Et sauefylt treningsmiljø?

Trening21.02.2012Svein Erik Gjøsund0

Vi lever i en syk, syk verden. Hvor kritisk, skeptisk og innovativ tenkning er byttet ut med sauesyndromet. Evnen til å klare å tenke for seg selv er byttet ut med dagbladets «slik får du sixpack med bare 10 minutter dagen» og «ekspertene har talt»

Vi lever i en syk, syk verden. Hvor kritisk, skeptisk og innovativ tenkning er byttet ut med sauesyndromet. Evnen til å klare å tenke for seg selv er byttet ut med dagbladets «slik får du six packen med bare 10 minutter dagen» og «ekspertene har talt». Ekspertene kan være så mye ekspert som de vil, men vil en tittel bety at de har rett? Hvor mye kritikk har ikke dagbladets ernæringsfysiologer fått? Eller media sine «eksperter» generelt. Er det slik at en tittel skal bety at vi forkaster alle våre tidligere krav eller forventninger om resultater, ekspertise og kritikk?

La meg ikke gjøre en stor digresjon ut av dette, la meg rette dette mer mot trening enn en debatt rundt media sin innflytelse. Når det kommer til trening kan man eksempelvis prøve å forstå hvorfor Marit Bjørgen er mindre feminin enn en utsultet modell? Hvorfor skal et sunt ideal, byttes ut med et anorektisk, kjede-røykende og oversminket individ? (ikke dra alle under en kam nå..)

I stedet for å forstå hvorfor ting er negativt eller positivt, velger folk å stenge seg inne og være på «begge» sider eller fanatisk på en side. Eksempler på dette vil være «den generelle nordmann» og «lav-karbo entusiastene». Førstnevnte vil ikke bli satt ute i mørket, og er gjerne enig med alle; karbohydrat er ondskap og alt annet enn spinning er djevelen. Resultatet kommer tydeligvis via 10 timer tredemølle og 1000 kalorier dagen. Helt på andre siden har vi LCHF-forkjemperne. Ja, jeg mener de som NEKTER folk å spise karbohydrat og linker til ørten tusen kohort studier gjort over 3 dager som viser at karbohydrat er djevelen uavhengig av situasjon - som på død og liv aldri skal spise karbohydrat uansett hvor mye de lider. Selvsagt er noen tjent med å spise mindre karbohydrat, men forfølgelsen og nærmest en formørket mobbing av de som spiser brødskiver blir jeg helt sjokkert over. Om vi skal rettferdig så kan vi gå HELT på andre siden av skalaen igjen, og se på «broscience» guttene som skal på død og liv spise hver 2 time, trene bicepscurl til de spyr og innta 150g karbohydrat MINST 5 minutt etter trening ellers vil treningen ha INGEN effekt.

Ingen av disse individene velger en korrekt vei, de gjør det de HØRER er riktig og nekter å høre på NOEN andre ting. Når man er så låst i sin vei, at alt annet blir feil. «To be biased» som man sier på engelsk, eller «pisseblind» som jeg ville sagt det - hvor alt skal bli vridd om til å fremme deres syn. Akkurat slike ting som har ført til det negative synet på både karbohydrat, fett og kolesterol. Faktisk har mange et negativt syn til protein også.. så hva er igjen? Selve grunnlaget til at vi er så tilbakestående på kosthold, trening og generelt vår EGEN velvære. Vi NEKTER å ta hånd om vårt eget liv, vårt eget kosthold og vår egen velvære. Vi har rett og slett ikke lyst til å ta kontroll over livet vårt, vi har blitt lært opp til at andre gjør det for oss. Hva skjedde med å prøve å forstå hvorfor noe er slikt som det er? Vet noen hvorfor lav-karbo er bra? Hvorfor for mye karbo er «negativt» eller hvorfor fett er dårlig? Eller i det hele tatt hva fett, kolesterol og styrketrening gjør med kroppen? Om dere ikke vet dette, hva grunnlag har dere til å anbefale dette og dette?

Det to største prinsippene når det kommer til suksess over tid med trening er lagt nederst i kisten i individets frykt for å bli satt ut i mørket. Prinsippet om selvstendig tenkning og prinsippet om kontekst. Alt er farlig, men det må settes i kontekst og man må FORSTÅ hvorfor noe har sin plass der og ikke der. DET er kunnskap.. å forstå hvorfor noe gjøres på en viss måte. Derfor kan man ikke anbefale lav-karbo til alle, eller si 900g karbohydrat er for alle eller 200g protein er for alle; kan man dog si at det ikke er bra for noen?

Inntil man forstår dette kan du verken anbefale frontbøy, knebøy, maskiner eller tredemølle til noen. Du kan heller ikke sette deg kritisk inn i hva noen mener om Marit Bjørgen, karbohydrat, fett eller protein - ei heller kan du sitere ernæringsfysiolog «overgammel og utdatert», si at 8 måltider annenhver time er best eller at frokost har sin plass i alle sitt kosthold. Hvorfor tar du ikke grep om ditt eget liv og prøver å forstå trening i stedet for å kverulere på alle punkt du har lest en plass på dagbladet? Uavhengig av hvor ting står så skal du alltid fakta sjekke, om det så er bodyrecomposition, t-nation, treningsforum eller iform / trening.no.
At knebøy er den beste øvelsen, betyr ikke at det er den beste øvelsen for deg.

At lav-karbo fungerer, betyr ikke at det fungerer for deg og du skal derfor ikke rette ditt liv rundt dietten; dietten skal rettes rundt deg!Vedkommende tok fatt i seg selv, og begynte å prøve å forstå! Med litt hjelp fra meg.

At en «doktor», «ernæringsfysiolog», «fysioterapeut», «personlig trener» sier noe betyr IKKE at det er rett NÅ eller i DIN situasjon. Det kan være utdatert informasjon og myter (f.eks protein er skadelig, mettet fett / høyt kolesterol er livsfarlig for hjerte,- og karsykdommer, «du har for høyt kolesterol og må på statiner», knebøy er skadelig etc) eller det kan rett og slett IKKE passe deg!

Jeg skal ikke bable mer, men prøv å implementere litt selvstendig, kritisk tenkning til ting du leser og slutt å følge flokken som en tanketom sau. Begrepene «less is more» gjelder for trening, ikke for kostholdet ditt! Mer trening og MER mat.. ikke mindre mat og MER trening. Dette gjelder SPESIELT jenter, MYE mat gir vektnedgang - det er snakk om å gjøre riktige valg. Alle mine kunder sier de ALDRI har spist så mye i sitt liv og likevel går de ned i vekt.. uke etter uke, de trener tung styrke i form av knebøy, markløft, benkpress og skulderpress med stang de blir ikke «svære» eller «klumpete» de får sexy former, mulighet til å utfordre seg selv og ikke minst DE HAR DET MORO på trening! De lider seg ikke gjennom timer på tredemøllen.

Om jeg må gi de beste tipsene av alle mine feil så må det være:
• Tren etter dagsform, 5 kg mindre i dag kan bety fremgang senere
• Spis mat, og forstå hva mat du skal spise for dine mål!
• Finn din måte å spise på. Om det så er 6 måltider dagen, 2 måltider, periodisk faste, LCHF, paleo, bio-rytme dietten, advanced concept, eller noe eget.. passer det for deg, så passer jo det for deg!
• Sette deg SMARTE MÅL
• Trening er et maraton, ikke en sprint. Følger du dette prinsippet vil du alltid løfte mer enn den sterkeste på gymmet ditt om gitt X tid.
• «Less is more»
• Tenk selv, lær din kropp å kjenne og stol ikke på noen andre enn deg selv når det kommer til DIN kropp, DIN helse og DIN livskvalitet!
• Bedre å være en liten fisk i en stor dam, enn en stor fisk i en liten dam - eller i overført betydning være kunnskapsløs blant de kunnskapsrike er bedre enn å være kunnskapsrik blant de kunnskapsløse!
• Prøv ut ting. Du skal forhåpentligvis 50 år til å trene på, skal du være misfornøyd med resultatene hele den tiden og usikker, eller skal du bruke noen minutter på å ta smarte valg og lære hva som passer din kropp? Prøv lav-karbo i tre måneder, var det noe for deg? Følte du deg bedre? Hvorfor? Kanskje det passet dine mål DER OG DA? Kanskje du aldri har spist lite bearbeidet mat før? Osv osv.. hvorfor fungerer ting, lar deg forstå hvordan du kan OPTIMALISERE treningen. Hele grunnlinjen i The bluebearworkout concept er optimalisering av DIN trening!
• Vær med de som har samme innstilling og mål som deg selv - skal du ned i vekt så skal du ikke henge med de som gir deg kritiske blikk, er negativ og drar deg ned DU skal DYTTE de ut av livet ditt og omgi deg selv med positive omgivelser, som støtter deg uansett!

La meg avslutte med å si at jeg har ALL respekt for de som forstår trening, eller som er på sin vei til å forstå trening. Jeg har all respekt for ALLE måter å ha sin fungerende livsstil på, eller ALLE treningsmetoder så lenge DU trives med det og får resultatene du vil ha! Jeg har ALL respekt for modeller, som vil bli best i SITT yrke, men da skal du faen meg ha respekt for at Marit Bjørgen vil være best i sitt også og ikke minst at hun er like feminin om ikke MER enn de som sulter seg i hjel. Jeg har respekt for at folk vil spise som de gjør, men jeg NEKTER å la meg herse rundt av mennesker som SKAL ha folk på lav-karbo UANSETT hva, UTEN å tenke på hva det faktisk kan gjøre med noen om det ikke passer for deres livsstil. Svaret er som oftest ikke på høyre eller venstre side; du finner det som oftest i midten. Så gå ut i dagen med en balansert, moderat tenkning - prøv å forstå, ikke vær så kritisk om dere ikke forstår hvorfor dere er kritisk!


Artikkelen er skrevet av en bruker på forumet. Har du lyst å skrive artikler og få de publisert på forsiden? Send inn ditt bidrag til post@treningsforum.no og din artikkel vil bli vurdert av redaksjonen.


Svein Erik Gjøsund 

Svein Erik er utdanner ernæringsprofesjonell, B.Sc, har medisin grunnfag og er personlig trener. Han har jobbet som personlig trener siden 2010 og har gjennomført over 2000 PT-timer.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!