Personlig er jeg positiv til råkost, men skeptisk til et strikt vegetarisk kosthold.
Man kan diskutere seg grønn på vegetarkost vs proteiner osv, men man må rett og slett se hva som funker i praksis. Hvilke samfunn og hvilke mennesker har best helse? Jo, det var de som spiste naturlig mat, som ikke var behandlet med kjemikalier, unaturlig høye temperaturer, sprøytet, raffinert, næringsfattig jord osv, osv. Eskimoene levde fint på hovedsakelig animalsk diett (inkludert rå animalsk mat), fordi det var et naturlig kosthold, uten alt det søppelet vi inntar. Hvis folk har fått bedre helse med å gå over til rå vegetarmat, er det bra. Alt som funker er bra. Men jeg skulle gjerne ha sett mer tester som viser mer i detalj fordelene og ulempene med strikt vegetarkosthold. Jeg lurer på om de får i seg nok fettløselige vitaminer, da dette finnes mye mer av i animalsk mat som f.eks. lever (særlig tran, som er fra lever) og smør. Er ikke dette av det mest næringskonsentrerte maten vi har? Men vi vet jo at kroppen kan produsere og omgjøre næringsstoffer, så man kan ikke bare diskutere hva man inntar, men også hva kroppen gjør med hva man inntar. Så det er hva jeg prøver å si: Vi må se hva som skjer i praksis.
Angående kroppsbygging så har jeg ennå til gode å se noen virkelig store og muskuløse karer som har bygd seg opp på plantekost, uten å ta noe konsentrert form for vegetabilsk proteinpulver. Personlig tar jeg risprotein som er fermentert og dermed lettere fordøyelig (er for øvrig ikke vegetarianer, men har tro på at enkelte kosttilskudd er lettere å oppta for kroppen enn andre):
http://www.red23.co.uk/SunWarrior-Protein-Raw-Vegan-Natural-1000g_p_836.htmlAt råveganere er sunnere enn folk flest kan godt hende, men det er jo fordi folk flest spiser mye søppelmat. Spørsmålet mitt er om råveganere er sunnere enn personer som spiser "naturlig mat", f.eks. sånn mat som folkegrupper tradisjonelt har spist, som fermentert fisk, innvoller, upasteurisert melk, surdeigsbrød, grønnsaker osv. Er råveganere sunnere enn eskimoer? Er råveganere sunnere enn folk fra kaukasus som drikker kefir og annen lokalt fremstilt mat? Jeg tror råkost har mye for seg også når det gjelder animalsk mat, og ikke bare grønnsaker. F.eks. fermentert (rå) fisk, f.eks. gravlaks, rakefisk, sies å være lettere fordøyelig fordi bakteriene bryter maten ned. Så vi burde absolutt spise mer "råtten" fisk, surmelk og surkål (nei, ikke den i butikken).
Så der er jeg. Positiv til råkost, men skeptisk til at animalsk mat bør ekskluderes fra et råkosthold. Her må det flere bevis på bordet. Jeg er også undrende til om råkost ALLTID er å foretrekke, (men at det ofte er å foretrekke, er jeg med på).
Synes du var en sopp i allmektig gud tråden, men denne skal du få honnør for! Nyansert og godt skrevet. Hadde dere kristne tenkt på samme måte når det kom til religion så hadde nok verden vært et bedre sted