Jeg syns hele denne artikkelen virker litt "tynn". Det står at "norsk forsking viser at lettprodukter med aspartam kan føre til at du legger på deg". Men man viser jo faktisk ikke til noen forskning i det hele tatt!
Dem sier videre at det kan være fordi kroppen ikke klarer å skille aspartam mot sukker og derfor hever insulinnivåene i kroppen.
Men det jeg har sett av studier viser helt andre resultat.
Ifølge studie 1) her påvirkes ikke insulinnivå av kunstige søtningsstoffer. I studier hvor man har erstattet sukker med kunstige søtningsstoff har testpersoner enten gått ned i vekt eller holdt seg stabil.
I en studie (2) hvor man byttet spiste enten 490kcal sukker, 290 kcal asparatam eller 290 kcal Stevia (søtningsstoff) fant man:
- ingen "kompensasjonsspising" for kcal forskjellene
- Ingen økning i sult til tross for kcal forskjeller
Det er også gjort en del forsøk på aspartam og kreft og nervesystem hvor man heller ikke har påvist noen negativ effekt.
Ifølge “U.S. Food and Drug Administration” og “European Food Safety Authority” skal man ikke overskride en dosering på mellom 40 og 50 mg pr. kg kroppsvekt med aspartam. Har ikke regnet på dette, men jeg tror det tilsvarer ganske mye brus. Det er forøvrig også gjort en studie på hunder, rotter, mus og hamstere hvor det er blitt inntatt så mye som 4000mg pr. kg kroppsvekt uten at dette har vist noen negativ effekt.
(Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies)
Jeg for min del er ganske overbevist om at lettbrus er helt ok å drikke på kcal underskudd. Dette er selvfølgelig et valg man må ta selv, og kjenne på hvordan ens egen kropp reagerer.
1) Intense sweeteners, food intake, and the weight of a body of evidence.- although intense sweeteners have been shown to increase hunger ratings in
some studies in humans, this has not been a consistent and reproducible observation.
- Any slight effect on perceived hunger has not been translated into an increase in food ingestion or effects on blood concentrations of insulin or glucose
- Studies on the covert substitution of caloric sweeteners by intense sweeteners have shown either a decrease or no change in body weight.
2) Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels.- obese (BMI=30.0-39.9) individuals 18-50 years old completed three separate food test days during which they received preloads containing stevia (290kcal), aspartame (290kcal), or sucrose (493kcal) before the lunch and dinner meal
- Despite the caloric difference in preloads (290kcal vs. 493kcal), participants did not compensate by eating more at their lunch and dinner meals when they consumed stevia and aspartame versus sucrose in preloads
- Self-reported hunger and satiety levels did not differ by condition