Ossie har svart bra her, men bare en liten kommentar fra meg til det du skriver her:
1) Jeg har forstått ting sånn at ved ketose, så bruker hjernen ketoner som energikilde istedet for karbohydrater, da kostholdet inneholder veldig lite av disse. Hvorfor er et alternativt "drivstoff" nødvendig, hvis glyserol kan omdannes til glukose i leveren? Hvorfor har det i det hele tatt noen betydning at man utelater karbohydrater fra kostholdet hvis glyserol lett (?) kan komdannes til glukose?
Kroppen greier seg faktisk helt uten karbohydrattilførsel i kosten, men hjernen greier seg ikke uten glukose.
*Når kroppen får god tilførsel av karbohydrater, vil ca. 99% av hjernens energiforbruk komme fra glukose. Dette tilsvarer ca. 100g glukose i døgnet. Kroppens egenproduksjon av glukose (glukoneogenesen, der aminosyrekropper omdannes til glukose i leveren) er tilnærmet 0. Kroppen er i "lagringsmodus" (insulinnivåene er høye), og fettforbenning motvirkes mens fett- og glykogeninnlagring prioriteres. Blodet inneholder følgelig lite ketonlegemer.
*Etter en tid uten tilførsel av karbohydrater i kosten, vil musklenes og leverens glykogenlagre brukes opp. Blodsukkernivået synker, men når aldri 0 fordi leveren i glukoneogenesen omdanner aminosyrekropper (fra protein) til glukose. Betaoksidasjon/fettforbrenning øker, og nivåene av ketoner i blodet øker. Kroppen er i ketose, og i ketose vil hjernen forbruke ca. 50/50 av glukose og ketoner. Alle andre vev i kroppen vil stort sett greie seg på ketoner, men hvis blodsukkeret av en eller annen grunn skulle nå 0 (f. eks. ved insulinoverdosering), vil døden raskt inntreffe, fordi hjernen ikke greier seg på ketoner alene.
H