Treningskonsept - FortGjort

Trening16.11.2012Rita Immerstein0

De fleste av oss planlegger dagene våre for å få tid til alt vi ønsker å fylle dagen med.

Trening er en aktivitet mange av oss anser som et gode og en livsnødvendighet, men både tid og treningsform må tilpasses og hvordan gjør vi det? I følge Elenor Sognefors kan dette være mulig med korte, enkle og intensive treningsøkter som kan håndteres av alle uansett hvilket nivå de måtte befinne seg på. Hun er grϋnder og eier av treningskonseptet FortGjort Träning!

Gymeier og engasjert inspiratør!

Foran meg sitter en sprudlende, intens og engasjert Elenor fra Norköping i Sverige. Hun forteller at hun har 20 års erfaring med treningsbransjen. Erfaringer viste henne at medlemmene falt fra gruppetreningsklasser og hun var ikke sikker på hva som var årsaken. For 8 år siden gjorde hun endringer etter å ha vurdert hele gruppetreningssystemet endte opp med 25 minutters treningspass med enkle-, intense- og treningseffektive bevegelser. Timene fikk beskrivende og enkle navn og resultatene viste seg raskt. Smilende forteller hun at flere trente gruppetrening, tilbakemeldingene var svært gode og medlemmene slutte å falle i fra.

Kan du fortelle mer om ideene og konseptet bak FortGjort Träning?

Ca 80 % av befolkningen trenar ikke regelmessig idag sier hun og påpeker samtidig at dette er en prosent med modifikasjoner. Det kan være fordi de ikke har tid eller helt enkelt har liten eller dårlig erfaring med trening.

Grunnideen er å få flere mennesker til å begynne å trene og at de som trener skal greie å holde på på llang sikt. Gruppetrening skal være til vanlige mennesker som deg og meg, ikke bare for elite-utøvere svarer hun bestemt. Dessuten skal alle ha tid til å trene i dagens stressede samfunn. Forskning viser stadig at "kort og ofte" er bedre enn "lenge og sjeldent" legger hun til med glimt i øyet!

Hvordan oppnår man effektiv trening?

Det viktigste er at hver enklet skal kunne tilpasse treningen til sitt nivå og sine individuelle forutsetninger. Programmene i FortGjort Trening kan nivåtilpasses slik at alle kan velge å gjøre en øvelse lettere eller tøffere. Gruppetrening skal ivareta at alle får det de ønsker seg ut av treningen på sine egne vilkår. Inspiratøren(instruktøren) skal motivere, legge til rette for og inspirere til at hver enkelt får det de vil ut av treningen. Enkelhet er også en viktig nøkkel til effektiv trening. Det bidrar til at man greier å henge med på bevegelser og dermed får optimal treningseffekt. Fokuset er ofte for mye på å greie å gjennomføre vanskelige øvelser og steg og dermed synker treningseffekten dramatisk.

Intervalltrening bør vektlegges

I følge Elenor er intervalltrening den beste og raskeste måten å forbedre sin kondisjon på, men det gir også den beste effekten på korte trenigsøkter. Hun forteller at dette er et viktig moment i treningen når den skal gjennomføres på 25 minutter. Utenom kropp- og sjelstimene er høy intensitet og korte hvileperioder et viktig treningsprinsipp. Elenor sier videre at det er viktig å poengtere at den største andelen av kunder på et gym ønsker å forbedre eller beholde sin helse - de trener ikke for å fullføre maraton eller for å stille i kroppsbygging. Tvert i mot er det slik at mange mennesker kjemper for å få tid til å trene og derfor var det viktig å tilby "mye trening på kort tid". Entusiastisk forteller hun at treningen som tilbys gjerne kan være tøff, men ikke vanskelig!

På hvilken måte er FortGjort-treningskonsept annerledes enn andre treningskonsepter?

Vår erfaring er at "nyheter" i vår bransje har en tendens til å skremme bort framfor å tiltrekke seg nye mennesker som har ingen, liten eller dårlig erfaring med trening. Generelt sett så er det de som allerede er "frelst" og som har mye treningserfaring som prøver ut nyhetene på markedet. Nye konsepter krever ofte både kroppskunnskap og erfaring i forhold til utførelse. Spørsmålet er om vi skal fortsette å "toppe" det vi allerede har eller fokusere på å hjelpe flere mennesker slik at de kommer igang med trening svarer og spør Elenor seg selv! Trening må tilbys slik at alle som vil kan få trent på en enkel, tidseffektiv, lystbetont og variert treningsform.

Kan dette være effektiv trening også for «elite-utøverne»?

Helt klart! utbryter hun. Avhengig av hvor mye du tar i så kan du jo få treningseffekt av 60 sekunders trening svarer hun leende. Har man ikke "fått nok" så er det jo bare å legge på 25 minutter til slik at det blir en times trening. Kombinasjonsmulighetene er mange forteller Elenor.

Mange begynner å trene, men aldri «holder ut» på treningssentrene

Elenor forteller at hun tror at mange setter for høye og urealistiske mål med treningen og på sikt tar det så mye tid at det blir vanskelig å holde ut. Hun mener at en slik treningstilnærming passer dårlig med folks hverdag. For Elenor er det også viktig at forskning i større grad også støtter en slik tilnærming til trening. Hun sier det ikke er nødvendig med mange timer i gymmet for for å få bedre helse eller bedre form. Korte treningsøkter gir rom for variasjon og man går heller ikke så fort lei forteller hun videre. Korte økter gjør at du avslutter mens det fortsatt er moromt og hun erfarer at medlemmene lettere gleder seg til neste treningsøkt - det gir rett og slett mersmak! Hun forteller at det er nødvendig med en stor bredde i tilbudet slik at nettopp variasjonsmuligheten blir ivaretatt.

Hva mener du er viktigst - styrketrening eller cardio?

Det kommer ann på sammenheng og hvem som spør sier hun og ler! Det er selvsagt avhengig av mål og forutsetninger hos hver enkelt. Det viser seg at nærmere 70% av de som begynner på et treningssenter ønsker å gå ned i vekt og da bør kondisjonstrening få fokuset, men man må gjøre det komplett ved også å trene styrke. Kombinasjonstrening er ofte det beste for å få en god helse og hun bedyrer entusiastisk husk på at den beste treningen er jo tross alt den som det blir noe av! Jeg sitter der og kan vanskelig motsi den påstanden.

Hvordan kombinere 25 minutters gruppeøkter med kroppsbygging?

Dersom man fokuserer på å bygge muskler kan FortGjort Träning være et bra supplement for kroppskontroll, bevegelse og balanse - dessuten kan det virke avslappende og bidra til enda bedre humør. Det er jo noe vi alle har godt av utbryter hun.

Treningsbransjens fremtid

Jeg spør henne om hvordan hun tenker at treningsbransjen vil se ut i framtiden og hun mener det vil være økt etterspørsel på kropps- og sjelsaktiviteter som pilates og yoga. Hun tror også at "mer tilgjengelig" trening i form av "døgnet rundt"-tjenester også vil utvikle seg de nærmeste årene. Med dagens konkurranse mener hun at det også vil bli økt fokus på hvordan mennesker skal få følelsen av at de hører til på et gym - at de kjenner trygghet istedet for å føle at de må ned i vekt før de våger å vise seg på gymmet. Hun har stor tro på at dette er en viktig vekstfaktor for å få flere mennesker til å begynne å trene. Dessuten vil det i følge Elenor være viktig å markere seg med nisjer som er tilpasset den store kundegruppen(80%) og ikke bare til de 20% som allikevel i stor grad bærer sin egen trening uansett hva som tilbys.


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!