Treningens psykiske utfordring

Trening18.08.2011Martin Norum379

Alle som trener har ved flere anledninger følt på kroppen hvordan det er når det begynner å bli tungt. Så tungt at det begynner å svi og musklene føles som de rives i fillebiter. I kondisjonsidretter finnes også denne følelsen.

Kvalmhet, blodsmak i munnen og alt kroppen vil er å gi opp. Hvordan skal du håndtere det? Hver dag, hver time, hvert minutt er det mennesker som taper treningseffekt fordi de ikke gjorde det rette i disse tilfellene, nemlig å fortsette. Noen utvikler mental tøffhet gjennom å ha vært aktiv i en sport. Det er imidlertid ikke alle som har den fordelen at de har blitt pushet av en haug av lagkamerater, de må gå den harde veien å få det til selv. Uansett hva du driver med er nettopp mental tøffhet ekstremt viktig - du må presse kroppen din hardere og bli så utmattet at du såvidt skjønner hva du gjør og hvor du er. Det høres forferdelig ut, men er 100% nødvendig hvis du skal nå det maksimale av hva kroppen din kan tilby av atletiske kvaliteter. Du skal ikke presse deg til ditt ytterste ved en hver anledning, men du må være i stand til å kunne det. Når du øver og etterhvert blir bedre på å presse deg skjønner du hvorfor det er viktig. Det skjer noe mentalt. Du har plutselig et helt annet nivå av besluttsomhet og styrke. Du lar treningen bli styrk av viljen, ikke følelser.

I jobben min møter jeg svært mange mennesker som forteller hva de vil oppnå med treningen. Noen har svært ambisiøse mål, mens andre går ut litt mer forsiktig og mener selv de kan nøye seg med noe de selv synes er middelmådig. Problemet med sistnevnte er følgende: ved et middelmådig mål kreves middelmådig innsats. De får aldri følt på nettopp det å presse seg forbi alt de trodde var mulig. Det gjelder alle - uansett om du er toppidrettsutøver eller "bare" en vanlig mosjonist. Skal du oppnå noe imponerende må du være fullstendig dedikert og sikte høyt. "shoot for the moon, even if you miss you will still land amound the stars"

Hvorfor og hvordan bli mentalt tøffere

Mental styrke har svært stor overføringsverdi til resten av livet. Å bli sterkere fysisk og psykisk leder til en sterkere personlighet som takler motgang og utfordringer i mye større grad. En del av forklaringen ligger i bildet til over - det å aldri gi opp er blitt fundamentet og det automatiske tilsvar til store utfordringer. Det benyttes på trening, det benyttes når du må finne deg ny jobb eller når du blir satt i fare på en eller annen måte. Jeg tror få mennesker ville takket nei til å få evnen til å takle motstand bedre utviklet. Evnen kan best læres gjennom å være et lag eller i det minste to personer som trener sammen. Det å presse seg er mye lettere når du har en treningspartner eller en personlig trener til å sørge for at du faktisk ikke får lov til å stoppe. Det er likevel opp til deg - du kan velge å stoppe eller du kan velge å tenke at det er fullstendig uaktuelt å gi opp. Har du den tankegangen når du skal igang med treningen kommer du garantert lengre enn de som er usikker på om det går.

Du tror du presser deg langt, men er fortsatt et godt stykke unna

Et interessant fenomen jeg har oppdaget er at mange synes de presser seg hardt og kommer med uttalelser som: "nå er det ikke mer igjen, jeg er helt tom" samtidig som jeg ser og VET at det er langt fra sannheten. Jeg har tross alt etter en god del timer investert i både egen og andres trening klart å tilegne meg noen egenskaper som tar opp slik informasjon. Jeg kan tydelig se at personen minst har to fullgode repetisjoner igjen, men de tror det ikke selv. Den enkleste måten å observere det på er gjennom å se på repetisjonshastigheten. Går den siste repetisjonen med et tempo opp som tar mindre enn 2 sekunder har individet udiskutabelt mer å gi. Det spennende er at mange ville trodd de skulle klare mer hvis de hadde fått en skikkelig attraktiv gevinst. Se for deg følgende: Du trener knebøy og har tatt de avtalte 6 repetisjonene med en blytung vekt. Du er klar til å legge fra deg stanga inntil treningspartneren eller PT'en din roper: Du får 5000 kroner hvis du tar tre til! Tror du at du hadde fått det til? Yes, indeed. Gevinsten av beinhardt arbeid må rett og slett være "sexy" nok til at du skal gjøre det. Hadde vi alle klart å simulere den samme viljen til enhver tid ville vi alle vært topptrente individer.

En sterk psyke er en egen kvalitet

Du må tro på at en sterk psyke er en ferdighet. Som alle andre ferdigheter er de der enten fra før eller har/blir lært inn. Tenk på psyken som en muskel som er i aktivitet - jo mer den jobber, jo sterkere vil den bli. Bruker du den ikke forsvinner den gradvis. Psyken og viljen henger i stor grad sammen. Jo mer bestemt du er, jo mindre er sannsynligheten for at du vil gi opp. Det finnes mange måter å praktisk aktivere viljen din i stor grad og en fin anledning kan være på trening. Bli så involvert i treningen som overhodet mulig. Få sinnet klart for kamp gjennom rutiner du selv synes fungerer for deg. Å høre på musikk du synes er bra er en av mange ting som har vist å gi god effekt. En sterk psyke kan få deg til å klare ekstraordinære ting eller presse deg gjennom det umulige. La meg illustrere: 

 

 

 

Det du nettopp så var en av idrettsutøverne til en av verdens mest kjente og respekterte styrkecoacher Joe DeFranco. Øvelsen heter Prowler og går ut på å dytte svært tunge vekter frem og tilbake i sprinter for å utvikle kondisjon og ikke minst styrke i setet, bakside lår og kjernemuskulatur. Utøveren var her på sin siste sprint og som du ser presser han ut det han har. Kanskje tenker du "det der er ikke sunt"? Vel, nervesystemet har ikke godt av å bli kjørt i senk hver eneste økt, men så lenge du ikke gjør slikt hele tiden er det null problem å trene så hardt som vist her. Jeg vil heller påstå at problemet er alle som trener alt for forsiktig. Det har aldri vært påvist at det å presse seg hardt eller løfte tunge vekter fører til fysiologiske problemer. Kroppene våre protesterer og vi gjør alt vi kan for å ikke utsette oss selv for smerte - det er derfor reaksjonen blir slik du så i videoen.

Komfortsonen finnes ikke for topptrente mennesker

Komfortsonen er et begrep som innebærer trening som ikke gjør vondt. For utøvere eller mosjonister som blir skikkelig sterke eksisterer ikke dette. Jeg er stolt av å kunne si at alle kundene mine som har hatt oppfølging over lang tid har opplevd følelsen av å presse seg forbi det de antok var mulig. De har alle en bedre psykisk styrke enn da vi startet, og dette har naturlig nok ledet til svært gode resultater for mange. Mange av dem har også erfart at jo hardere de presser seg - jo bedre er følelsen etter trening. De overvinner utfordringene med skikkelig fokus og har ett eneste oppdrag når neste serie skal gjennomføres: å komme igjennom situasjonen de befinner seg i. De har lært at de må gjøre det som føles ubehagelig og glemme at det gjør vondt.

Psykisk styrke er basisen bak de virkelige resultatene. Innehar du det ikke - gjør alt du overhodet kan for å prøve å tilegne deg det!


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!