Sparetips: gjør kjøttdeig til en mager proteinkilde!

Kosthold28.05.2009Børge A. Fagerli401

Kjøttdeig er kvernet kjøtt som er et vanlig innslag i matlagingen. Det inneholder imidlertid ganske mye fett og de helsebevisste velger den langt dyrere karbonadedeigen for å spare kalorier.

Vi skal vise deg at du med en enkel metode kan gjøre kjøttdeig like mager og kalorivennlig som karbonadedeigenI 100g kjøttdeig er det mellom 14-17g fett og 17-18g protein. Dette kan oppgis som at kjøttdeig inneholder "maks 17% fett" men regner man dette om i energiprosent blir tallet et helt annet i og med at fett gir 9kcal per gram mens protein bare gir 4kcal. Av de ca 220kcal i 100g kjøttdeig utgjør fettet 70% av energien!

Karbonadedeig har kun ca 100g kcal per 100g (altså halvparten så mye), 18-20g protein og 4-5g fett - som her kun utgjør 30% av energien.

Vær obs på at den svenske karbonadedeigen har 10g fett og er ikke like mager som den norske betegnelsen, men er til gjengjeld billigere enn selv den norske kjøttdeigen.

Men - kjøttdeig er billig mat og for et proteinrikt kosthold og i Norge koster det store summer å kjøpe magert kjøtt, kylling og karbonadedeig. Du kan allikevel bruke kjøttdeig og spare masse unødige kalorier hvis du tilbereder maten riktig!

En studie ved Iowa University brukte kjøttdeig med henholdsvis 10%, 20% og 30% fett og tilberedte maten på tre måter:

1. Formet som en hamburger eller kjøttkake og stekt på panne. Plasseres så på tørkepapir i 30 sekunder
2. Kvernet opp og stekt på panne. Plasseres på tørkepapir i 30 sekunder.
3. Kvernet opp brunes i noen minutter til væske og fett siver ut av kjøttet, tømmes i et dørslag eller sil og skylles under rennende varmt vann ved ca 60 graders varme i et par minutter, plasseres på tørkepapir i 30 sekunder, og stekes så ferdig

Med 1 og 2 ble fettinnholdet halvert (!) og med metode 3 ble fettinnholdet redusert med 75%!

Resultatene for 20% kjøttdeigen ble altså 11g fett med metode 1, 9g med metode 2 og kun 4g med metode 3 - altså det samme som karbonadedeig!

Tilsvarende tall for 10% kjøttdeigen (som tilsvarer svensk karbonadedeig) ble 8g med metode 1, 7g med metode 2, og 3g med metode 3.

Vi kan altså anta at norsk kjøttdeig som ligger midt i mellom dette kan reduseres til maks 4g fett per 100g ved å bruke metoden med å kverne opp, skylle under varmt vann i dørslag og legge på tørkepapir.

Næringsanalyse viste at dette ikke påvirket innholdet av hverken protein, jern, sink eller vitamin B-12.

Vær oppmerksom på at kjøttdeig kan inneholde ekstra tilsetninger - spesielt vann og salt, så les på etiketten og se hvor mye kjøtt som er i produktet. 100g kan fort være bare 85-90g kjøtt.

 

Børge A. Fagerli

Coach MyRevolution Team

borge@myrevolution.no

 

Referanse: Buege, D. 1993. Reducing fat in ground beef. Wisconsin Meat Facts and Analysis. ME 93-1.
Love, J.A. and K.J. Prusa. 1992. Nutrient composition and sensory attributes of cooked ground
beef: Effect of fat content, cooking method, and water rinsing. J Am Diet Assoc 92:1367-1371.

 

 


Børge A. Fagerli 

Børge er en av Norges mest fremgangsrike og sukessrike trenere. Han regnes som en av de mest kunnskapsrike innen trening og kosthold og har utviklet en rekke konsepter som blant annet myoreps og biorytmedietten.

Karbonadedeig og kjøttdeig er populære ingredienser i hverdagsmaten.

Kjøttfarser og kjøttdeig

Kosthold27.03.20070

Vet du hva som er forskjellen på kjøttfarse og kjøttdeig?
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!
Disse har du nok aldri laget før med karbonadedeig.

Kjøttfarser og kjøttdeig

Kosthold27.03.20070

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!