Mener kostholdet ditt da ikke er optimalt ja
Hvordan veit du alt det du skriver er fasitt, er ihvertfall sånn du skriver det. Jeg mener ihvertfall at det er langt ifar optimalt å spise noe sånt uansett om jeg ikke har den faglige kunnskapen bak det, sier jeg det utifra erfaring.
Etter jul gjorde du endel feil med tanke på kosthold, er jo ingen skam å godta det? Jeg har gjort masse feil opp gjennom åra, og har lært av dem. Du gikk vel ned 6-7kg i den perioden og ble vel svakere i både bøy og mark? Selv om du økte mye fra juni til juletider betyr det ikke at hele perioden fra juni har vært topp. Er ikke ment som noe diss, så ikke tolk meg feil
Grunnen til jeg ble svakere er ikke isolert pga kostholdet, men pga oppsettet jeg hadde på treningsprogrammet. Jeg valgte å sette opp 5/3/1 på en annen måte, og ble overtrent som følge av det. :-) Jeg gjorde en nybegynner feil med å legge opp mengde og intensiteten for høy uten å tilpasse det faktum at jeg går på PSMF og spiser mindre kalorier på fridager.. hadde jeg tilpasset programmet til meg selv og situasjonen jeg var i i Spania bedre (stor forskjell på hverdag i Norge / Spania) så hadde jeg nok hatt 170-180 x 2-3 i bøy i hvertfall i dag.. Jeg tok ikke PSMF med i tellingen blant annet.. og trente for hardt i perioder uten å følge nok med på RPE. Bell-curven kan kun pushes så og så langt før man er over stupet og blir overtrent.
Programmet endret seg litt når jeg kom til Spania.. blant annet fordi jeg trente med Glenn, så jeg ble litt mer ivrig for å løfte tyngre vekter ettersom Glenn drev å løftet mine vekter som "lett oppvarming" og man blir da litt for overivrig.
"Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør" når jeg reflekterer tilbake så ser man feilene med en gang, og jeg hadde aldri fortalt noen å gjøre det jeg gjorde eller til og med mange av de tingene jeg gjør.
Kostholdet er en faktor, men treningsprogrammet i seg selv ble sub-optimalt og for "optimistisk" ifh til restitusjon og evnen min til å tåle tyngre løft.
Om alt jeg skriver blir skrevet med en usikker baktanke.. hvordan i alle dager vil noen, noengang høre på meg som trener?
Alle karbohydrater blir til slutt til glukose.. bearbeidingen av fruktose er forskjellig fra de fleste andre sukker, men opp til en viss mengde så har det svært lite å si. SPESIELT hos en aktiv person, med et variert kosthold og ENDA mer når man ligger i kaloriunderskudd.
Derfor kan jeg si at dette ikke betyr noe som helst,
i riktig kontekst.100g bordsukker à 50g fruktose = 400 kalorier, 100g karbohydrat
125g ris = 400 kalorier, 100g karbohydrat
So far .. identisk.. oppbyggingen av de to er dog forskjellig.. MEN om person A IKKE spiser mer sukker denne dagen og person B spiser f.eks mager vanilje kesam / yoghurt og sjokomelk og får på slutten av dagen lik mengde sukker så spiller det ingen rolle om alt stemmer.
Om jeg får fruktose fra vingummi eller om jeg spiser frukt og får 50g fruktose (som er MYE frukt) så vil det (foruten næringsemnene og fiberet i frukten) ha lite å si.. men om jeg får fiber og næringsemner fra andre kilder.. og ikke spiser vingummi hver dag så vil det ha lite å si? Det er det jeg mener med et variert kosthold..
Å spise vingummi hver dag, og drite i kosthold er en ting.. å plassere en matvare en plass, en gang i blant.. det har derimot INGENTING å si i det lange løp. Forstår du hva jeg mener?
Fruktose = fruktose
Glukose = Glukose
Uansett kilde.. isolert sett. Mengden og kostholdet som helhet i tillegg til statusen ifh til trening / helse til individet må selvsagt være med i bildet.. altså en helhetlig kontekst.
Så jeg sier ikke.. SPIS vingummi.. jeg sier, om du en dag spiser vingummi i stedet for havregryn.. og det er eneste sukkeret du fikk i deg den dagen.. og du andre dager vanligvis spiser frukt / sjokomelk eller lignende matvarer.. så vil det ikke ha noe å si. :-)
Om du derimot spiser 200g vingummi, + sjokomelk og alt annet.. og ender opp med 100g fruktose (kroppen har kun begrenset kapasitet til bearbeidingen til fruktose) og du ligger i kcaloverskudd = en annen situasjon enn om du er på diett og gjør det en dag i uken.
Optimalt? Nei
Har det noe å si i den begrensede situasjonen? Nei
Er det nødvendig? Nei
Vil det føre til en mer allsidig, og ikke minst til et mindre "psykotisk" syn på mat annet enn at det.. bare er drivstoff.. JA.
Man hører hele tiden om 80/20 prinsippet.. at om man spiser riktig 80% av tiden vil ikke de resterende 20% ha noe å si.
Vil du si at du hadde følt deg bedre om du aldri spiste godteri? Og kun spiste det riktige hele tiden?
For min del så handler alle valg om å øke livskvaliteten, og med en mer variert matplan MED muligheter for å spise godteri / bakverk / egentlig alt man vil I RIKTIG MENGDE så vil livskvaliteten til DE FLESTE øke betraktelig. Det er iallefall MIN mening.
Uenig kan du være, bro, men det er vel ikke noe argument i seg selv. Om du derimot kommer med noe som tilsier at det å spise litt coco pops (eller annet) en gang i blant er UGUNSTIG så skal jeg holde helt kjeft og trekke meg rolig tilbake etter å ha sagt unnskyld for mine sterke meninger.. men jeg har en sterk personlighet og jeg er sta, sånn er det bare. :-)