Hva står på ønskelisten din til jul?

Trening05.12.2011Espen Nese0

Det er ikke alltid så lett å vite hva man skal svare når noen spør hva du ønsker deg til jul. Minst like vanskelig er det å komme på hva man skal gi i julepresang til venner og familie.

Treningsentusiastens ønskeliste:
• Vektstang og vektskiver
En vektstang med vektskiver er ikke akkurat den billigste julepresangen man kan få tak, men denne gaven vil absolutt være velinvesterte penger. Knebøy/frontbøy, markløft, foroverbøyd stangroing, militærpress og benkpress er noen supre øvelser som utføres med vektstang. Selv om de fleste typer vektstenger fungerer bra, vil jeg anbefale deg å gå for en Olympiastang med tilhørende vektskiver. En Olympiastang vil for folk flest oppleves som mer komfortabel enn de billigere variantene.
http://www.mobech.no/viewdetail/Vekttrening/catparent-17733/Vektstenger/catid-17735/OLYMPIASTANG-150CM/productid-13200

• Power rack eller knebøystativ
Vil du trene øvelser som knebøy, benkpress og skulderpress med vektstangen, bør du også ønske deg en Power rack eller et knebøystativ. Det vil være umulig å få stangen i posisjon ved tunge knebøy, dersom du ikke kan hente stangen fra et stativ/rack. Har du en Power rack eller et knebøystativ, vil du ikke trenge å kjøpe en benkpress i tillegg, da man kan utføre benkpress i et slikt stativ/rack hvis man supplerer med en løs benk.
http://www.mobech.no/viewdetail/Tilbud/catid-17882/PRO-POWER-RACK-Classic/productid-13708
http://mobech.no/SQUAT%20RACK/3035

• Justerbart hantelsett
Et sett med hantler vil også være svært nyttig. Benkpress/skråbenk med hantler, skulderpress med hantler, hantelroing, enarms rykk, ulike utfallsøvelser, bicepscurl, tricepspress og sidehev er bare noen av øvelsene som kan kjøres med hantler. Skal man tenke litt økonomisk, vil det være en klar fordel å gå for justerbare hantler der man kan ta av og på vektskiver. Med tanke på at styrken (forhåpentligvis) vil øke jevnlig og at vi trenger ulik vektmotstand på ulike øvelser, må man ha fryktelig mange hantler dersom man skal ha den typen der vektmotstanden ikke kan justeres. Den personen som gir et fullt hantelsett med alle nødvendige belastningsintervaller i julepresang, er i så fall svært gavmild. Dette vil nemlig bli meget dyrt. Et justerbart hantelsett der vektskivene kan skrues av og på, vil imidlertid være langt billigere.
http://www.xxl.no/hjemmetrening/trimapparater-utstyr/vekter-stenger/vektkoffert-1044092

• Justerbar treningsbenk
Skal man få fullt utbytte av Olympiastangen, Power racken/knebøystativet og hantlene, kan det også være lurt å ha en justerbar treningsbenk. Benkpress og skråbenk med stang eller hantler krever for eksempel en slik benk. Det er også en fordel med en benk på øvelser som hantelroing og bulgarsk utfall. Justerbare benker varierer veldig i prisklasse og jeg vil verken anbefale deg å gå for de billigste eller de aller dyreste. De dyreste er etter min mening overpriset og de billigste vil ikke tåle en tung belastning i for eksempel benkpress.
http://www.mobech.no/viewdetail/Helsestudio/catparent-17658/Treningsbenker/catid-17672/PRO-FLAT-INCLINE-DECLINE-BENCH/productid-13383

• Chin-up bar
De ønskene som jeg har listet opp over vil være relativt kostbare presanger. En chin-up bar vil imidlertid være et røverkjøp. Noen hundrelapper er alt man må ut med for en slik stang. Jeg anbefaler en såkalt doorway chin-up bar som henges opp i dørkarmen. En fordel med denne fremfor andre chin-ups bars, er at man ikke trenger å bruke skruer eller lignende for å feste den. Dermed vil den ikke påføre skader på vegger, dørkarm eller tak. En annen fordel er at den kan henges opp eller fjernes på noen få sekunder og den kan lett flyttes fra en dørkarm til en annen.
http://www.xxl.no/hjemmetrening/trimapparater-utstyr/utstyr-tilbehoer/trainer-series-handy-gym-m-norsk-dvd-1057554

• Elastiske bånd
Elastiske bånd er ikke en nødvendighet, men vil være et fint tilskudd i treningen. Disse båndene kan benyttes på ulike måter. For eksempel kan de benyttes for å øke motstanden på øvelser som push-ups. De kan også brukes som assistanse (drahjelp) på chins. Guttene i Westside Barbell Club bruker på sin side elastiske bånd (eller kjettinger) på sin såkalte speed-trening (dynamic effort).
http://www.ironwoodyfitness.com/fitness-bands.php




• Vektvest
En vektvest er perfekt å bruke når en kroppsvektøvelse er blitt for lett. Aktuelle øvelser er push-ups, handstand push-ups, pull-ups/chin-ups, dips, omvendt roing og ulike ettbeinsøvelser. Tilleggsvekten fra vesten gjør det mulig å skifte fokus fra utholdene til maksimal styrke. Den ultimate vektvesten er nok en vest som blir kalt V-max. Den tyngste versjonen av denne vesten kan belastes helt opp til 100 pounds. Hovedfordelen med V-max-vesten er at det er en kort vest, noe som gjør at belastningen vil være plassert på brystet og øvre del av ryggen. Lange vester vil derimot ha mye av belastningen på korsrygg og mage, noe som gjør at korsryggen ofte vil svikte før man er utslitt i bryst, skuldre og triceps når man trener push-ups. Jeg er imidlertid usikker på om de amerikanske leverandørene frakter disse vestene til Norge. Et firma som heter Sport Tiedje selger riktig nok vestvester opp til 18 kg (reebok og Taurus) som dem frakter til Norge.
http://www.sport-tiedje.no/no/Taurus-vektvest-9kg-TB-9110

• Dips/chins-belte
Et dips/chins-belte vil også være en fin presang. Et slikt belte er ikke like anvendelig og komfortabelt som en vektvest, men gjør at du kan tilføre mye tilleggsbelastning på chins og dips.
http://www.gym2000shop.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=311&category_id=49&keyword=dips&option=com_virtuemart&Itemid=67

• Medisinballer
Bruk av medisinballer vil gjøre magetreningen mye morsommere og er et fint supplement til ulike stabiliseringsøvelser for kjernemuskulaturen. Ettersom medisinballøvelsene er av eksplosiv karakter, vil de egne seg spesielt for idrettsutøvere. Medisinballer kan også brukes i ulike kondisjonsdriller (f.eks: med ball slams).
http://www.mobech.no/mobech.no/Hjemmetrening/Medisinballer/catid-17801

• Kettlebells
Hvorfor ikke gi en skikkelig trendy julegave? Ved siden av Zumba er nok Kettlebells en av de største treningstrendene for tiden. Avhengig av belastningen på kulene kan man trene opp både maksimal styrke, eksplosivitet og utholdenhet med kettlebells. Kettlebells er nokså kostbare så det kan være en fordel å gå for varianten som jeg skrev om i en tidligere artikkel.
http://www.ironwoodyfitness.com/kettle-grips.php

• Treningsslynger
Det er ikke lenger bare pasienter av fysioterapeuter som benytter seg av slyngetrening. Både idrettsutøvere og mannen i gaten har forstått at denne treningsformen er effektiv. Slyngetrening er meget bra for å trene opp stabiliserende muskulatur. Redcord, ropes og TRX er noen eksempler på kommersielle slyngeprodukter.
http://www.xxl.no/hjemmetrening/trimapparater-utstyr/utstyr-tilbehoer/redcord-mini-1058042

• Ab-wheel
Selv om de selger mye svada på TV-shop, driver de ikke utelukkende med lureri. Et såkalt Ab-wheel er kanskje det beste treningsutstyret som finnes for å styrke kjernemuskulaturen. For ca. 150 kroner kan du få tak i et slikt hjul til jul. Anbefales på det varmeste.
http://www.xxl.no/ProductPage.aspx?ProductId=7971&trackingcode=f114a2c2

• Kosttilskudd
Det siste punktet på listen over julegavetips er kosttilskudd. Selv om det først og fremst er viktig å få i seg bra mat, vil mange trenge kosttilskudd for å oppnå maksimale resultater. De viktigste kosttilskuddene er proteinbaserte tilsskudd som proteinpulver, måltidserstattere og weight gainere, samt selolje eller fiskeolje. Jeg kan også anbefale kreatintilskudd for å maksimere styrke og muskelmasse.
http://www.xxl.no/kosthold/treningstilskudd/etter-trening

Avslutningsvis kan jeg anbefale at du kjøper disse gavene i god tid før julaften. Disse presangene kan nemlig være vanskelig å finne i hyllene til den døgnåpne bensinstasjonen på julekvelden.

 


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!