Det er ikke så mye ubesvart, svaret er JA, ja ja ja! Hvor mange ganger skal en være nødt til å reptere seg selv, for at folk får med seg det en skriver her? Gå tilbake og les noen av mine innlegg (på dem to siste sidene), så ser du masse som forteller og som viser til studier/forskning at kjøttspising relateres til mange sykdommer, og forødyelsesproblemer.
Men Hege, som jeg har påpekt: Alt kjøtt er ikke likt. Vi må definere hva slags kjøtt vi snakker om. F.eks. en av studiene du refererte til snakket om "preserved meat", altså pølser, hamburgere osv. Hormonkyllinger fra USA ville heller ikke jeg gaflet i meg i mengder av. Kjøtt er et definisjonsspørsmål. Og hva med at kjøttspisere steker sitt kjøtt i diverse frityroljer og margarin som er framstilt med kjemikalier, og dynker det med dressing med ymse innhold. Her kan det være flere faktorer. Angående tarmkreft og rødt kjøtt så er argentinere kjent for å spise mye rødt kjøtt, men har likevel lavere forekomster av tarmkreft:
RESULTS: Median intake of all meats, predominantly bovine, was high, reaching almost 300 g/d in men. Meats provided approximately 50% of total energy intake and 64% to 67% of total protein. Patients obtained significantly more cholesterol and total lipids from meats than did controls. Consumption of total meat, red meat, and other types of meat were not related to increased risk of CRC. However, an increased risk of CRC was found for those consuming relatively large amounts of cold cuts and sausages (OR, 1.47; CI, 1.02-2.15) and bovine viscera (OR, 1.73; CI, 1.18-2.54). Lean beef was associated with a decreased risk of CRC at the second (OR, 0.64; CI, 0.43-0.94) and third (OR, 0.67; CI, 0.40-0.97) tertiles. CONCLUSIONS: Red meat produced a different pattern of risk according to its fat content. Further studies should assess the possible role of cooking meat and other non-nutritional components.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12507631Denne nyere studien fant heller ingen sammenheng:
The Fukuoka Colorectal Cancer Study - using a newly developed personal-computer software for registering semi quantitative food frequencies - found that intake of beef/pork, processed meat, total fat, saturated fat or n-6 PUFA showed no clear association with the overall or subsite-specific risk of colorectal cancer.http://www.medicalnewstoday.com/articles/73040.phpFaktisk indikerte studien at inntak av bl.a. fisk kunne redusere risikoen for tarmkreft.
Hvorfor får kjøtt-etere mer kreft? En grunn kan være at kjøtt, som ligger lenge før det blir konsumert, får en grå-grønn farve. Køttindustrien prøver å rette på dette ved å tilføre nitrat, og andre presseringsstoffer. Dette gjør at kjøttet ser mer rødt ut, men i de senere år har man funnet ut at dette har vist seg å være kreftproduserende.
Som dr. William Lijinsky, en kreft-spesialt ved Oak Ridge National Laboratory sier: ”Jeg gir ikke nitratfarget mat til min katt en gang.”
Nettopp, og her snakker vi om tilsetningsstoffer og ikke selve kjøttet. Vi må se på "hele pakka", og ikke bare selve kjøttet. Hva får kjøttspiserne i seg i tillegg til kjøttet? Du snakker om giftstoffer i kjøttet som kommer av forurensning, f.eks. innhold av tungmetaller. Dette er selvsagt bekymringsfullt. Dette er faktisk en av de få grunnene jeg ser til å begrense kjøttinntaket, men igjen, dette har jo ikke noe med kjøttet i seg selv å gjøre, men noe som er blitt "tilsatt".
* Dyre-sykdommer
Et annet farlig problem med kjøtt-etere er at dyr er ofte skadet med farlige uoppdagede sykdommer eller rett og slett unngått av kjøttprodusentene og inspektørene. Ofte, når et dyr har en ondartet svulst eller kreft, så vil ofte den skadde delen bli skjært bort og resten solgt som kjøtt. Eller enda verre, det skadde kjøttet kan bli malt opp sammen med annet kjøtt, og gjort om til pølser eller karbonadekjøtt. Et sted i USA, hvor det er rutinemessige kontroller av kjøtt, ble det oppdaget at 25.000 kuer med øyekreft hadde blitt solgt som vanlig kjøtt. Vitenskapen har også funnet ut at dersom lever er infisert med en sykdom, og det blir gitt som for til fisk, vil fisken få kreft.
En kjent vegetarisk doktor, dr. J. H. Kellogg uttalte engang da han spiste sin vegetarmat: ”Det er godt og kunne spise din man uten å bekymre seg om hvordan maten har avgått med døden.
Dette beskriver amerikanske forhold, og det er ikke nødvendigvis så ille i Norge. Men igjen og igjen. Kjøtt må defineres. Jeg er også skeptisk til industrikjøttet.
The Journal of the American Medical Assosiation, rapporterte i 1961 at ”en vegetariansk diett kan forhindre 90 – 97% av hjerte-sykdomer (Thromboembolic disease and coronary occlusions).
Hva er det som er så skadelig for hjerte-systemet? Det dyriske fettet, sånn som kolesterål, kan ikke s bra nedbrytes i menneskekroppen. Dette fettet begynner å legge seg inne i blodåreveggene.
Dette er en gammel myte. F.eks. kokosolje består av over 90% mettet fett, men har mange gunstige virkninger, bl.a. å senke det totale kolesterolnivået:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329324http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14608053http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15957538http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16010969Animalsk fett består for øvrig av en betydelig andel umettet fett. Fettet på oksekjøttet består av mindre enn 50% mettet. Påstanden er at mettet fett fører til forhøyet kolesterol som igjen fører til hjerte- og karlidelser. På nettet florerer det av artikler om hvorfor dette er en myte, bl.a. her:
http://www.ravnskov.nu/myth4.htm Et kjent eksempel er det såkalte
franske paradoks. Franskmenn spiser generelt mer animalsk fett enn eks. amerikanere, men har færre hjertesykdommer.
Nylig har også nå forskere og vitenskapsmenn på Harvard funnet ut at blodtrykket hos vegetarianere, er betydelig lavere enn hos en sammenlignbar gruppe av kjøtt-spisere. Under Korea-krigen, ble 200 amerikanske soldater med en gjennomsnittsalder på 22 år undersøkt etter deres død. Omtrent 80% hadde hardere blodårer tettet med rester fra kjøtt-spising. Koreanske soldater i samme alder, ble også undersøkt, og der fant de ikke slike problemer med blodårene. Koreanerne var i det vesentlige vegetarianere.
Denne fant jeg. Det som ikke kom med var at de også studerte japanerne, og disse hadde også tettere blodårer, bare i liten grad lavere enn amerikanerne, 65% mot 75%, enda japanerne spiste mindre kjøtt. Men igjen og igjen. Hva spiste amerikanerne i tillegg? Masse pommes frites, raffinert mat osv? Hvordan kan de være så sikker på at dette stammet fra kjøttet?
* Nyre-sykdom, gikt, leddsmerter og revmatisme;
Noe av det verste en kropp blir infisert med via kjøtt-spising er urin og urinsyre (deler av nitrogen). En biffsteak inneholder f. eks. omtrent 14 gram urinsyre pr. pund. En amerikansk doktor undersøkte kjøtt-etere, for å finne ut forholdet med urinsyre, og fant at kjøtt-etere måtte bruke 3 ganger så lang tid på å bli kvitt giften i binyrene enn en vegetarianer. Så lenge menneskene er unge, har de ikke så store problemer med dette, og binyrene klarer å motstå skader og sykdommer, men jo eldre binyrene blir jo vanskeligere blir det å rydde opp, og sykdommer forekommer ofte. Når binyrene ikke lenger klarer å takle de ekstraordinære problemene med syren, blir den deponert rundt omkring i kroppen. Så blir det absorbert av muskler, som en svamp og urinen vil bli hardere og til slutt krystallisere seg. Når dette skjer i leddene, vil smerter oppstå og det utvikles gikt, arthrites (leddsmerter) og revmatisme. Når dette samler seg opp i nervebaner vil andre problemer dukke opp, som neuritis og sciatica.. Nå når flere og flere doktorer opplever dette vil de be pasienten om å slutte med å spise kjøtt. Helt eller i alle fall å redusere det så mye som mulig.
Må bare spekulere her, men igjen etterlyser jeg sammenhengen. Hva er definisjonen på "kjøtt"? Hva spiste de samtidig? Ser man samme symptomene blant folkegrupper som tradisjonelt har spist mye animalsk mat, rett fra naturen?
Jeg vil anta at vegetarianere er generelt sunnere fordi de generelt er mer opptatt av kosten. Den vanlige kjøttetende Hvermannsen spiser en del junk, sukker og diverse i tillegg til kjøttet sitt, men spiser vegetarianere det samme? Spiser de hamburger med pommes frites, bare at de tar bort hamburgeren, eller unngår de hele dette måltidet? Som du skjønner så tror jeg man må ta hensyn til flere faktorer.