Jeg skjønner godt at noen kan spise en gang om dagen, de har kanskje høy forbrenning fra genenes side?
Hallo? De spiser like mange kalorier. Har du ikke fått med deg noen ting?
Uansett så tror jeg at man skal spise 5-6 ganger om dagen for å få jevn energi, samme hva som er rett eller galt angående forbrenning.
Eksempelet med ett måltid om dagen var egentlig irrelevant i denne diskusjonen, da den (tilsynelatende) skulle dreie seg om måltidsfrekvensen påvirket forbrenningen. Uansett, det er flere studier som viser at det ikke er noe forskjell mellom å spise ett eller mange måltid per dag. Noen foreslår faktisk en positiv effekt av det. Vi trenger ikke gå videre inn på det, men jeg kan legge ved noen studier i slutten av innlegget mitt.
Jeg er også enig med det at det sannsynligvis vil være mest komfortabelt å spise flere måltider for de fleste. Det skrev jeg i mitt første innlegg.
"Although some short-term studies suggest that the thermic effect of feeding is higher when an isoenergetic test load is divided into multiple small meals, other studies refute this, and most are neutral."
Dette betyr i realiteten at det finnes flere undersøkelser som har forskjellige resultater. Ergo, man har fortsatt ikke funnet ut hva som er korrekt. Det blir derfor helt feil at du påstår at ett måltid om dagen er noe som fungerer for alle.
Hvor har jeg skrevet at ett måltid er noe som fungerer for alle? For å løse opp i den vranglæren her på forumet, har jeg forsiktig hintet til at det er enkelte studier som viser at ett måltid om dagen har like mye for seg som for eksempel åtte måltider. Nå må du passe litt bedre på hva du skriver og påstår her!
Jeg vet ihvertfall at det ikke hadde vært noe for meg, blir dårlig/kvalm av å ikke spise på 4-5 timer. Og jeg hadde heller ikke vært så produktiv på jobben vil jeg tro..
Men hvis det å sulte seg gjennom dagen utenom et måltid funker for noen, så er jo det fint. De sparer jo utrolig mye penger! :
Whatever.
Rødtoppen, her er noen studier som tar for seg kroppens opptak av protein ved kun ett måltid om dagen:
Protein pulse feeding improves protein retention in elderly women.
Arnal MA, Mosoni L, Boirie Y, Houlier ML, Morin L, Verdier E, Ritz P, Antoine JM, Prugnaud J, Beaufrere B, Mirand PP.
Unite d'Etude du Metabolisme Azote, Institut National de la Recherche Agronomique, Clermont-Ferrand-Theix, France.
BACKGROUND: Adequate protein nutrition could be used to limit gradual body protein loss and improve protein anabolism in the elderly. OBJECTIVE: We tested the hypothesis that an uneven protein feeding pattern was more efficient in improving protein anabolism than was an even pattern. DESIGN: After a controlled period, 15 elderly women (mean age: 68 y) were fed for 14 d either a pulse diet (n = 7), providing 80% of the daily protein intake at 1200, or a spread diet ( n = 8 ), in which the same daily protein intake was spread over 4 meals. Both diets provided 1.7 g protein x kg fat-free mass (FFM)(-1) x d(-1). Protein accretion and daily protein turnover were determined by using the nitrogen balance method and the end product method (ammonia and urea) after an oral dose of [15N]glycine. RESULTS: Nitrogen balance was more positive with the pulse than with the spread diet (54 +/- 7 compared with 27 +/- 6 mg N x kg FFM(-1) x d(-1); P < 0.05). Protein turnover rates were also higher with the pulse than with the spread diet (5.58 +/- 0.22 compared with 4.98 +/- 0.17 g protein x kg FFM(-1) x d(-1); P < 0.05), mainly because of higher protein synthesis in the pulse group (4.48 +/- 0.19 g protein x kg FFM(-1) x d(-1)) than in the spread group (3.75 +/- 0.19 g protein x kg FFM(-1) x d(-1)) (P < 0.05). CONCLUSION: A protein pulse-feeding pattern was more efficient than was a protein spread-feeding pattern in improving, after 14 d, whole-body protein retention in elderly women.
Protein feeding pattern does not affect protein retention in young women.
Arnal MA, Mosoni L, Boirie Y, Houlier ML, Morin L, Verdier E, Ritz P, Antoine JM, Prugnaud J, Beaufrere B, Mirand PP.
Unite d'Etude du Metabolisme Azote, Institut National de la Recherche Agronomique et Centre de Recherche en Nutrition Humaine, Clermont-Ferrand-Theix, France.
This study was undertaken to determine whether a pulse protein feeding pattern was more efficient than a spread pattern to improve protein anabolism in young women as was already shown in elderly women. After a 15-d adaptive period [1.2 g protein/(kg fat-free mass. d)], 16 young women (age 26 +/- 1 y) were given a 14-d diet providing 1.7 g protein/(kg fat-free mass. d), using either a pulse pattern (protein consumed mainly in one meal, n = 8), or a spread pattern (spreading daily protein intake over four meals, n = 8). Nitrogen balance was determined at the end of both the 15-d adaptive and the 14-d experimental periods. Whole-body protein turnover was determined at the end of the 14-d experimental period using [(15)N]glycine as an oral tracer. Nitrogen balance was 17 +/- 5 mg N/(kg fat-free mass. d) during the adaptive period. It was higher during the experimental period, but not significantly different in the women fed the spread or the pulse patterns [59 +/- 12 and 36 +/- 8 mg N/(kg fat-free mass. d) respectively]. No significant effects of the protein feeding pattern were detected on either whole-body protein turnover [5.5 +/- 0.2 vs. 6.1 +/- 0.3 g protein/(kg fat-free mass. d) for spread and pulse pattern, respectively] or whole-body protein synthesis and protein breakdown. Thus, in young women, these protein feeding patterns did not have significantly different effects on protein retention.
PMID: 10867039 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Beklager en noe amper tone... Håper enkelte forstår at jeg kan bli litt frustrert. Det er ikke første gangen jeg diskuterer dette.