Slyngetrening

Trening23.08.2010Espen Nese331

I neste nummer av treningsforum-magasinet har jeg skrevet en notis om hvordan man kan lage hjemmesnekrede treningsslynger for en billig penge. I denne artikkelen skal jeg komme med noen tips til øvelser man kan utføre i slynger.

Øvelsene som presenteres her er på ingen måte revolusjonerende. De fleste som har litt treningerfaring kjenner nok til disse øvelsene fra før. Det kan også nevnes at bruk av treningsslynger ikke er en nødvendighet, men det er likevel få verktøy som gir så god trening av stabiliseringsmuskulaturen som nettopp slynger. Slynger kan imidlertid brukes til mer enn ren stabiliseringstrening. Med slynger kan man også utføre mer generelle styrkeøvelser som vil være nyttige med hensyn til både muskelvolum og maksimal styrke.

Bulgarsk utfall/utfall bakover

Denne øvelsen må sies å være en hybrid mellom bulgarsk utfall og utfall bakover. Stå med den ene foten i gulvet, mens den andre plasseres i en av slyngene. Denne slyngen bør være justert slik at den omtrent er på høydenivå med kneet (evt. litt lavere) på den foten som er i gulvet. Ryggen skal være vendt mot slyngene, slik at foten som er plassert i slyngen holdes bak kroppen. Fra denne posisjonen utfører man en knebøybevegelse med den fremste foten, samtidig som den bakerste foten vil føres noe bakover. Får man problemer med å holde balansen, kan man støtte seg med å holde en hånd på den andre slyngen. Er øvelsen for enkel, kan man tilføre ekstra belastning ved å holde en manual i hver hånd.

http://community.fitnessanywhere.com/blog/2008/03/14/trx-suspended-lunge/


Knebøy på ett bein

Knebøy på ett bein er en annen øvelse som kan utøres i slynge. Slyngevarianten av denne øvelsen vil være til god hjelp for dem har problemer med å utføre ettbeinsknebøy på den vanlige måten. Selve utførelsen er ganske lik som den tradisjonelle varianten, bortsett fra at man skal holde en slynge i hver hånd. Dette vil hjelpe deg med å holde balansen, samtidig som man kan gi beina assistanse ved å trekke seg litt opp med armene, dersom det skulle være behov for det.

http://community.fitnessanywhere.com/blog/2008/03/18/trx-single-leg-squat/


Leg curl

Leg curl i slynge har tilsvarende utførelse som leg curl på ball (for dem som kjenner til den), bortsett fra at man naturligvis bruker slynger i stedet for en ball. Legg deg ned på gulvet og plasser føttene i hver sin slynge. Løft rumpen opp slik at hoften er strak og bare øvre del av ryggen er i kontakt med underlaget. Deretter utfører du en knefleksjon der du trekker hælene mot rumpen. Hold hoften strak under hele utførelsen. Dette er en bra øvelse for hamstrings, men for mange blir den er dessverre litt for lett.

Push-ups

Push-ups fungerer også utmerket i slynger og vil for mange være et passende progresjonstrinn når vanlige push-ups er blitt for enkle. Selv om push-ups i slynger vil være betydelig mer utfordrende en tradisjonelle push-ups, vil godt trente personer riktig nok klare nokså mange repetisjoner av denne varianten. Det finnes imidlertid flere midler man kan ta i bruk for å gjøre øvelsen mer utfordrende. For det første kan man tilføre ekstra belastning via en vektvest eller ryggsekk. Ellers vil det også være mulig å gjøre slyngene ekstra ustabile. Noen slyngeforhandlere selger til eksempel balansestenger som ekstrautstyr. En balansestang fungerer slik at slyngene festes i hver ende av balansestangen, og selve balansestangen festes med en krok i ett enkelt tau som henger fra taket (henger du med? ). Denne balansestangen gjør at man hele tiden må holde tyngdepunktet likt på begge sider for å unngå å miste balansen.  

 

 

 

 

 


Dips

Dips er også en øvelse som kan anbefales i denne sammenheng. Utfører man denne øvelsen i slynger eller turnringer vil man ikke klare å utføre i nærheten av så mange repetisjoner som man gjør i et dipsstativ. Det går imidlertid ikke lang før man trenger å øke vanskelighetsgraden på denne øvelsen også. Den enkleste måten å gjøre dette på er å feste vektskiver i et dipsbelte. Ellers er det også mulig å øke vanskelighetsgraden ved samme metoder som jeg nevnte i avsnittet om push-ups.  

 

     

 


Omvendt roing

Omvendt roing i slynger/ringer vil være å foretrekke fremfor å utføre øvelsen i en Smith-maskin eller rack, fordi man ved slynger/ringer slipper at skulderleddet blir "låst". Vinkelen på kroppen kan varieres ut fra hvor sterk man er i øvelsen. Er man svak i øvelsen plasseres beina i gulvet og man holder overkroppen relativt oppreist. Er man sterk i øvelsen kan man plassere beina på en benk, slik at beina holdes høyere enn overkroppen i startposisjonen. Ekstra belastning kan tilføres via en vektvest, dersom det skulle være behov for det.   

 

 

 


Kroppshevinger

Her må man feste slyngehåndtakene så høyt som mulig, slik at det er mulig å strekke seg ut i bunnposisjon. Kroppshevinger i slynger vil som oftest være noe tyngre enn kroppeshevinger i en stang. Trenger man ekstra belastning kan man bruke en vektvest eller et dipsbelte.

Planke/sideplanke
Planke og sideplanke i slynger kan utføres på to måter. Enten plasserer man armene i slyngene, eller så plasserer man beina i slyngene. Begge varianter vil gjøre øvelsene mer ustabile. På sideplanke vil det være mest praktisk å legge beina i en bred slynge som er festet i begge slyngene.  

 

 

 

 

 

 

 


Rollouts

En siste øvelse som kan nevnes er rollouts i slynger. Her står man på knærne foran slyngene, med en slynge i hver hånd. Deretter lener man seg fremover så langt man klarer uten å miste kontrollen over korsryggens posisjon (unngå for mye svai). Øvelsen vil bli tyngre jo lenger avstand det er mellom knærne og slyngene. Grunnen til dette er at man kan lene kroppen lengre fremover dersom avstanden er stor. Vil man gjøre øvelsen enda tyngre kan man utføre den i stående stilling i stedet for å ha knærne i gulvet. Også her er det mulig å bruke en vektvest for å øke vanskelighetsgraden ytterligere.   

 

   

 

Da håper jeg at du har forstått at slynger kan brukes til mer enn bare fysikalske opptreningsøvelser. Med slynger kan du utføre gode styrkeøvelser for hele kroppen.

 


TRX suspended abducted lunge

Trening16.02.201570

Hit the core.

TRX deep chest press

Trening13.10.2014148

Få trent kjernemuskulaturen og få økt styrke, balanse, koordinasjon og stabilitet.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

TRX suspended abducted lunge

Trening16.02.201570

TRX deep chest press

Trening13.10.2014148

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!