Fettminne
Var igrunn det jeg ville frem til med hele resonnementet, ja
Ja, det er i hvert fall mer enn bare hormonene og apetitten som styrer hvor mye du spiser. Noen tror det bare er vaner, andre tror det er mer fysiologisk. Lyle Mcdonald tror det er en blanding.
Angående antall fettceller, så driver jeg å lurer på det samme som deg, Stiansoftcore. Jeg tror jeg har set-point greiene i fra Leptin-serien. Også husker jeg tydelig det sto i "The diet break" at en diettpause ikke påvirker set-pointet.
Du får slenge opp fangsten her hvis du kommer over noe bra fisk om temaet en dag! Jeg er ennå ikke helt fortrolig med pubmed (selv om vi har fått "opplæring" på skolen), er ikke helt stødig med begreper, og topper dette med å suge i engelsk. Så sliter litt med søking på emnet for å si det mildt.
Jeg skreiv jo innlegget for at du skulle komme med kommentarer på det Stian, no worries!
Men jeg er ganske overbevist over at dette med spisevaner og derav legge på seg lett er relativt genetisk bestemt. Jeg har trent over lengre tid med flere kompiser som ønsker å bli "stor" som meg, de har en sperre som nekter de å spise mer, og dette er vedlikedholdsnivå! På den ene treningspartnern min er det ekstremt, for han har kanskje 6-7% kroppsfett uten å tenke på hva han spiser, og han trener bare som jeg gjør, men får ikke til økningene..
Grunnen til at han ikke får til økningene er at han har ikke nubbsjangs til å spise nok, men de siste 3 månedene har han gått opp 4 kilo, og økt ca 5% i styrke, da fikset jeg han ett kostholdsopplegg som garanterte 900 kalorier overskudd dersom han trente akkurat som jeg foreslo, og ikke noe mer. Han hadde store problemer med å spise dette, han hadde nesten konstant vondt i magen når han spiste.
Personlig synes jeg det ikke er noen tvil om at enkelte har fått slike genetiske gaver, som hindrer dem fra å ligge i overskudd, slik at formen er kostant ekstremt bra utifra den massen de allerede har. JEG er det totalt motsatte av treningspartnern min, jeg kan ligge både 5-6000 kalorier i overskudd, og fortsatt spise mer om jeg føler for det... Og det er IKKE løgn!
Jeg bare har en tendens til å være litt vel påståelig og sta i diskusjoner, that's all
Jeg tror dog du misforstår hva jeg mener. Eller så misforstår jeg deg. Jeg snakker ikke om at jeg spiser så voldsomt mye siden jeg har sjansen, eller at jeg er redd for at det skal skli ut. Jeg snakker mer om hvorvidt det er forskjell mellom hvor det blir av kalorioverskuddet hos en eks-tjokkas, og en som aldri har vært tjokk.
Hvis en ser bortifra alt annet (hormoner, spisevaner, genetikk, apetitt osv) enn hva som skjer med fettcellene i seg selv etter en diett og med påfølgende kalorioverskudd, så virker det for meg at hos eks-tjokkasen er det
mer sannsynlig at en gitt del av overskuddet blir lagret som fett enn hos en som ikke har vært feit. Pga. hele hyperplasidelen jeg beskrev over, eller 'fettminne' som Ryu så elegant fikk satt ord på det.
Tar en hensyn til genetikken i tillegg, ser det kanskje bittelitt verre ut for eks-tjokkasen. Tar en også hensyn til den hormonelle reguleringen av diverse hormoner som skjer når en går i underskudd over lengre tid, ser det enda verre ut. Topper en det hele med spisevaner og apetitt (denne variablen kan en glatt se bortifra om en sitter med litt målrettethet og disiplin innabords), ser det helt syyykt mørkt ut. Ser man alt i kontekst av at jeg sannsynligvis ikke har insulinfølsomheten helt på topp (har fortsatt litt spekk igjen på kroppen), kan det virke som om jeg helst bare bør gå og legge meg.
(om teoriene mine stemmer er en annen sak, gjør de ikke det, har jeg sløst bort ganske mye tid på svada og retting av skrivefeil)
For ordens skyld, skriver jeg hva jeg
egentlig mener med denne posten:
Jeg mener ikke at overskudd for meg betyr at jeg ryker rett tilbake igjen til tjukkastilværelsen, det jeg mener er at jeg tror det er lurt å heller ligge i et litt moderat ukentlig overskudd i starten, istedet for å ligge i overskudd hver dag, hele uken. Eksempelvis ligger jeg på +1500 i uken, og ikke +3500 (som jo er over det dobbelte). Et
eksempel vil være +500 på work days, vedlikehold på rest days.
Seff er det jeg som bestemmer til syvende og sist hvordan jeg gjør det, men en setter jo også seff pris på innspill. Mye tid taper man heller ikke på å diskutere dette litt. Noen minutter på å skrive noe innlegg innimellom koster ikke spess mye, spesielt i kontekst av at overskuddet helst bør vare i en god stund, typ etter nyttår eller lenger hvis mulig.
Plutselig ble dette enda en feeeette lang post