Jeg har nettopp sett en dokumentar angående kjøttmat som heter Eating, jeg må virkelig si at jeg etter å ha lært mer om mengden kolestrol i det "hvite kjøttet" alle vi som trener liker å innta så har jeg nok spist min siste kylling. Jeg har trent med vekter nå i 23 år og jeg har ALLTID vært en overbevist kjøtteter med stor tro på den vanlige skolen om at tunfisk, torsk, kylling, magert oksekjøtt osv er supre proteinkilder fordi de også er lave på fett, det jeg derimot ikke hadde nok kunnskap om åpenbart er mengden kolestrol i kjøtt - uansett om det er røtt eller hvitt. Forskjellene er marginale.
Filmen tok for seg flere hjertepasienter som hele livet har spist "sunt kjøtt" som kylling og fisk og trent regelmessig men fått hjerte og karsykdommer grunnet altfor høyt kolestrolnivå, etter å ha gått over på en 100% ren plantebasert kost så lykkes flere av de med å halvere kolestrolnivået og dermed øke vitale blodårers omkrets med livssparende effekt! De
spiste seg med andre tilbake til det nivået de hadde fra før kolestrolet skadet dem. Jeg lærte også at det ikke er noe som heter godt og dårlig kolestrol - det finnes åpenbart
ikke noe "godt kolestrol" slik det finnes godt og dårlig fett. ALL kolestrol tetter igjen blodårene og skaper trøbbel. At jeg oppdager dette først etter 23 år med kylling og fisk er jeg faktisk litt flau over, hvorfor er det så liten fokus på dette??
Når jeg undersøker videre hva type proteinerstatninger jeg faktisk kan få via et plantebasert kosthold så skjønner jeg faktisk ikke helt hva jeg skal med kjøttmat som produseres under helt forferdelige forhold (ja, også norske forhold) der kjøttet innehholder så mye dritt og kunstigheter at det ikke er til å tro. Oppdrett av dyr med vinnings hensikt gir en helt annen kjøttkvalitet enn det dyrekjøttet våre forfedre fikk tak i via naturlig jakt på frie dyr, jeg er sjokkert over hvor mye avfall og skitt jeg får via en helt vanlig pakning med 300 gram kyllingfillet! Jeg blir også noe betenkt når jeg lærer at hjerte og karsykdommer nesten ikke eksisterer i land som
avstår fra kjøtt i stor grad (særlig asiatiske regioner) Det er en drøss med kreftformer som også "tilfeldigvis" er helt fraværende der det ikke er noe kjøttkultur. Tilfeldig? Det er litt vanskelig å tro.
Med opphav i dette skal jeg nå kutte alt kjøtt. Det første jeg skal gjøre er å bytte ut et daglig inntak av proteinrikt kjøtt med dette produktet:
http://kinsarvik.no/VarevisningDetalj.aspx?varekode=5017601007982&hkat=2&kat=113&grp=151,1 gram protein pr. 100 gram og bare 1,0 gram fett pr 100 gram banker jo kyllingen glatt! Resten blir en læreprosess for meg. Men jeg har nok ganske sikkert spist min siste kylling...