Sparetips: gjør kjøttdeig til en mager proteinkilde!
Kosthold28.05.2009Børge A. Fagerli401
Vi skal vise deg at du med en enkel metode kan gjøre kjøttdeig like mager og kalorivennlig som karbonadedeigenI 100g kjøttdeig er det mellom 14-17g fett og 17-18g protein. Dette kan oppgis som at kjøttdeig inneholder "maks 17% fett" men regner man dette om i energiprosent blir tallet et helt annet i og med at fett gir 9kcal per gram mens protein bare gir 4kcal. Av de ca 220kcal i 100g kjøttdeig utgjør fettet 70% av energien!
Karbonadedeig har kun ca 100g kcal per 100g (altså halvparten så mye), 18-20g protein og 4-5g fett - som her kun utgjør 30% av energien.
Vær obs på at den svenske karbonadedeigen har 10g fett og er ikke like mager som den norske betegnelsen, men er til gjengjeld billigere enn selv den norske kjøttdeigen.
Men - kjøttdeig er billig mat og for et proteinrikt kosthold og i Norge koster det store summer å kjøpe magert kjøtt, kylling og karbonadedeig. Du kan allikevel bruke kjøttdeig og spare masse unødige kalorier hvis du tilbereder maten riktig!
En studie ved Iowa University brukte kjøttdeig med henholdsvis 10%, 20% og 30% fett og tilberedte maten på tre måter:
1. Formet som en hamburger eller kjøttkake og stekt på panne. Plasseres så på tørkepapir i 30 sekunder
2. Kvernet opp og stekt på panne. Plasseres på tørkepapir i 30 sekunder.
3. Kvernet opp brunes i noen minutter til væske og fett siver ut av kjøttet, tømmes i et dørslag eller sil og skylles under rennende varmt vann ved ca 60 graders varme i et par minutter, plasseres på tørkepapir i 30 sekunder, og stekes så ferdig
Med 1 og 2 ble fettinnholdet halvert (!) og med metode 3 ble fettinnholdet redusert med 75%!
Resultatene for 20% kjøttdeigen ble altså 11g fett med metode 1, 9g med metode 2 og kun 4g med metode 3 - altså det samme som karbonadedeig!
Tilsvarende tall for 10% kjøttdeigen (som tilsvarer svensk karbonadedeig) ble 8g med metode 1, 7g med metode 2, og 3g med metode 3.
Vi kan altså anta at norsk kjøttdeig som ligger midt i mellom dette kan reduseres til maks 4g fett per 100g ved å bruke metoden med å kverne opp, skylle under varmt vann i dørslag og legge på tørkepapir.
Næringsanalyse viste at dette ikke påvirket innholdet av hverken protein, jern, sink eller vitamin B-12.
Vær oppmerksom på at kjøttdeig kan inneholde ekstra tilsetninger - spesielt vann og salt, så les på etiketten og se hvor mye kjøtt som er i produktet. 100g kan fort være bare 85-90g kjøtt.
Børge A. Fagerli
Coach MyRevolution Team
Referanse: Buege, D. 1993. Reducing fat in ground beef. Wisconsin Meat Facts and Analysis. ME 93-1.
Love, J.A. and K.J. Prusa. 1992. Nutrient composition and sensory attributes of cooked ground
beef: Effect of fat content, cooking method, and water rinsing. J Am Diet Assoc 92:1367-1371.
5 middager med karbonadedeig under 500 kcal
Kosthold19.11.2019730
Kjøttfarser og kjøttdeig
Kosthold27.03.20070
Utvid taco repertoaret ditt med disse 5 fantastiske oppskriftene
Kosthold27.01.20176
6 proteinrike middager med karbonadedeig
Kosthold20.04.2020174