Kan skrive litt generelt om Glykogen
Leveren kan lagre ca. 90g glykogen, mens lagrene i muskelfibrene er 300-500g. Det er først og fremst glykogen som er kroppens drivstoff ved muskelarbeid med høy intensitet. Under slikt arbeid varer glykogenlagrene i musklene bare i overkant av 60 minutter. Tømming av glykogenlagrene fører til at intensiteten på arbeidet må reduseres betraktelig. Blant svenske fotballspillerer er det gjort undersøkelser som viser at spillere med mangelfulle glykogenlagre i muskulaturen før kamp ikke klarte å tilbakelegge mer en 75 % av distansen som spillere med fulle glykogenlagre i muskulaturen gjorde under kampen.
Størrelsen på glykogenlagrene er viktig for utnyttingsgraden og dermed for den aerobe utholdenheten. Etter hvert som glykogenet i musklene blir brukt opp, tar muskelcellene opp mer glukose fra blodet. For å opprettholde blodsukkernivået må leveren øke tilførselen av glukose i blodbanen. Glykogenlageret i leveren er lite, og dersom blodsukkernivået blir for lavt, kan utøveren bli svimmel og i verste fall miste bevisstheten. Så inntak av karbohydrater under langvarig fysisk aktivitet for å holde blodsukkernivået stabilt er å anbefale. Det gir også musklene verdifull energi, men det kan ikke erstatte glykogenlagrene i musklene.
Etter hvert som varigheten på arbeidet til utmattelse passerer en time, er glykogenlagrene i ferd med å bli tømt. Fettforbrenningen bidrar mer og mer, og ved tomme glykogenlagre må fett stå for ATP-produksjonen alene. Om ATP les her:
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=20479.0 Hastigheten på forbrenningen av fett er som nevnt lavere en forbrenningen av glykogen. Utøvere med høyt maksimalt oksygenopptak og høy utnyttingsgrad arbeider på høyere intensitet med fettforbrenning enn utrente. Mobiliseringen av fettlagrene påvirkes særlig av utholdenhetstreningen som varer mer enn en time. Slik trening kan føre til at evnen til å mobiliserer fett også på et relativt høyt intensivitet nivå øker, og det blir mulig å spare lenger på glykogenet. Tomme glykogenlagre fører ellers til at den anaerobe glykogennedbrytingen blir uvesentlig, fordi melkesyreproduksjonen er avhengig av glykogen. Høyt maksimalt oksygenopptak er altså fortsatt viktig for prestasjonsevnen, men utnyttingsgraden er også svært viktig når arbeidet varer over en time. For langrensløpere er det eksempel helt nødvendig å ikke gå tom for næring, dvs. glykogen i musklene under en femmil.
Dette er en generlt hente fra den trofaste Treningslære boka mi
Legger ved et bilde av musklens oppbygning, og det er da altså inni "mucle fiber" glykogenet lagres
*Ikke heng meg hvis det er galt da*