Hvorfor man skal unngå mettet fett?
Av den grunn at det øker faren for kreft- og kar sykdommer og av den grunn at umettet fett er sunnere for kroppen.
Hva grunner du det på, og hvordan er umettet fett sunnere for kroppen?
Så vidt jeg vet finnes det ikke noen nyere kohortstudier siden Ancel Keys mangelfulle "Seven Countries"-studie fra 50-tallet som underbygger påstanden om at mettet fett i seg selv skulle øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Jeg grunner påstanden om å unngå rødt kjøtt med at rødt kjøtt er sagt/bevist kreftfremmkallende og ser derfor ikke faren ved å vike unna og spise noe som ikke er bevist helsefarlig.
Hvor er det bevist at hvitt kjøtt ikke er helsefarlig?
Det som skjer når man spiser mye rødt kjøtt er at bakteriene i tarmen produserer nedbrytere som er kreftfremkallende.
Hvilke "nedbrytere" da, og hvordan er de kreftfremkallende?
Om man har mye rødt kjøtt i kostholdet vil antakeligvis tykk- og endetarmskreft risikoen øke.
Ja, det er mulig, men hvor mye og i hvilken kontekst?
Hvor mange rammes av kolorektal kreft hvert år i Norge, hvor gamle er de som rammes og hvor mye øker man risikoen ved å spise "mye" rødt (og behandlet) kjøtt..?
Svaret er: 3000 med en gjennomsnittsalder av 70+ og risikoen økes med mindre enn en halv prosent.
Tallene har jeg for øvrig fra de linkene du postet her ovenfor.
Det blir vel ikke feil å si at boller og loff er en "fiende", som i hovedsak var det jeg mente (Hvit mel er ellers vanskelig å unngå). Når jeg sier hvit mel mener jeg ikke alt brød som inneholder hvit mel, men de produktene som er et avtrykk av bollene som vandrer rundt på sofasitternes stuebord.. = loff, boller osv.
Ja, men det er noe helt annet enn å si at hvitt mel er en "fiende" fordi det blir brutt ned til glukose "når amylase -enzymet og katabolismen er ferdig med den". Skjønner forresten ikke hva ordet katabolisme gjorde i den setningen hvis jeg skal være ærlig.
Mettet fett inneholder kolesterol.. Høy kolesterol mengde i blodet øker sjansen for hjerte- kar sykdommer.. Ergo øker sjansen for hjerte- kar sykdommer ved høyt inntak av mettet fett. - Sokrates praktiske logikk..
Det er neppe fullt så enkelt som du skal ha det til her. Høyere LDL-kolesterol kan være en risikofaktor for CVD, men det er ikke det samme som årsak. Inaktivitet, røyking og overvekt er årsaker. Kostholdet har for øvrig veldig liten betydning for kolesterolmengden i blodet, og hos eldre er lavere totalkolesterol assosiert med høyere dødlighet og i tillegg finnes det en sterk kobling mellom lavere kolesterol og depresjon.
Anbefalt lesing om å sette ting i kontekst:
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/the-importance-of-context.html