Dette med kjøtt/ikke kjøtt er en evig diskusjon. Både kjøttetere og vegetarianere mener de lever på den "rette måten". Hvorfor trenger den ene ta feil?
For noen er kjøtt basisen i kostholdet. Jeg er en av dem. Smaken av godt kjøtt er fantastisk, men kjøttets virkning i kroppen er kanskje hovedgrunnen til at jeg spiser mye kjøtt. Kjøtt metter, jeg holder meg mett lenge og føler meg sterkere på denne maten. Blodsukkeret holdes stabilt og energinivået er jevnt. De fete kjøttstykkene er de beste. Ingen annen mat kan gi meg det samme som kjøtt gjør, overhodet. Fisk og egg er brukbart, men kjøtt er i særklasse best for meg. Å erstatte kjøtt med vegetarmat for min del er helt utenkelig. De gangene jeg spiser lite kjøtt blir jeg fort stressa fordi jeg aldri oppnår noen ordentlig metthetsfølelse. Dermed vil jeg lettere kunne overspise også.
For meg er kjøtt så verdifullt at hvis jeg måtte velge mellom en vegetar-livsstil eller døden, så hadde jeg antakelig valgt det siste. Uten kjøtt ville jeg bare forfalt både fysisk og psykisk og i hele tatt fått en dårlig livskvalitet.
For andre synes det å være nesten helt motsatt. Jeg skal ikke gå lengre enn til min mor som kan rapportere om kvalme og vond mage etter å ha spist mine animalske matrester. Hvorfor? Hun føler åpanbart ikke det samme velbehaget over å spise mye animalsk fett og protein, selv om dette til dels kan forklares gjennom tilvenning. Men likevel. Noen mennesker trives dårlig på store mengder kjøtt og føler seg bedre på mest planteføde, mindre fett, evt. noe fisk. Hvorfor skal man prakke på disse kjøtt? Og hvorfor skal man ta kjøttet fra de som trives med det? Bomskudd, spør du meg.
Det er litt frustrerende å tenke over at det kanskje ikke finnes noen 100% fasit over hvilken mat mennesker bør spise, men at må vi innstille oss på et mer avansert bilde enn som så. Vi er alle forskjellige individer, noe som kan bety at den optimale dietten for hver enkelt varierer. Da blir det raskt vanskelig å skulle gi felles/offentlige anbefalinger, men disse har åpenbart ikke ført så mye godt med seg likevel. Det er bare å se på folkehelsa; den har stupt etter de offentlige kostholdsanbefalingene kom på banen...
Jeg synes det blir feil at vi som er opptatt av kosthold skal fokusere ensidig på andres valg av råvarer. Det vi i stedet bør stå sammen om er fokuset på råvarer av god kvalitet. Hovedproblemet er ikke at folk er vegetarianere eller kjøttetere, men at butikkene består nesten utelukkende av industrialisert mat som er tuklet med på den ene og den andre måten. Det blir fort mange ledd fra jord til munn som forstyrrer: utarmet jordsmonn, kunstgjødsel, forurensing, sprøytemidler, genmanipulering, for tidlig høsting, medisiner til dyrene, e-stoffer (disse er det mange av!), hermetisering, pasteurisering, homogenisering, raffinering, transfett osv. osv. Mye av maten i våre butikker er gjennom forsøk vist å ikke spises av rotter engang. En og annen bjelle bør ringe da...
Jeg tror nok vi aldri blir enige om hvilke råvarer som er sunnest, men jeg tror vi kan være enige om at det naturnære er det beste. Og her ligger det sannelig forbedringspotensiale for dem aller fleste.