Sier noe der.
At jeg tåler den kan kanskje ha noe med at den er gjort på geitemelk?
Det skal ikke ha noe å si. Melkesukkeret er det samme i geitemelk som i kumelk, morsmelk og melk fra andre pattedyr. I vanlige brunoster finner du dessuten en blanding av ku- og geitemelk, med mindre du velger ren geitost.
Under laktoseintoleranse vil dessuten de aller fleste tåle en liten mengde melkesukker uten å få symptomer. Produktet du henviser til innledningsvis er 100% myse, og om det likevel skulle vært bittesmå rester av laktose, ville du høyst sannsynlig ikke reagert på så ørsmå mengder (man reagerer ikke allergisk på laktose)
Hvis du ikke får reaksjoner av myseprodukter gjennom mat, men reagerer på myseprotein i pulverform, sitter vi igjen med muligheten for at det er mysen i tilskuddsform du ikke tåler. Mysepulveret er hydrolysert (delvis nedspaltet), vanlige matvarer ikke. Her kan det teoretisk oppstå peptidsekvenser du reagerer på, men jeg er ikke kjent med at intoleranse for myseprotein er veldig utbredt.
Et annen ting med proteinpulver, er at degenererte (ødelagte) proteiner blir fjernet før ferdig pulver. Da noen proteintyper innen både kasein og myse er mer utsatt for degenerering enn andre, er gjerne sluttproduktet "ikke helt naturlig". Dersom viktige proteintyper ødelegges og fjernes, er det ikke utenkelig at dette kan påvirke din toleranse for produktet totalt sett, da komponenter i maten er synergister - tar du bort det ene, vil det andre slutte å fungere - eller at det i hele tatt skaper problemer.
Men før flere spekulasjoner: hvilke symptomer får du av det du mistenker er laktoseintoleranse?
Når det gjelder å bruke soya som erstatning, så deler jeg din skepsis. Soya bør unngås for enhver pris, og du vet aldri om pulveret er genmodifisert opp og i mente.