Norges Sterkeste Mann -105/-90 kg

Strongman17.08.2011Per Andrew Lier64

Lars Erik Nilsen og Kristiansand StrongTeam (KST) arrangerer for 6. år på rad Norgesmesterskapet i Strongman for de lettere utøverne. I år ser konkurransen og nivået ut til å bli tøffere, bedre og hardere enn noen sinne!

Nils Kjetil Sande og Tobias Hollerud Tellefsen! Begge regjerende mestere i hhv. klasse -105 kg og -90 kg skal forsvare sine titler og Kristiansands ære lørdag 17. september når NM går av stabelen i Sørlandets hovedstad. Bak Nils og Tobias finner man i år sultne konkurrenter fra alles landets kanter, og spesielt en Askøyværing, Mandalitt og noen Drammensere ser ut til å bli harde å holde igjen!

Internasjonalt arrangeres det VM og andre store konkurranser for klasse -105 kg. Også -90 kg er en voksende kategori i flere land. Det er ikke til å komme fra at det svært viktig å satse på de lettere klassene om man ønsker rekruttering til Strongman-sporten. Det er ikke så mange "monstre" på +120 kg rundt forbi, men det er utrolig mange dyktige, dedikerte og sterke lettvektere som ønsker å måle krefter. 

Mange av disse lettvekterne imponerer stort og kan til og med måle seg opp mot de største gutta. Eksempler på dette er Nils Kjetil Sande (KST), Sven Von Der Lippe (KST) og Vidar Daae Vikøyr (Askøy Strongmanklubb) som normalt konkurrer i -105 kg-klassen, men som også gjør det sterkt i konkurranser mot Norgeseliten i åpen klasse.



Internasjonalt har Norge en vei å gå for å hamle opp med de beste i klasse -105 kg, men i Norge øker nivået raskt. Man skal ikke lengre tilbake enn til 2008 hvor utøverne i -105 kg løftet på lettere vekter enn hva utøverne i -90 kg gjør i dag. Det hagler stort sett også med nye Norgesrekorder når Knut Bjorvatn arrangerer Norgesmesterskap i enkeltøvelser på Valhalla i Tvedestrand.

Arrangør Lars Erik Nilsen er eneste nordmann som har konkurrert i VM -105 kg (to ganger, 2004 i Finland og 2005 i Kina). Nils Kjetil Sande fikk riktig nok en invitasjon i fjor, men måtte trekke seg grunnet skade. I år håper vi at Norges Sterkeste Mann -105 kg vil få en invitasjon til VM og sette Norge på kartet.



For årets NM tyder alt på at nivået og konkurransen blir tøffere enn noen gang. I klasse -90 kg har jeg i alle fall fire pallkandidater på min egen liste:

1. Tobias Hollerud Tellefsen (24 år, KST/Tyristrand) er tittelforsvarer og har hatt en solid styrkefremgang siden i fjor. Han var eneste utøver som maktet å løfte hele steinserien med 165 kg på topp. Tobias er kjent for sin meget effektive teknikk og hurtighet, og med knappe 3,5 års treningsbakgrunn nyter han fortsatt stor fremgang - noe han tydelig har vist på treninger det siste året.

2. Kenneth Friberg (27 år, Hvittingfoss/Drammen) ble nr. 2 i fjor etter en marginal oppkjøring, og er mer sulten enn noen gang. I fjor vant han også to av øvelsene - Apollons Medley og Powerstairs - og er kjent for sin store presstyrke.

3. Jørgen Skaug Aukland (22 år, Drammen) er et stort talent som i år har tatt steget ned fra -105 kg og som er sterkere og bedre enn noen gang. Jørgen er eksepsjonelt god i bæreøvelser som Farmers Walk og Yoke og markløftøvelser.

4. Andreas Valand (25 år, KST/Oslo) er en nykommer i sporten, og sannsynligvis den sterkeste utøveren i gymøvelser som knebøy (230 kg), benkpress og markløft (270 kg) - uten utstyr! Andreas har med marginal Strongman-trening også satt ny Norgesrekord i Atlasstein med 190 kg i klasse -90 kg!



Utover disse har det også dukket opp en rekke nye talenter som vil kunne kjempe om topplasseringer i 90 kg-klassen. Tidligere MMA-fighter Yngve Raknerud (25 år, Tønsberg/Drammen) har gjort store prestasjoner i sine treninger og på debutkonkurranse i Kristiansand tidligere i år. Han tok da 3. plass etter minimalt med strongman-trening, og kan nå skilte med blant annet 170 kg i Atlasstein! Også tidligere slalåmkjører Glenn Ole Lia (20 år, Drammen) og Jørgen Aasen (18 år, Drammen) har vist stor styrke på sine treninger og blir farlige jokere.



I klasse -105 kg har vi regjerende Norgesmester Nils Kjetil Sande (34 år, KST/Sunnfjord) som i fjor var i en egen liga. Nils har i år slitt med skader i ryggen som hindrer han i å løfte tunge markløft, men heldigvis ser ikke dette ut til å hindre han i andre øvelser hvor han stadig blir sterkere. Jeg tipper Nils Kjetil som årets vinner.

De to neste plassene tror jeg blir okkupert at Lars Erik Nilsen (35, KST) og Vidar Daae Vikøyr (24 år, Askøy). Lars Erik er en av de mest rutinerte løfterne i Norge. Han har en vanvittig styrke, god rutine og besitter en "best når det gjelder"-mentalitet. Årets NM blir comeback for Lars Erik, og ambisjonen er pallplass.
Vidar er et stort talent fra Askøy som blant annet innehar av Norgesrekorden i hantelløft med 95 kg i klasse -105 kg. I fjor klarte han å splitte KST-trioen - Nils, Sven og Per - med en 2. plass, og er i år sulten på den store gullmedaljen. Man skal heller ikke glemme Hans Marius Liabø som vant Gjøviks Sterkeste Mann tidligere i år, eller Holger Langeland (Bergen) som etter ryktene skal være i storslag!

I neste artikkel skal vi høre fra utøverne selv om hvordan formen ligger an i forberedelsene, ambisjoner og forventninger til årets Norgesmesterskap. Følg med i spenning!

Se rykteliste over deltakere og nærmere informasjon om konkurransen her:
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=110011.0

Tidligere Norgesmestere:

2010:
-105 kg: Nils Kjetil Sande (KST/Sunnfjord)
-90 kg: Tobias Hollerud Tellefsen(KST/Tyristrand)

2009:
-105 kg: Per Andrew Lier (KST/Tønsberg)
-90 kg: Jan Inge Gundersen (KST)

2008:
-105 kg: Nils Kjetil Sande (KST/Sunnfjord)
-90 kg: Aleksander Grimli (Elverum)

2007:
-105 kg: Thomas André Hals
-90 kg: Joakim Amdal

2006:
-105 kg: Lars Erik Nilsen (KST)
-90 kg: Tor Aanensen

PS! Om du selv skulle ønske å delta for å måle krefter, anbefaler vi å følge med på Treningsforum de neste ukene for nærmere informasjon om påmelding. Eventuelt kontakt undertegnede på per@strongteam.no eller telefon: 48 000 434.

 


Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!