Interessant nok inneholder den ikke hverken Vitamin C eller Vitamin E, som er kroppens viktigste antioksidanter. Jeg skjønner liksom ikke greia, hvorfor skal sjokolade være sunt? Kan vi ikke bare akseptere at sjokolade er godis (joda, mørk sjokolade er helt greit det) og noe man nyter i små mengder?
Når man leser sånne kvasi-artikler som dette kan enkelte sikkert få inntrykk av at oooh, masse antioksidanter, yay, fantastisk, uten at man forstår hva antioksidanter egentlig er.
Frie radikaler, eller oksidanter om du vil ,er ustabile molekyler (uparrede elektoner rundt atomene) som regel oksygenatomer. Den største mengden frie radikaler dannes under normal metabolisme når molekylært oksygen avgir et elektron i siste del av metabolismen/energifrigjøringen(elektrontransportkjeden). Oksygenet blir da reaktivt og danner noe man kaller superoksidanionradikalet. Alle celler i hele kroppen har et kroppseget forsvar mot nettop dette, Superoksid dismutase. I blandt er imidlertid ikke dette nok, og man har vitamin E og vitamin C (og enkelte andre antioksidanter) som samarbeider om å avlevere elektroner til oksygen, slik at oksygenmolekylet skal bli normalt igjen og hindre oksidativ skade.
Det er ikke så veldig magiske ting som skjer, det er helt naturlige ting. Har man et normalt kosthold så vil man få i seg nok antioksidanter. Og man skal heller ikke ha i seg ekstreme mengder med dem, for oksidantene (de frie radikalene) har også viktige roller i kroppen, i f.eks immunforsvaret. Spis sunt og variert og det finnes ingen idiot i verden som kan få antioksidantsjokolade til å virke rimelig i mine øyne.