"Sunne og sunne"
Brente mandler:
Mandler 1/2 kg
Melis 250g
Vann 1 1/2 dl
1. Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.
2. Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».
3. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gylden farge. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte.
4. Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.
Sukkerfrie pepperkaker:
2 dl. havremel
1 dl. brunrismel
1 dl. amarantmel
1 dl. maisenamel
1 dl. jyttemel
3 ts. pepper
2 ts. kanel
1/2 ts. muskat
1 1/2 ts. nellik
1 ts. ingefær
1 1/2 ts. bakepulver
1 ts. natron for heving
Alt dette blandes i en bolle.
I en annen bolle blander du 2 dl. renskåret dadler, 1 dl. rapsolje og 1 dl. eplejuice.
Dette blander du med stavmikser.
Rør eller elt daddelblandinga inn i melet.
Bak ut deigen med glutenfritt mel.
Vær lett på handa med kjevlet, og bruk en stekekniv når du løfter de ferdigforma peparkakene til stekebrettet.
Stek kakene i ca. 10 minutt på 200 grader.
Marsipan uten sukker:
500 g mandler
skoldes, tørkes og males fint. Blandes med 450 g fruktosemelis
(1 ts tragant)
1 ss eggehvite (lett pisket).
Trill for eksempel kuler og pynt med valnøtter, rull i kakao/kokos, dypp i sjokolade osv.
Kokoskaker uten sukker:
2 egg
1 kopp (1 ½ dl) kunstig søtemiddel i pulverform/strøsuketter
1 kopp (1 ½ dl) melk
3 ss rømme
3 ss potetmel
4 ss hvetemel
1 pk kokosmasse
1 ts bakepulver
Sett stekeovnen på 180 grader. Pisk egg og søtemiddel til eggedosis. Tilsett melk og rømme. Bland alt det tørre og vend det inn i eggedosisen. Legg en god ss røre i små papirmuffinsformer, eller på bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene på midterste rille i ca. 12 minutter, til de er lysebrune. Akjøl dem helt før de legges i boks med tettsluttende lokk.
Krydderkake
20 g søtemiddel (strøsukker)
2 eggehviter
50 g smeltet avkjølt margarin
2 dl skummetmelk
175 g mel
1 1/2 ts bakepulver
3 ts kanel 1 ts nelliker
1/2 ts ingefær
Eggehviter piskes til eggedosis med søtemidlet. bland i margarin,melk, bakepulver og krydderet. Deigen røres hurtig sammen. Helles i en smurt form. Stekes ved 175 grader i ca. 45 min.