Du mister ikke mer fett av å trene på tom mage før frokost.
Det vanligste argumentet pleier vel å være dette:
"Når du vakner på morningen er glykogenlagrene tomme, og kroppen går da direkte på fettreservene"
At glykogenlagrene skulle være lave eller tomme på morningen stemmer ikke helt. Ved et noenlunde normalt kosthold er (muskel)glykogenlagrene heller mer fyllt opp på morningen enn når man legger seg, da karboen man spist på kvelden/ ettermiddagen har rukket å blitt lagret inn (men det avhenger selvfølgelig også litt på hva man driver med i sengen i løpet av natten.... :
)
Kroppen bruker ellers ikke muskelglykogen til noe ved hvile, det glykogen som går åt for å regulere blodsukkeret (ca 4-5 g i timen) tas fra leveren, og den har som regel nok lagret for dette (leveren holder normalt ca 50-100 g). Så leverglykogen kan altså være lavt på morningen.
Uansett det er det riktig at frigjøringen/ mobiliseringen av fettsyrer fra fettcellene, og oksideringen (forbrenningen) av dem er større når magen er tom (1) (pga lave blodsukker/ insulinnivåer), men dette har ingen større betydning i det lange løp da kroppen sikk-sakker bruket av energikilder. Bruker kroppen mer fett som energi ved et tidspunkt må den bruke mer glykogen/ karbo senere (2,3,8).
Hvorvidt du trener med lav eller høy intensitet har heller inget å si for forbrenningen over et 24-timers perspektiv (4,5). Lavintensiv trening tar bare lengre tid (men skåner også kroppen mer, så den totale treningsbelastningen blir mindre).
Det jevner stort sett ut seg i lengden. Tren og spis når det passer deg.---
Eksempel:
La oss si at du har et kaloriforbruk på 2500 en vanlig dag (uten kardio).
Dag 1 spiser du 2500 kcal og utfør kardiotrening som forbrenner 500 kcal, ved slutten av dagen har du da et underskudd på 500 kcal.
Dag 2 spiser du 2000 kcal og dropper kardioen, ved sluttet av dagen har du hatt det samme underskuddet som dag 1 (500 kcal).
Du kan kun miste vekt "for evig" på bekostning av fett, eller muskler. Forskjeller i glykogenlager, væske, osv vil kun gi temporære variasjoner i vekt.
Hvis du trener styrketrening så vil du gi kroppen din en god grunn til å beholde musklene, gitt at du holder deg til et moderat underskudd (kanskje rundt 500-700 kcal, avhengig av hvor stor du er). Et altfor stort underskudd (1000-1500 kcal+) over flere dager/ uker (hvis man ikke har ekstremt mye fett på kroppen) vil føre til bl.a. et lavere testosteronnivå og dermed redusering av muskelmassen.
Igjen å ta av er da altså fett. Et kg kroppsfett er ca 7500 kcal, så 500 kcal minus en dag betyr ca 60-70 gram ned i vekt. Du vil altså miste like mye fett dag 1 og dag 2, uansett om du dag 1 utført "optimal" kardio før frokost, ved eksakt rett pulsfrekvense, osv osv osv...
---
Når det er sagt så bør det imidlertid nevnes at for personer med veldig lite fett på kroppen (f.eks. de siste ukene på konkurransedeff, menn <10 %, kvinner <15-20 %) kan det kanskje hjelpe litt da kardio på fastende mage kan være til hjelp for å mobilisere det siste stae fettet runt midjepartiet på menn og lår og hofter på kvinner (6,7) da det finnes forskjeller i metabolismen mellom ulike nivåer av underhudsfettet runt disse områdene og at disse fettdepåene har lavere blodgjenomstrømming, med lavere mobilisering som følge. For fordypelse anbefales boken "The Stubborn Fat Solution" av Lyle Mcdonald.
1. "Ingestion of carbohydrate in the hours before or on commencement of exercise reduces the rate of fat oxidation significantly compared with fasted conditions, whereas fasting longer than 6 h optimizes fat oxidation."
Effect of protein intake and physical activity on 24-h pattern and rate of macronutrient utilization
Am J Physiol Endocrinol Metab 276: E964-E976, 1999
2. "The primary aim of the present study was to determine whether intramuscular triacylglycerol (IMTG) utilization contributed significantly to the increase in lipid oxidation during recovery from exercise, as determined from the muscle biopsy technique."
"Eight endurance-trained males completed an exhaustive bout of exercise (~90 min) on a cycle ergometer followed by ingestion of carbohydrate (CHO)-rich meals (64-70 % of energy from carbohydrate) at 1, 4 and 7 h of recovery."
"Despite the large intake of CHO during recovery (491 ± 28 g or 6.8 ± 0.3 g kg-1), respiratory exchange ratio values of 0.77 to 0.84 indicated a greater reliance on lipid as an oxidative fuel."
Skeletal muscle fat and carbohydrate metabolism during recovery from glycogen-depleting exercise in humans.
J Physiol. 2003 May 1;548(Pt 3):919-27. Epub 2003 Mar 21.
3. "The decreased rate of carbohydrate oxidation observed during the fasting period (from rising in the morning until the first meal at 1200 h), was compensated by an increased fat oxidation from 0900 to 1200 h to cover energy needs."
Influence of the feeding frequency on nutrient utilization in man: consequences for energy metabolism.
Eur J Clin Nutr. 1991 Mar;45(3):161-9.
4. "Similarly, the differences in high intensity and low intensity exercise, respiratory quotient are compensated postexercise leading to similar substrate oxidation patterns over 24 h independently of the level of exercise intensity."
Substrate oxidation differences between high- and low-intensity exercise are compensated over 24 hours in obese men
Eur J Clin Nutr. 1991 Mar;45(3):161-9.
5. "In conclusion, we have found that exercise intensity has no effect on 24-h energy expenditure measured by using whole room indirect calorimetry. Furthermore, low- and high-intensity aerobic exercise, matched for energy expended during exercise, have similar effects on 24-h nutrient oxidation. We therefore conclude that low-intensity exercise does not promote greater "fat burning," as has been popularized among the lay press."
Effect of exercise intensity on 24-h energy expenditure and nutrient oxidation
J Appl Physiol 92: 1045-1052, 2002.
6. "To reexamine the issue of truncal adipose tissue depots, we performed cross-sectional abdominal computed tomography, and we undertook the novel approach of partitioning SAT into the plane superficial to the fascia within subcutaneous adipose tissue (superficial SAT) and that below this fascia (deep SAT), as well as measurement of VAT."
"We conclude that there are two functionally distinct compartments of adipose tissue within abdominal subcutaneous fat"
Subdivisions of subcutaneous abdominal adipose tissue and insulin resistance
Am J Physiol Endocrinol Metab 278: E941-E948, 2000;
7. "Thus, it is concluded that the lipolytic rate of the superficial subcutaneous adipose tissue on the anterior abdominal wall is higher than that of the deep subcutaneous adipose tissue on the posterior abdominal wall and that of the preperitoneal adipose tissue in the round ligament."
In vivo human lipolytic activity in preperitoneal and subdivisions of subcutaneous abdominal adipose tissue
Am J Physiol Endocrinol Metab 281: E1110–E1114, 2001.
8. "In healthy lean untrained individuals studied in a respiratory chamber moderate physical activity increased total energy expenditure, essentially by increasing carbohydrate oxidation when the exercise took place after a meal. However, the same exercise performed in the fasting state, before breakfast, led to a marked increase in lipid oxidation (Schneiter et al. 1995). Since the subjects were fed the same isoenergetic diet under both conditions, exercising before breakfast v. after breakfast led to a negative lipid balance and to a positive carbohydrate balance. It might therefore be hypothesized that exercise in the fasting state may preferentially promote lipid utilization and favourably affect body composition by decreasing fat stores. This hypothetical scheme appears unlikely, however, if the diet consumed is not changed, since the positive carbohydrate balance will predictably increase carbohydrate oxidation."
Energy expenditure, physical activity and body-weight control
Proceedings of the Nutrition Society (2003), 62: 703-710 Cambridge University Press
9. "Exercise plays an equivalent role to CR in terms of energy balance; however it can also improve aerobic fitness which has other important cardiovascular and metabolic implications."
J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan 2; Effect of calorie restriction with or without exercise on body composition and fat distribution.