Kan du argumentere mot dette? Klipp og lim fra tidligere i posten.
Poster den her også.
For det første tror jeg du har misforstått litt. Enzymer er jo som du vet proteiner, men ikke alle proteiner er enzymer. Teorien til Raw Food movement er litt skrantende, og så vidt jeg har funnet ut finnes det omtrent ingen gode forskningsrapporter på det.
Raw Food Movement baserer seg på en forsker som het Artturi Virtanen (1895-1973) som viste at enzymer i rå matvarer blir sluppet løs i munnen når grønnsaker(rå mat) blir tygget. Raw Food forkjempere mener derfor at enzymene interagerer med andre substanser (enzymene som kroppen selv produserer), og at nedbrytningen skal bli mer effektiv slik. Forskning derimot, støtter IKKE denne ideèn om at enzymer på mirakuløst vist overlever i magen da pepsin uansett bryter ned nesten alle proteiner, inkludert de som er enzymer.
Henger du med så langt?
Ok, her er påstandene til Raw Food Movement:
1. Kokeprosessen skaper uheldige nye kjemiske stoffer som kan skape sykdom.
- Ja, svidd og overkokt mat kan være kreftfremkallende (blandt annet) Maillard reaksjonen ( kjent som "Glycation" eller " bruningsreaksjonen") skjer når protein blir opphetet nerme et sukkermolekyl. Lipoksidasjon skjer når protein er nerme spesielle lipider. Noen studier har vist at molekyler som dannes i disse kjemiske reaksjonene kan provosere frem inflammatorisk respons og kan bidra til kardiovaskular sykdom, organskade og nyreskade.
Uansett så er ikke dette forsket nok på, og man vet lite om hvor mye som skal til for å fremprovosere dette. Dessuten er det bare å ikke steke maten så hardt. Problem solved.
2. Enzymer som skal bryte ned mat dør
- Jaha? Dette finner jeg ingen forskning på, og dessuten så brytes alle enzymer og proteiner ned av magesyre.
3. Helbredende
- Vel, helbredende vil jeg si blir helt feil ord, men at rå mat i forhold til overstekt og overkot mat hindrer risikoen for endel sykdommer er jeg enig i.
Så er Raw Food bare bra da? Nei.
Studier har vist at Raw Food dietter var assosiert med laverer tetthet i beinstrukturen som resultat av kalsiummangel(1).
Studier har også vist at ved stor enzymaktivitet i munnen så øker faren for tannråte betraktlig. Det er ikke derfor umulig at du vil få store problemer med tennene dine i fremtiden.
Selv om Raw Food senker LDL og VLDL kolesterol så senker det også det gode kolesterolet HDL. Ikke gunstig.
- Vitamin B12 mangel
- Calcium, D-vitamin, Jern, Protein og kalorimangel.
- Matforgiftning
Studier har også vist at mennesker på Raw Food diett har hatt store problemer med å holde vekten, og i et lang-tidsperspektiv har undervekt vært observert hos de fleste(2)
Hvis man ser på hvilken helsbakgrunn "Linette" som tydligvis styrer med Raw Food i Norge har, så kan man se at hun er Selvutviklingsekspert ( How scientific..) Dataprogrammer og økonom. Og man må jo ikke glemme at hun har, og jeg siterer: " Har sterk intuisjon" Henne må vi da stole på!!
Ser også at denne siden ikke linker til en eneste vitenskapelig artikkel, noe som burde senke kredibiliteten betraktelig.
Når det kommer til din påstand om at du langt i fra lider noen proteinbrist, så tar du nok desverre skammelig feil. Forskning har vist (Jeg trenger ikke å referere til noen forskning, da alle vet at dette er et faktum, og jeg har referert til det mange ganger før) at mellom 1,5 og 2 gram proteiner pr kilo kroppsvekt er optimalt for styrkeutøvere.
La oss si at en person på 100kg skal få i seg så mye proteiner ved å bare spise grønnsaker og nøtter, så vil det tilsvare ca 200gram proteiner. Da må du spise f.eks nesten 7kg Aspargis, eller 10kg sopp, 10kg tomater, eller hvis du skal spise bare nøtter så ender du opp på ca 5-6kg nøtter. Nøtter inneholder imidlertid så mye fett at ved å spise 5kg nøtter så ville du blitt så feit, og fått så store problemer med kolesterol at du aldri hadde rørt en nøtt igjen.
Nå er jeg litt over på vegetarianere her, som hverken kan drikke melk eller spise egg, eller tar noen som helst form for kosttilskudd. Jeg regner ikke med at du kan spise hverken pasta eller ris, da det krever at maten må kokes.
Poenget er at du kanskje ved en ekstremt balansert kost kan klare minimumskravet for proteininntak, men du vil etterhvert mest sannsynlig ende opp med mangel på både det ene og det andre, samt tannproblemer.
Det andre poenget er at ingen her inne, som driver med kroppsbygging eller styrkesport kan leve på en Raw Food diett. Det er eksempler på atleter her inne som er vegetarianere, men det gir ikke så mange begrensninger som Raw Food dietten gjør.
1. Fontana L, Shew JL, Holloszy JO, Villareal DT (Mar 2005). "Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet". Arch. Intern. Med. 165 (6): 684–9
2. Consuequences of a long term raw food diet on body weight and menstruation. Journal of Nutrition, metabolic diseases and dietics
Når det gjelder forskjellen mellom økologiske grønnsaker og ikke-økologiske, så kan man se merkbart forskjell i vitalitet.
Økologisk spire:
Ikke økologisk spire:
Jeg er ikke noe ekspert. Kan du forklare meg hva jeg ser på disse bildene?