Proteininntaket

Kosthold02.12.2011Martin Norum97

Overvektsproblemet eskalerer fremdeles på verdensbasis. Proteininntaket viser seg å være en sentral faktor for utvikling av fedme, og i følge en studie(1) publisert i journalen PLoS ONE kan et lavt inntak føre til høyere energiinntak.

Det hadde tidligere vært antydet at protein innhold spiller en viktig rolle i å bestemme totale energiinntak, og dermed påvirker fedme, men inntil denne studien, hadde eksperimentell verifikasjon vært mangelvare. For å teste hypotesen, testet forskerne 16 kvinnelige og 6 mannlige deltakere. Alle slanke og i god helse. Deltakerne tilbrakte fire dager på hver av de tre diettene som ble gjort så likt som mulig i forhold til smak, tilgjengelighet, variasjon, og utseende. Det totale energiinntaket ble overvåket. 

Forskerne fant ut at når deltakerne fikk servert en diett med 10% protein økte kaloriinntaket deres med 12 % over de neste fire dagene sammenlignet med de som fikk 15% protein. 70% av det økte energiintaket på dietten med lavest andel protein bestod av snacks. Når forskerne økte proteininntaket ytterligere til 25% fant de ingen endring i matinntaket. 

Dr. Alison Gosby uttalte følgende: "resultatene viser at mennesker har en spesielt sterk appetitt for protein, og når andelen av protein i kosten er lavt kan denne appetitten føre til overflødig energiinntak. Våre funn har stor betydning for kroppsvekt ledelsen i dagens ernæringsmessige miljøet, hvor matvarer rike på fett og karbohydrater er billige, velsmakende og tilgjengelig i et omfang uten sidestykke i vår historie. " 

Både gamle og nye(2) studier viser at et kosthold med kaloriunderskudd, høyt proteininntak og forholdsvis lavt karbohydratinntak har god effekt på kroppskomposisjonen ved at det reduserer magefettet og øker muskelmassen(så fremt treningen gjennomføres effektivt). En studie publisert hos Journal of Nutrition sammenlignet tre grupper av overvektige, men ellers friske kvinner. 

Gruppene inntok enten en liten, middels eller en stor mengde protein sammen med enten et høyt eller lavt inntak av karbohydrater. Damene trente hele 7 dager(1) pr. uke. Rutinen bestod av fem dager med kondisjonstrening og to dager med sirkeltrening med vekter.

Ifølge forskerne endte resultatet med identisk vekttap hos alle grupper, men gruppen som inntok høyest andel protein mistet mest fett og klarte å bygge mest muskelmasse og styrke. 

Referanse:

(1) http://medicalxpress.com/news/2011-10-protein-leverage-humans-randomised-experimental.html
(2) http://medicalxpress.com/news/2011-08-foods-rich-protein-dairy-products.html

 


Martin Norum 

Martin en av Norges mest profilerte trenere. Han har som mål å være en av Norges beste personlige trenere og er veldig opptatt av og hele tiden utvikle seg faglig hva gjelder både teoretisk og praktisk kunnskap innen trening, ernæring, smertevitenskap og andre helserelaterte emner.

25-åringen hadde en genetisk lidelse som ikke taklet høyt proteininntak.
Det finnes en mengde feilinformasjon omkring vårt vanlige kosthold.
Det er mange myter om protein. Hva er riktig?

Proteinbehov ved trening

Kosthold22.06.2012677

Hvor høyt proteininntak?
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!