For det første har Norge ingen mangel på kalsium. Det er anbefalt 600 mg daglig for voksne menn. (Et glass melk inneholder omtrent 300 mg.) Nyere forsking viser at for mye kalsium kan være skadelig. For mye kalsium for menn kan øke varen for prostatakreft. Det er også lite som tyder på at brudd i forbindelse med osteoporose kan forebygges med økt inntak av kalsium.
Det der var svært tvilsomme argumenter. For det første er det faktisk godt dokumentert at tilskudd av kalsium og vitamin D forebygger beinskjørhetsrelaterte brudd hos eldre kvinner (selv om mange eldre kvinner har et svært mangelfullt inntak av kalsium fra før). For det andre, så er det ikke forsket tilstrekkelig på sammenhengen mellom kalsiuminntak og prostatakreft til å konkludere noe som helst her.
Det er gode grunne for å ikke drikke så mye melk. Det er ikke anbefalt at voksne bruker melk som vanlig drikke. Melk bør settes et stykke ned på listen over hva en helst bør drikke.
Tvilsomme påstander, trenger begrunnelse! Det er riktignok en del voksne som ikke "tåler" melk på grunn av laktoseintoleranse, melkeproteinallergi eller -intoleranse eller andre tarm-relaterte problemer, men ellers finnes det mange gode grunner for voksne til å bruke melk som vanlig drikke:
*Biologisk høyverdig protein (80% kasein, 20% myse), med solid antikatabol effekt
*Nærmest optimal prot-karb-ratio (1:1,5), iallfall for folk som trener
*Skummetmelk er kalorifattig og nærmest fettfri
*Kalsium, vit D og A, kalium, riboflavin, sink++
Personer som sliter med å holde midjemålet/fettprosenten nede, bør imidlertid ikke bruke melk som tørstedrikk i særlig stor grad på grunn av de ekstra kaloriene, men heller drikke mer kaldt vann.
Ting tyder på at melk i seg selv verken har en særlig stor negativ ELLER positiv effekt på skjelettet, derfor så mye frem-og-tilbake her.
Bruk heller STYRKETRENING for å sikre dere mot beinskjørhet, da ingenting styrker skjelettet mer enn tunge markløft og knebøy etc.!!!
Ja, spesielt melke fett er ikke så bra.
Nok en gang, når det gjelder dette med potensielt skadelige effekter av mettet fett: Høyt inntak av mettet fett ser kun ut til å være skadelig for hjerte og kar DERSOM det fører til økning i fettprosent/midjemål (noe det ikke behøver å gjøre, hvis man passer på totalt kaloriinntak!). Det samme gjelder forreten karbs. Det er
overskuddskalorier og FEDME som lager grøt i karene, ikke det mettede fettet! Jf. suksessen til bl. a. Atkins-dietten. (Transfett er en historie for seg i denne sammenhengen, da transfett har sterke vevsoksiderende egenskaper og bør unngås i store mengder.)
Det er hovedsakelig TRE ting som sterkt øker risikoen for hjerte- og karsykdommer:
*Fedme/for høyt midjemål
*Mangel på daglig aktivitet og trening
*RøykingAllikevel settes heller hovedfokuset på mer perifere kostholdsaspekter (mettet fett, melk, GI, kolesterol etc.) Merkelig.
H