Tenkte jeg skulle lage en tråd som skulle handle om matoppskrifter, og diverse info om matintoleranse og allergier. Selv syns jeg det er viktig å spre kunnskapen på akkurat det feltet, iom at jeg har det selv. I tillegg så kan maten jeg spiser være til inspirasjon for de som vil leve sunt.
Jeg hadde hovedsakelig tenkt å bruke denne tråden til å dele matoppskrifter, men jeg vil gjerne motta tips og ideer fra dere andre! Noen ganger føler jeg at jeg ikke kan spise
noe, så det er greit med litt respons og forslag, både fra dere med samme problem, eller andre.
Til å begynne med må jeg klarere at matALLERGI og matINTOLERANSE er forskjellig. Det er ikke alle som er klar over dette, men det å være allergisk er mye verre enn å være intolerant. For eksempel vil en matallergiker få sterkere reaksjoner enn en som er intolerant. Kroppen reagerer på samme måte som andre allergier, overfølsomt immunforsvar og man blir syk.
I kort oppsummering kan man si at allergi går utover blodet, mens intoleranse handler om tarmen og opptak av næring. En person som er allergisk mot melk, vil bli kjempedårlig innen kort tid, men en som er intolerant vil få problemer med magen. Akkurat det med intoleranse har flere følger. Hvis det ikke blir tatt opp næring fra tarmen, kan man fort få vitaminmangel, jernmangel og føle seg slapp og ufokusert.
I tillegg er det mulig for en som er intolerant å sakte venne seg på maten igjen senere, hvis man er flink til å holde seg vekk fra det man ikke tåler en stund.
Kan vel si litt om min situasjon.
Jeg er matintolerant. I 2008 fikk jeg "dommen", og da hadde jeg levd i et helvete i noen år. Konstant oppblåst, masse magesmerter, utslett, kløe og en forkjølelse som aldri ga seg. Blodprøver viste ingenting, legene mente det var stress og blablabla. Det som er så dumt er at man må gjennom en haug med tester og blodprøver, notere hva man spiser og så ta blodprøve, slanger inn og ut alle veier, for å finne ut om man har matallergi. For blodprøver viser jo det du har i blodet NÅ, ikke hva det langvarige resultatet er.
Derfor dro jeg til en lege som utførte hårprøver, som betyr at man klipper av litt hår og sender det til analyse. Håret består jo av gamle, døde celler som har vært der lenge. Derfor kan man få en bedre oversikt.
Resultatet ble ihvertfall at jeg ikke kan spise følgende matvarer:
- ALT av melprodukt, untatt havre. OGSÅ glutenfritt
- ALLE melkeprodukter
- Grisekjøtt
- Potetmel, potetstivelse o.l.
- Potet
- Sukker
- Appelsin
Ikke rart jeg hadde vært syk! Min favorittfrokost var jo brød med skinke og ost :
Så da var det slutt på ALT godt jeg visste om. Og jeg ble bedre. På butikken måtte jeg lese på alle matvarene jeg kjøpte. Jeg måtte venne meg til å lage all mat fra bunnen av.
Etterhvert testet jeg hvilken reaksjon jeg fikk på de forskjellige matgruppene:
Mel: Enormt oppblåst og vondt i magen
Gris: Kvalm
Melk: Sure oppstøt og mageknip i tarmen
Sukker: Kvalm, hodepine, halsbrann
Appelsin: Kvalm, kløe
Og til det siste punktet, potet: Magesmerter, sting i magen. Hvorfor potet, tenker du nok. Vel, en som er matintolerant har problemer med å ta opp næring i tarmen, og har lite bakterier, tarmtotter og slim igjen, derfor vil en slik tung matrett lage problemer for tarmen.
Grunnen til at jeg nevner dette er for at kanskje noen av dere kjenner dere igjen. For det er utrolig mange som ikke vet at de lider av det samme.
Det er overhode ikke lett å leve med dette. Som jeg sa til mamma: Jeg har gått fra å leve for å spise, til å spise for å leve. Noen ganger er det utrolig tungt å spise grønnsaker og kjøtt, når alt jeg vil ha er pizza eller pannekaker. Men man må leve med det, og jeg kan ikke leve i sykdom resten av livet heller!
Tenk litt over dette: Når du fantaserer om cola og godteri, er alt jeg ønsker meg nystekte rundstykker med smør og hvitost
Uansett, håper dette er nyttig for noen, og så håper jeg folk kommer med innspill