse typer dietter (The Ketogenic Diet, med over 1000 studiereferanser) sa at han virkelig ØNSKET å finne en slik effekt, men kunne rett og slett ikke finne det.
Fettkilder på en ketogen diett kan med fordel utgjøres av ulike nøtter, fisk (ta omega-3 tilskudd, fiskeolje/selolje hvis ikke) og oliven/raps-olje i stedet for mest mulig bacon, fete oster og mettede fettsyrer - det gjør ikke dietten like morsom, men det er litt bedre for kroppen.
Fordelen med ketogene dietter er at du har en økt metthetsfølelse, og når man er tilpasset dietten (når hjernen fungerer på ketoner) har mange mye bedre energi enn på karbohydrat-baserte dietter. Utover det bør man heller sette opp en diett basert på hva som fungerer best for hver enkelt, og en idrettsutøver med høyt energiforbruk vil sannsynligvis fungere langt bedre på en karbohydratbasert diett (pga høyt forbruk av glykogen). Kroppsbyggere og styrkeløftere som trener primært med tunge vekter og forholdsvis lavt volum (i forhold til idrettsutøvernes timeslange økter med høy intensitet) kan fungere helt fint på en ketogen diett med ukentlig oppkarbing. Dave Palumbo anbefaler for eksempel en slik diett til kroppsbyggere og fitnessutøvere og i år er det mange som har brukt et slikt oppsett og sier de aldri har vært i så bra form på scenen.
De viktigste diettprinsippene er:
- Et kaloriunderskudd
- Tilstrekkelig protein (ca 2g/kg kroppsvekt, men alt fra 1.5-3g/kg avhengig av individuelle forutsetninger)
- Tilstrekkelig omega-3 fettsyrer (EPA og DHA, helst direkte fra marine kilder)
Hvor mye fett og karbohydrater man benytter for å komme opp i ønsket kalorinivå er opp til hver enkelt, men som sagt kan høyere aktivitetsnivå og/eller høy insulinfølsomhet kreve høyere karbohydratinntak.