Vis innlegg
Sider:
  • 1
  • 2
  • ...
  • 68
  • 1  Trening / Skader og Smerter / Sv: trening etter hjernersytelse på: 14. desember 2014, 01:58
    En hjernerystelse uten komplikasjoner (ila de første 24 timene) er ufarlig hos unge friske mennesker, og de aller fleste vil være symptomfrie (hodepine, svimmelhet etc) innen en ukes tid. Hodepine relatert til trening er vanlig og kan skyldes en rekke årsaker (for lite søvn, stress, dehydrering etc), ta det som et tegn på at kroppen ber om treningsfri. Legg inn en hviledag og forsøk med litt lavere intensitet neste økt før du gradvis øker intensiteten.

    -legen
    2  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: For lav hvilepuls? på: 05. desember 2014, 21:59
    Normalt så ligger pulsen mellom 50-100, under 50 slag/min er definert som bradykardi....noen som både kan være en sykdomsdiagnose eller fysiologisk hos godt trente mennesker. Pulsfrekvens så lavt som 30-tallet er mer uvanlig selv hos godt trente atleter, men tallet i seg selv er ikke det viktigste. Det som betyr noe er:
    1. Hos friske mennesker så responderer hjertet normalt ved økt belastning ((les: adekvat pulsøkning) uavhengig av hvilepuls
    2. Hos syke mennesker så er pulsen for lav og hjertet klarer ikke å kompensere ved økt belastning....da får man en symptomatisk bradykardi (f.eks svimmelhet, besvimelse etc.).....dette er indikasjon for legebesøk og utredning.

    -legen
    3  Trening / Skader og Smerter / Sv: Jumpers knee behandlet med trykkbølger på: 03. september 2014, 22:46
    Du bør prøve deg frem litt, kunsten med rene belastningsskader er først og frem riktig mengde hvile før man forsiktig starter å trene seg "rundt" skaden (med smerter som referansepunkt) og etter hvert styrke svakheter i muskulatur, bedre teknikk etc. Du har hatt såpass langvarige plager og har hatt en låsning så jeg ville kostet på meg en second opinion fra en ortoped hvis du ikke kommer i mål så du ikke ender opp med å miste treningsmotivasjonen din.
    4  Trening / Skader og Smerter / Sv: Jumpers knee behandlet med trykkbølger på: 02. september 2014, 02:38
    Smertefokus/symptomer kan sammenfalle med jumpers knee...spesielt ved positiv ultralyd. Overbelastning kan nok være årsaken til en slik betennelse men hvis du har hatt låsning i kneet så kan det tyde på noe mekanisk (meniskfragmenter etc). Du skriver ikke hvor gammel du er men artroseforandringer i kneet kan også være aktuelt. Veldig mange får tilbakefall når de starter opp med sine vante treningsrutiner, spes med tyngre beinøvelser som gir stor belastning på forside av kne (utfall, knebøy etc) og løping på hardt underlag og bratt gange nedover når det blir mye støt i kneet. Det er ikke noe i veien med å begynne å trene hvis du nå er symptomfri, sykling og lett knebøy på balansepute er fint å starte med. Litt smerter kan du kjenne, men hvis det tiltar som sist og spesielt hvis du opplever låsning bør du undersøkes av en ortoped (henvisning fra f.eks fastlege) som har best kunnskap, diagnostikk (MR, artoskopi) og behandlingsmuligheter rundt dette. Anbefaler ikke kortiison injeksjon, mulige bivirkninger veier ikke opp for effekt og det løser ikke problemet. Dreier det seg om en ren betennelse så må du få bukt med årsaken med riktig opptrening og endring av treningsrutiner som fysioterapeuten kan hjelpe med, skulle det være mekanisk årsak så bør som sagt en ortoped inn i bildet.

    Mvh -legen
    5  Trening / Skader og Smerter / Sv: Knesmerter på innsiden kneet. på: 28. august 2014, 09:38
    Før du velger rehabøvelse og treningsmengder forøvrig så bør du få bukt med betennelsen. Hvis du har hatt større mengder hevelse (væske = hydrops) så er det nok kun lite stimuli som raskt reetablerer betennelsen, dermed må du bli kvitt årsaken. Jobber du mye på knærne så er du disponert for en del kneplager, der er ikke så mye å velge mellom i dette tilfelle og at det er artrose- og meniskrelatert høres sannsynlig ut. Litt mindre vanlig med såpass uttalte symptomer ved sykdom i de ytre delene av kneleddet når du ikke har hatt noe direkte traume utover det som er jobbrelatert. Hvis du ikke allerede har vært hos en ortoped så kan du be fastlege henvise deg dit.

    -lege
    6  Trening / Skader og Smerter / Sv: Nakkeskade? Hjelp ( livredd for å få beskjed om å ikke trene ) på: 19. august 2014, 21:28
    At du har fått brudd/brist høres lite sannsynlig ut ifra historien din, det skal en del krefter til. Mindre vanlig med prolaps i området du beskriver. Hvis det er fastlege du skal til så spørs det om du får så mye mer svar. Husk at vanlige "idrettskader" er......vanlige. Ikke gjør det for komplisert, ville først og fremst tenkt at det dreisen seg om muskulært betinget smerte/funksjonstap som en kiropraktor nok kan hjelpe deg med. Skulle du få tilbake symptomer så må du litt lenger ned i dybden som nevnt i innlegget ovenfor.

    -legen
    7  Helse & Velvære / Helse og Livsstil / Sv: Redusere DHT med lakris? på: 09. februar 2014, 14:08
    Det er ingen sterke holdepunkter for at dette er tilfelle, du finner omtrent like mange studier på hver side som konkluderer ulikt. Kos deg med lakrisen, som med alt annet så er det forskjell på å spise en pose i uka enn en pose om dagen.
    8  Trening / Skader og Smerter / Sv: Hvorfor smerter ved overtråkk på: 29. januar 2014, 19:05
    Vet ikke om  du finner noen avandling av dette for svaret er ikke så komplisert. Det vanlige ved versjon/inversjontraume i foten er at sideligamentene i ankelen strekkes, som i sin tur fører til mikrotraumer og evt delvis ruptur av ligamentene. Dette gir både en blødning i bløvevet og en inflammasjonstilstand som bl.a trekker væske inn i skadestedet....resultatet er som du har nevnt hevelse. Dette i seg selv gir smerter, samtidig som det produseres lokale stoffer i lokalt vevet som er skadet som stimulerer perifere nerveender som sender signaler opp til hjernen som tolkes som smerte.
    1. Smerter fra en lokalinflammasjon og hevelse er grunnet til at man bl.a anbefaler Ibux (inflammasjonsdempende) og avkjøling (inflammasjonsdempende - hevelse avtar), samt hevelse av beinet som også vil begrense hevelse i beinet.
    2. Paracet eller sterkere smertestillende virker mer direkte på å dempe selve smertestimulien

    Etter overtråkk anbefaler man RICE prinsippet som baserer seg på hvile (Rest) for å ikke stimulere til ytterligere blødning/inflammasjon, avkjøling (Ice) som demper inflammasjon/hevelse, kompresjon (Compression) som motvirker hevelse og elevasjon (Elevation) som også motvirker hevelse. Som du ser så går de fleste tiltak på å dempe hevelsen.....nettopp fordi dette gir betydelig smertelindring.

    Lykke til!

    -legen

    9  Trening / Skader og Smerter / Sv: Brystskade, erfaring? på: 24. januar 2014, 21:01
    Hei!

    Så lenge du har ruptur uten at det har blitt behandlet annet en konservativt så vil du ikke kunne regne med å få tilbake tidligere anatomi, samtidig vil du desverre ha nedsatt funksjon, styrke og størrelse som følge av at du ikke får aktivert muskelfibrene som før. Nå vet ikke akkurat hvor du har røket av muskelen men jeg regner med at ortopeden som har undersøkt deg har gjort en god vurdering og gitt deg et kjedelig, men dog ærlig svar. Du kan alternativt få en second opinion fra en annen ortoped, evt. henvende deg til en privat klinikk for plastikk kirurgi eller ortopedi men jeg tror ikke du skal ha høye forventninger....desverre.

    -legen
    10  Trening / Skader og Smerter / Sv: Brukket ankel- deprimert på: 29. desember 2013, 21:47
    Du må nesten sette ting i perspektiv, det kunne faktisk vært mye verre. Hvis du brakk ankelen for 3 uker siden så har du ca 3 uker igjen, i løpet av de ukene kan du f.eks øke antallet dips, hang ups og trene en rekke andre øvelser en de som innvolverer ankelen. Selve beinet vil som regel være godt tilhelet etter 6 uker i din alder, men det er riktig at det kan gå en del lengre tid (avhenger av hva slags type brudd da laterale malleol også har en del ligamenter som er nødvendig for stabilitet) før man er tilbake til normale aktiviteter, og enda litt lenger mtp på løping osv, men dette er veldig individuelt så ikke ta sorgene på forskudd!  Wink

    Husk at resultater tar tid, og det største utfordringen med å bygge muskler er å holde på motivasjon i de periodene det går i oppoverbakke, for de kommer. Det er ikke uvanlig med ulike skader og overtrening i løpet av et langt treningsliv, det tar tid å lære sin egen kropp å kjenne. Da bør man ha evnen til å tenke løsninger i stedet for problemer. Ankelen din er brukket, det er fakta og selvfølgelig kjipt, men hvis du snur litt på det så har du nå muligheten til å fokusere på andre muskelgrupper som ellers ville blitt glemt  Wink

    11  Trening / Skader og Smerter / Sv: Avrevet korsbånd i kne på: 22. november 2013, 23:37
    Det kommer litt an på hvilken del av menisken som er skadet, den "røde" delen inneholder blodsirkulasjon som gjør tilheling mulig. Øvrige ligamenter i kneet som har fått skade men ikke total ruptur vil lege seg med tiden. Det er vanskelig å forutsi skade for det kommer helt an på skademekanismen som kneet utsettes for, men det finnes jo da bakre korsbånd, sideligamenter, menisk osv som potensielle kandidater, hvis du skulle være uheldig.

    Når jeg anbefaler operasjon så blir det på generellt basis fordi du har tenkt til å fortsette med fotball, men det er ingen fasit i ditt tilfelle. Hvis du er veldig usikker så er som sagt alternativet å forsøke uten operasjon først og evaluere underveis, og evt be om ny vurdering hvis du plages av smerter og ustabilitet.
    12  Trening / Skader og Smerter / Sv: Avrevet korsbånd i kne på: 22. november 2013, 20:43
    Som sagt innledningsvis så trenger ikke forskjellen på konservativ vs. Operativ behandling utgjøre så mye, men ved aktiv idrett så er det fortsatt sånn at man ved de fleste sykehus velger å operere, nok mest fordi du får på plass en støttekomponent i kneet som vil være fraværende hvis du lar være. Med samme opptrening som du nå gjennomgår så vil man jo tenke at kneet er mye bedre rustet for belastning. Mellom 80-90% av fotballspillere og håndballspillerer får et stabilt kneledd etter operasjon og kan fortsette med sin idrett, men det er selvfølgelig ingen garanti mot nye skader;-) Hvis du selv velger eller blir rådet til å forsøke konservativ tilnærming av skaden så er det ikke noe i veien for operasjon seinere. Ved evt operasjon så vil man bruke en sene fra hamstringsmuskelen din så du kan forsåvidt ikke ødelegge noe mer mtp på korsbåndet ditt ved å prøve det ut litt, hvis samtidig meniskskade ( ofte mer akutt som opereres med en gang) ordnes dette i samme slengen.
    13  Trening / Skader og Smerter / Sv: Avrevet korsbånd i kne på: 21. november 2013, 18:19
    Jeg ville nok hatt et relativt lagt tidsperspektiv, helt opp til 6 mnd optimal opptrening før du slipper deg helt løs men dette er ganske individuelt, dette fordi det er her du legger grunnlaget for resten av tiden du skal bruke kneet. Det går ofte raskt til man føler seg bedre både ved konservativ og operativ behandling, det er også her mange gjør feilen og blir for ivrig. Det er viktig å lytte til kroppen og ikke ingnorere signaler, da først og fremst smerter, da går du for fort frem. Opptrening bør være funksjonell og inkludere styrke, bevegelse og balanse for støttemuskulatur i riktig tempo og progressiv belastning.

    Når man prater om vridning og ustabilitet så er det ikke snakk om at kneet går helt ut av ledd, øvrige ligamenter og muskler holder det sammen. Det er først og fremst smerter som du vil merke og en subjektiv føleses av at kneet er "litt løst".

    Du vil nok få god informasjon av ortopeden du skal til men spør og grav hvis du er usikker eller noe du ikke forstår, det er ditt kne. Det kan godt hende han/hun vil vurdere det annerledes nå man få undersøkt deg personlig så ikke ta alle sorger på forskudd ;-)

    Lykke til!
    14  Trening / Skader og Smerter / Sv: Avrevet korsbånd i kne på: 17. november 2013, 15:46
    Det finnes helt klart atlternativer til operativ løsning på ACL ruptur, men var klar over at suksessfull rehabilitering uten tilbakefall primært sees ved partiell ruptur, de som driver med moderat fysisk aktivitet og i noen tilfeller hos de med total ruptur UTEN symptomer på ustabilitet under opptrening. Du beskriver i tillegg slitasjeskader som i utgangspunktet vil påvirke stabilitet og funksjon i kneleddet, og selv om godt utviklet muskulatur vil kompensere mye så vil i ikke kneleddet være som før, det vil si at du i tillegg må lære deg å styre unna aktivitet som stresser leddet ditt maksimalt.  Fotball innebærer høy risiko, både i form av ekstern traume fra taklinger, samt repetivt traume og ustabilitet som du kanskje ikke merker i kampens hete men som fort gir sekundær skade som følge av overbelastning på øvrige leddkomponenter.

    Hvis du har tenkt å ta opp fotball så ville jeg operert og samtidig evaluert menisken. Men det kan godt hende at fysioen din treffer godt med sin opptrening, men du har da altså en tynnere linje å gå på hva gjelder overtrening, nye skader osv. Hvis dere tar frem anatomiboka over kneet ved neste time så ser dere at godt utviklet muskulatur aldri vil erstatte ligamentene i kneet. 100% blir det ikke uansett så du kan jo forsøke konservativ behandling først å vurdere underveis.

    -legen
    15  Trening / Skader og Smerter / Sv: Leddveske eller muskelskade? på: 17. november 2013, 15:22
    Vanskelig å si noe uten å kunne undersøke deg, men hvis det er "poppelyder" som ikke er smertefulle eller hemmer leddutslag så høres dette ut som en vanlig tilstand som man antar skyldes vakuum som dannes mellom leddflater.
    Sider:
  • 1
  • 2
  • ...
  • 68
  • Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

    5 digge middager med cottage cheese

    Kosthold09.08.2021270

    Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
    Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
    Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

    5 fordeler med stående leggpress

    Trening28.06.202153

    Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!