"Ikke bruk kaldpresset olje
Du bør ikke steke i såkalte kaldpressede oljer. Kaldpressede oljer, slik som for eksempel "ekstra virgin olivenolje", inneholder en rekke forskjellige forbindelser som er med på å gi dem smak og karakter. Den mer framtredende smaken og lukten hos kaldpressede oljer vil da også lett dominere maten den brukes sammen med. I tillegg har slik olje dårligere teknologiske egenskaper slik at den for eksempel spruter mer. Ved høy temperatur kan de forskjellige stoffene i kaldpressede oljer dekomponere og danne uønskede forbindelser som først og fremst gir dårlig smak og lukt, men som også kan være helseskadelige i større mengder. Kaldpressede oljer egner seg bedre til dressinger og marinader."
(Mattilsynet)
Jeg klarte ikke helt å finne frem til akkurat den artikkelen hos mattilsynet, men jeg ser andre har skrevet det samme her på denne siden, eller tilsvarende treningsfora.
Nå er det imidlertid slik at jeg skrev at det er ingen vits å bruke mye penger på en dyr olje til steking, man kan likegodt bruke en billigere raffinert olivenolje til steking bare man er obs på at det er faktisk 100% olivenolje man får. Billige olivenoljer er ofte blandinger av olivenolje og andre restoljer.
"«Du kan ikke bruke extra virgin olivenolje til å steke». Dette er en myte. Denne olivenoljen har faktisk et røykepunkt på 220 grader, i motsetning til de fleste andre matfettypene som er på rundt 160-170 grader (som smør, margarin, solsikkeolje, maisolje og soyaolje). Men ved 70 grader mister man mange av de fine aromaene i de gode olivenoljene, så det anbefales ikke å bruke de dyreste variantene, og de med de fineste aromaene til steking." Sitat fra:
http://www.dinside.no/840155/dette-bor-du-bry-deg-om der representanter fra Oliviers & co uttaler seg.