3 mentale strategier for bedre prestasjon

Trening11.11.2011Martin Norum142

Å forberede seg til trening - både mentalt og fysisk er viktig for å prestere optimalt. Ved tung anstrengelse vil forskjellen på å bruke mentale strategier før trening kontra ingen bruk kunne medføre store forskjeller på yteevnen.

Har du noensinne gitt opp under en økt, hoppet i dusjen og irritert deg grønn over at du ikke gjennomførte slik du planla? Svaret er trolig ja. De fleste opplever til tider at å "pushe" seg gjennom tøffe økter blir nettopp.. for tøft! Tidligere har jeg skrevet om hvordan muskelen mellom ørene kan være til hinder og hvordan du kan tilegne deg mental tøffhet. I artikkelen kunne du lese at noe av grunnen til at vi sliter med å gjennomføre noe krevende er at oppnåelsen ikke er tiltrekkende nok. Hadde du fått servert 5000 kroner på bordet til disposisjon hvis du ble bedt om å ta tre repetisjoner til i en allerede utmattende knebøy hadde du garantert fått det til. Nå skal vi se på hva slags strategier som har vist seg å være effektive for at du på egenhånd kan prestere bedre på trening.

1. Se for deg hva du skal igjennom. Å bruke mentale bilder, samt gjennomføre en fast rutine før du skal trene eller konkurrere kan forbedre ytelsen, redusere nervøsiteten og øke selvtilliten! Ny forskning(1) fra England viser at bruk av oppgave-orientert mestring/visualisering av treningsøkter er en effektiv måte å takle angst og forbedre ytelsen! Det finnes ingen fasit på hva som er en riktig rutine for deg - noen hører på musikk, noen sitter i et stille rom og visualiserer økten, mens andre girer seg opp ved å klappe seg selv i ansiktet og gjøre andre mer dramatiske handlinger. Det finnes likevel noen indikasjoner på hva som fungerer bra. Eksempelvis viser en studie(1) at å se på action-filmer og treningsfilmer fører til en signifikant økning av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Deltakerne i studien presterte bedre i en test av 3RM styrke i knebøy.

2. Unngå svakhet. Mange har en tendens til å tenke at de ikke får til, ikke orker, ikke tørr. Med en slik holdning aksepterer du mentalt at du gir opp og resultatene blir deretter. En negativ/usikker reaksjon er forståelig og en naturlig respons på noe anstrengede du skal utsette deg for, men ved å følge en rutine du selv synes gir effekt, kan du kontrollere tankene dine. Dette kan være en underbyggende faktor for oppnåelse av utfordrende aktivitet.

3. TRO på at selvskryt, positive tanker og forberedelser fører til bedre prestasjon! Du kan følge tipsene over og se for deg økter, men hvis du likevel tenker: "dette er jeg usikker på" etc. er du på villspor. La det ikke være noen tvil - du SKAL klare det. "If you want something - go and get it. Period."
youtube:

Referanser:
(1) Levy, A., Nicholls, A., Polman, R. Pre-Competitive Confidence, Coping, and Subjective Performance in Sport.Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. September 2011. 21, 721-729.
(2) "Changes in salivary testosterone concentrations and subsequent voluntary squat performance following the presentation of short video clips"

 

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!