Ost er en stor del av dietten i Norge også. Ingen som sier at litt ost ikke er bra..
Sant nok, men det er en grunn til at det er marked for lett-ost, vita hjertegod osv. Folk er redd fettet i de vanlige ostene fordi dem har lyttet til rådende propaganda.
Nøtter er det ingen som advarer mot. Eggehvite er det heller ingen som advarer mot.
Nøtter og eggehvite er nok mindre kontroversielle matvarer ja, men for dem som er hysterisk opptatt av kalorier er det fort gjort å sette fingeren på nøtter da fett- og dermed kaloriinnholdet er høyt.
Store mengder mettet fett og spesielt transfett kan ha problematisk effekt på helsa.
Det er upresist på dra transfett og mettet fett under samme kam. Syntetiske trasfettsyrer er det full enighet om skadeeffekten av, men naturlige mettede fettsyrer er ikke bevist skadelig, snarere tvert imot. Å ha en diett full av mettet fett har vært meget vanlig opp til moderne tid.
Men vi trenger både mettet, flerumettet og enumettet fett. Akkurat som vi trenger både karbohydrat, protein, fett forskjellige vitaminer og mineraler. Alt har en jobb å gjøre i kroppen. Jeg spiser 35-45-20 i forholden, men jeg ekskluderer ingen ting. Er så lei av å høre alt maset fra 0 karbs fanatikerne. Karbs er ikke hva som gjør at visse folk får kreft nå, og hvordan vet du om steinalder mennesker hadde kreft eller ikke? Det blir for mye synsing, gjemt bak en hjemmespikka grad i ernæring.
Det er riktig at kroppen trenger fett og protein, da flere av disse er essensielle. Men kroppen trenger ikke karbohydrat. Det er et faktum. Den lille mengden kroppen bruker av karbohydrater kan kroppen danne fra glukogene aminosyrer eller glyserol i fett. Selv om tilnærmet null karbo funker fint, er det likevel grunnlag for å mene at en mindre mengde er det optimale.
Undersøkelser av primitive folkeslag som har beholdt den tradisjonelle livsstilen viser at kreft så og si ikke finnes. Vilhjalmur Stefansson fant ikke kreft blandt eskimoer som levde tradisjonelt, og som kjent lever eskimoer på svært mye mettet fett!
Forskning har vist at kreftceller nærer seg på sukker (Otto Warburg), så at det er sammenheng med forekomsten av kreft og andelen karbohydrater i kosten er det meget godt belegg for.